LEHÚZÁS

Veszélyt hozhat rád a talált pénz!

Sokunkkal előfordult már, hogy pénzt találtunk, vagy éppenséggel hagytunk el. Te mit csinálsz ilyenkor? Ha a talált pénzt szó nélkül elteszed, még börtönbe is kerülhetsz.
címkék:
  • Szerző: T.D.

A megtalált dolgokat kötelesek vagyunk a tulajdonosának, vagy a dolog átvételére jogosult személynek, személyzetnek átadni. Amikor az utcán találunk valamit - ez lehet óra, pénz, nyaklánc -, a megtalálás helyszínéhez tartozó illetékes jegyzőnél kell leadnunk.

Ha ezt nem tesszük meg 8 napon belül, 50 ezer forintos értékig szabálysértést, afelett bűncselekményt követünk el.

A büntető törvénykönyv szerint akár egy év börtönnel is sújtható az a személy, aki a véletlenül hozzá került dolgot nyolc napon belül nem szolgáltatja vissza.

Ha az elhagyott dolgot étteremben, metrón vagy egy kiállításon találjuk meg, azt a hely üzemeltetőjének vagy alkalmazottjának kell leadnunk. Ezután, amennyiben kiderül, hogy ki a tulajdonos, visszakerül hozzá, ha nem derül ki, kihez tartozik az elveszett tárgy, úgy az államkasszába kerül.

Mi van, ha megtartanánk?

Az illetékes jegyzőnél jelezni kell, ha igényt tartanánk a meglelt értékre. Ha nem derül fény a tulajdonos kilétére, a jegyző 3 hónap után a megtalálónak juttatja.

Mit tegyünk, ha mi hagytunk el valamit?

Gondoljuk át, hol voltunk, hol hagyhattuk el. Keressük fel a hely üzemeltetőjét, vagy a talált tárgyak osztályát, esetleg a kerületi jegyzőt. 

Minden esetben meg kell győzni az illetékes jegyzőt, személyzetet, hogy az elhagyott tárgy tényleg hozzánk tartozik. Le kell írni az elhagyás pontos körülményeit és a dolog tulajdonságait. Pénz esetében még a címleteket is kérdezhetik. 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?