SÁRGACSEKK

Idén 800 ezren rontották el az adóbevallásukat! Te vajon köztük vagy?

Legalább nyolcszázezren rontották el az adóbevallásukat az idei évben is, és vagy százezren magasról tettek a határidőre. Még most is érkeznek bevallások a NAV-hoz.
  • Szerző: Ripost

Minden évben akad, aki hibásan adja be a bevallását ilyen, vagy olyan okból kifolyólag. Az időben bevallók esetében 840 ezer levelet küldött ki a hatóság hibás nyomtatvány leadása miatt. Sokan pedig pedig késve adták le.

Még ősszel is érkeztek 2014-es nyomtatványok a szervezethez - nyilatkozta a Magyar Időknek Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Összességében százezres nagyságrendű lehet azok tábora, akik figyelmen kívül hagyták a törvényben rögzített május 20-ai határidőt. Az pedig 6 hónappal ezelőtt volt!

Azzal a NAV is tisztában van, hogy sokféle oka lehet a csúszásnak, éppen ezért bírságot csak a legvégső esetben szabnak ki.

Azok biztosan számíthatnak egy vaskosabb csekkre, akik többszöri felszólítás ellenére sem tesznek eleget a bevallási kötelezettségnek.

Idén százból átlagosan öt késlekedőt büntetett meg a hatóság. Az átlagos büntetés 20 ezer forint körül van. 

A leggyakoribb hiba az aláírás hiánya volt, vagy az adózók egyszerűen csak eltévesztették a sorokat a kitöltéskor, és rossz helyre írták be az adatokat. Illetve az is sokszor előfordul, hogy csupán annyit vétett az adófizető, hogy nem tüntette fel, mely bankszámlára, vagy címre küldje a NAV a visszajárót. Ezek az egyszerű hibák bárkinél előfordulhatnak, hiszen senki sem születik könyvelőnek, de ezekben az esetekben is hibásnak minősül a bevallás, amire a hivatal levélben is figyelmeztet, és korrekciót kér.

Jobban jársz, ha utánanézel a postád közt, a te bevallásodra nem érkezett-e valamilyen válasz a NAV-tól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?