MANIMÉKER

Így fogd meg a pénzt, ha éppen költöd

Spórolni nagyon nehéz, főleg, ha a vásárlásról van szó. Ha azonban betartasz néhány szabályt, akkor több ezer forintot is megfoghatsz.
  • Szerző: Ripost

Igyekszel mindenen spórolni, hogy meglegyen az álomnyaralás vagy éppen a hőn áhított ruhád? Azt hiszed, már mindent megpróbáltál, de egy bevásárlás alatt mindig pluszköltségekbe vered magad.

Ennek az az oka, hogy nem vagy tudatos vásárló. Ha megtanulod, hogyan menj a boltba okosan, rengeteg pénzt spórolhatsz meg.

Gondold át

Szánj egy kis időt a bevásárlás előkészítésére is, hiszen a legtöbbször csak elrohansz munka után a boltba és ott találod ki, mit is szeretnél venni, vagy épp főzni vacsorára. A hétvégén ülj le és írd össze egy papírra, hogy a következő héten milyen ételeket - és ezekből mennyit - szeretnél főzni. Inkább felfelé kerekíts, hiszen ha többet főzöl, akkor a másnapi ebédre is marad belőle.

Boltválasztás

Nem mindig a legdrágább a legjobb, de nem is a legolcsóbbat kell választanod. Tudnod kell, hogy a hirdetésekben látott akciók meddig és milyen feltételekkel zajlanak. Ha teheted, olyan boltba menj, ahol éppen van leértékelés, persze arra az árura, amire szükséged van. Felhalmozni nem kell az értéktelen dolgokat, hiszen nincs szükséged otthon 15 tubus fogkrémre, csak azért mert le volt árazva.

Keresd a piacokat!

Lehet drágább a zöldség egy kicsivel, viszont biztos forrásból származik és egészségesebb. A piacon ismeretségeket is köthetsz és legközelebb már te is tudni fogod, éppen melyik árusnál mit érdemes venni.

Cetlizz

Ha már megvan a bolt, ahová menni szeretnél, akkor írd össze, hogy miből mennyit vásárolnál. Ha ezt nem teszed meg, a bolt majd szépen beszippant. Ezt a bolttulajdonosok is tudják. Ezért pakolják át legalább két havonta a teljes árukészletet.

Te pedig tanácstalanul kutakodsz a megszokott sorok között, csak épp azt nem találod, amiért jöttél. Viszont annál több érdektelen dolog kerül így a kosaradba.

A másik bolti trükk, hogy a vásárló számára mindennapos dolgokat nem szemmagasságba teszik. Így kénytelen vagy a polcon végignézni és pont ez a cél. Míg te végigvizslatod a polcot, újabb és újabb áruk kerülnek be a kosárba. Amikre persze szükséged sem volt. Ha cetlit írsz, akkor ennek a trükknek ellent tudsz állni.

Éhesen soha

Badarságnak tűnik, pedig hidd el, nem az. Általában éhesen rohansz be a boltba. Amint megállsz az élelmiszerpult előtt, már korog is a gyomrod. Úgy érzed, egy lovat is képes lennél felfalni. Az éhségedhez mérten szinte mindent megveszel, amit megkívánsz. Otthon persze az első pár falat után eltelsz és egy csomó étel pocsékba megy. Tehát jóllakottan indulj el, így nem fogsz elcsábulni.

Ha ezeket az apró dolgokat betartod, akkor  a vásárlás után hazaérve sokkal több pénz marad a tárcádban, mint korábban bármikor.