LEHÚZÁS

Mielőtt elszámolnád magad: a nyári diákmunka után adózni kell!

Ha már megvan a nyári munkád, azért azt ne felejtsd el, hogy sajnos ez után is kell adóznod. Tehát nem biztos, hogy annyi pénz marad a zsebedben, mint amennyire számítottál.
címkék:

Ha nappali tagozatos diák vagy és betöltötted a 16. életéved, akkor nyáron munkát is vállalhatsz. Bármilyen módon történik is a foglalkoztatásod, jó, ha tudod, hogy a diákmunka után adóznod kell.

Ezekre a levonásokra számíthatsz

A diákoknak járó bruttó munkabérből 16 százalék személyi jövedelemadót, 10 százalék nyugdíjjárulékot és 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot von le a munkáltató.

Így kell kiszámolnod a fizetésed!

Ha például újságkihordást vállalsz havonta 32 ezer forintért, nem ezt az összeget, hanem kevesebbet kapsz majd kézhez, mivel levonják majd a járulékokat.

Hoppá! A 32 ezer forintos fizetésed már csak 28800 forint.

Mivel azonban a bruttó jövedelmed nem éri el a jelenlegi minimálbér 30 %-át, a munkáltató a teljes összeg után 16 % jövedelemadót von le. Így amit végül kézhez kapsz, az kb. 27 ezer forint lesz.

Alkalmi munka

A munkáltatónak figyelnie kell arra, hogy diákokat 5 egymást követő napon át lehet befogni a melóba, de utána kötelező pihenőnapot adni.  Jó, ha ezt te is tudod. Tehát nem állhatsz egész nyáron a fagyipult mögött. Munkanapjaid után a munkáltató naponta 1000 Ft közterhet fizet.

Ha mezőgazdasági munkát vállalsz, akár 120 napot is dolgozhatsz egybefüggően. Ebben az esetben a munkáltató napi 500 Ft közterhet fizet utánad. Ha mezőgazdasági munkában gondolkodsz, arra kell számítanod, hogy fizetésed valószínűleg nem éri majd el a minimálbért. Ha eleve így kalkulálsz, talán nem  keseredsz el annyira a fizetéskor. Még egy fontos tanács:

Jól teszed, ha fizetésed bruttó és nettó összegét már munkába állásod előtt egyezteted a munkáltatóddal!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?