MANI

A horvát tengerpart vagy a Balaton az olcsóbb? Itt a válasz!

Akinek van védettségi igazolványa, akár már az első oltását követően is elutazhat a magyar vagy az adriai tengerhez. Már csak az a kérdés, melyik éri meg jobban?!
  • Szerző: MZ/X

Sok mindentől függ, hogy mennyiből jön ki a nyári kikapcsolódás. Főleg attól, hogy hányan megyünk, hol szállunk meg, mennyit kell utaznunk a szállásig és mivel, milyen típusú szállást bérelünk, hány napot maradunk, hol, mit eszünk, mit viszünk magunkkal, milyen biztosítást kötünk stb. Ezúttal csak egyetlen szempont, a szállás ára alapján döntünk az örök kérdésben.

Horvátországba is lehet menni oltási igazolvánnyal

Horvátországba is lehet menni oltási igazolvánnyal, sőt, már egy oltással is elég.

A szállás alapján olcsóbb a….

A szállások jelenlegi árával kapcsolatban a portfolio.hu megkérdezett több utazási irodát is, akik arra jutottak, ha csak az 5 csillagos szállodák árait nézzük, a Balaton a drágább, de a 4 csillagos hoteleknél és az az alatti szálláskategóriákban ez nem mindig igaz.

Nyaralás Horvátországban

Ha valaki még júniusban utazna a horvát tengerhez másodmagával, akkor az alábbi árakkal találkozhat:

Nyaralás Horvátországban, 2 főre

Település

Szállás

Ellátás

Összeg

Umag

Polynesia Apartman

önellátás

259.600 Ft

Rabac

Valamar Sanofi Hotel

félpanzió

545.500 Ft

Umag

Sol Garden Istra

félpanzió

584.000 Ft

Lovran

Hotel Excelsior

félpanzió

412.700 Ft

Makarska

Hotel Meteor

félpanzió

604.300 Ft

Klek

Bonaca apartmanok

önellátás

231.300 Ft

Forrás: Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Portfolio

Ezek az utak tartalmazzák a szállást 7 éjszakára, a megadott ellátást és az útlemondási biztosítást. Vagyis egy főnek egy éjszaka 33-86.000 Ft-ba kerül az Adrián. Ebben az árban az utazás költsége nincs még benne!

Sokan szeretnének külföldre utazni

Az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a külföldi utak iránt, főleg az április 30-i kormányzati bejelentés óta, miszerint egy ilyen nyaralás vége nem jár karanténkötelezettséggel a hazatérő magyar turisták számára – elemezte az erősödő utazási piacot Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Szerinte a javuló járványügyi helyzet, az átoltottság és az egyre melegebb időjárás mind-mind növeli a keresletet a külföldi utak iránt.

Akkor végül is melyik az olcsóbb?

A szallas.hu szerint egyelőre a Balaton. A komplett nyári időszak átlagárait tekintve a fő/éj átlagárfekvés, szállástípusok szerint ugyanis a következőképp alakult eddig:

Napi szobaárak

Szállástípus

Balaton

Horvátország

Apartman

5876 Ft

6589 Ft

Hotel 3*

13191 Ft

17787 Ft

Hotel 4*

17457 Ft

24281 Ft

Hotel 5*

25915 Ft

25704 Ft

Forrás: szallas.hu

A táblázatból kiderül, hogy jelenleg csak az 5 csillagos szállodák drágábbak a Balatonon. Ez persze folyamatosan változik, és az emelkedő kereslet miatt szinte biztos, hogy drágulnak majd a magyar szállások is, így lehet más szálláskategóriában is lehagyjuk majd a szomszédos országot.

Nem biztos, hogy a Balaton olcsóbb

Nem biztos, hogy a Balaton olcsóbb
Fotó: Ripost

Ehhez képest ezt tapasztaltuk mi

Annak érdekében, hogy igazoljuk vagy cáfoljuk, miszerint egyelőre a Balaton az olcsóbb, felkerestünk egy másik nagy, hazai szállásfoglaló oldalt és kikerestük a jelenleg legolcsóbb balatoni, illetve adriai ajánlatot, ugyanabban a szálláskategóriában. A következőt találtuk:

Hol?

Szállástípus

Ár

Pula, Horvátország

Oriana Apartman,6 nap/5 éj 2 főre, önellátással

63.000 Ft (6300 Ft/fő/éj)

Siófok

Apartman Bella Panzió, 3 nap/2 éj 2 fő részére, reggelivel

27.000 Ft (6750 Ft/fő/éj)

Forrás: maiutazas.hu,

Eszerint viszont Horvátországban olcsóbb nyaralni, ha nem vesszük figyelembe az utazás költségeit, az IFA-t, az útlemondási biztosítási díjakat és többek között azt sem, hogy a siófoki apartmanban reggeli is jár a szállás mellé. Vagyis maga a szállás, úgy néz ki, olcsóbb külföldön.

Úgy néz ki olcsóbb az Adrián szállást foglalni

Úgy néz ki olcsóbb az Adrián szállást foglalni
Fotó: Northfoto

Akinek nincs igazolványa így nyaralhat idén

Mivel jelenleg védettségi igazolvány nélkül egy bungalót sem lehet kivenni -strandra menni viszont lehet-, ezért sok be nem oltott nyaralni vágyó keresi az alternatív megoldásokat. Utánajártunk nekik milyen lehetőségeik vannak. A következőket találtuk:

  • vadkemping;
  • lakáscserés vakáció.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?