Létrehozva: 2024.09.28. 11:30

Már lehet jelentkezni az ingyenes jogosítványra – mutatjuk, hol és hogyan!

Elindultak az ingyenes elméleti, köztük az online KRESZ és elsősegélynyújtás tanfolyamok is. Ki és hol jelentkezhet ezekre, mi van még benne az ingyenes jogosítvány-csomagban és mi az, ami nincs? Mutatjuk!

Már elindult a KRÉTA rendszerben az az ingyenesen hozzáférhető jogosítvány-csomag, amelyben online KRESZ-, valamint online elsősegélynyújtás-tanfolyamot és vizsgalehetőséget is biztosítanak a diákoknak - jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán. Kik vehetik igénybe ezt a lehetőséget, pontosan mi van ingyen és miért kell továbbra is fizetni? Íme a részletek!

ingyenes jogosítvány jogsi tanuló vezető
Már lehet jelentkezni az ingyenes jogosítvány-csomag egyes elemeire!Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Kik jelentkezhetnek a tanfolyamra?

Az ingyenes járművezetőképzésre azok az állampolgárok jelentkezhetnek, akik:

  • a gimnáziumban a 12. évfolyam, szakgimnáziumban a 13. évfolyam, többcélú köznevelési intézmény technikumában a 13. évfolyam (6 éves képzés esetén a 14. évfolyam), szakképző iskolában a 11. évfolyam (4 éves képzés esetén a 12. évfolyam) tanulói, továbbá
  • betöltötték 16. életévüket,
  • a tanulmányi rendszerben hiánytalanul kitöltik az elektronikus jelentkezési lapot,
  • a jelentkezési lapon megteszik a szükséges nyilatkozatokat.

Vagyis a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok.

Hol és hogyan lehet az ingyenes online képzésekre, vizsgákra jelentkezni?

A tanfolyamra történő jelentkezés lépései a következők:

  1. Engedélyezés: a tanuló részére engedélyezni kell az ingyenes jogosítvány megszerzését a KRÉTA DKT rendszerben. Ez intézményi adminisztrátori jogosultsággal lehetséges.
  2. Bejelentkezés és jogosultság ellenőrzése: a tanuló bejelentkezik a KRÉTA DKT rendszerbe, ahol ellenőrizheti, hogy jogosult-e az ingyenes jogosítvány megszerzésére. Amennyiben igen, megjelenik számára az "eJogsi" menüpont.
  3. Jelentkezési folyamat: a tanuló az "eJogsi" menüpont alatt elindíthatja a jelentkezést a képzésre. Kiskorú tanuló esetén a szülő/törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a jelentkezés véglegesítéséhez.
  4. Adatok ellenőrzése: a jelentkezés előtt a tanuló ellenőrzi az adatait és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatót.
  5. Véglegesítés: amennyiben minden feltétel teljesül, a tanuló beküldi a jelentkezést, amit a rendszer elment. Nagykorú esetén vagy ha a szülő/törvényes képviselő már hozzájárult, megjelennek a képzéshez szükséges további lépések.

Mi van benne az ingyenes jogosítvány-csomagban és mi nincs?

A csomag része az ingyenes online KRESZ-, valamint online elsősegélynyújtás-tanfolyam, továbbá egy elsősegély-demonstrációs alkalom is, amit az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban. Emellett ezen tanfolyamokhoz tartozó vizsgákért sem kell fizetni, az ingyenes csomagnak azonban nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár arról is beszámolt, hogy hamarosan megjelenik a piacon a Honvédelmi Minisztérium ingyenes programja, ahol a gyakorlati vezetést is ingyen le lehet majd tudni. Egyelőre a szolnoki középiskolák számára érhető el ez a lehetőség. Ott 21 szakoktató és harminc gépjármű áll rendelkezésre.

Hogyan zajlanak majd a vizsgák?

A vizsgaidőpontokat szintén az adminisztrátorok állítják majd be a KRÉTA felületén. A vizsgákat iskolai keretek között lehet majd megszerezni, három-három vizsgaalkalom az ingyenes csomag része. A vizsgákra novembertől nyílhat lehetőség, addig viszont a tanfolyamokat el lehet végezni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek