Létrehozva: 2024.08.03.

Így telefonálj külföldről, hogy ne fizess vagyonokat érte

Nyaralás alatt is szeretjük tartani a kapcsolatot a szeretteinkkel. De egy-két telefonra könnyedén rámehet egy csomó pénzünk – hacsak nem tartjuk be ezeket a tuti tippeket.

Külföldi nyaralásunk alatt szeretnénk beszélni a rokonokkal, vagy csak interneteznénk? Az NMHH szakértői, valamit a Fanny magazin segítségével összegyűjtöttük, mennyibe kerül, ha külföldön használjuk a mobilt.

nyaralás, utazás, telefon, mobiltelefon, okostelefon
Videócset Milánóból? Sokba kerülhet!  Fotó: Pexels

5+a tipp, hogy ne fizess egy kisebb vagyont

1. Kapcsoljuk be a roaming-ot

Ha külföldön szeretnénk használni a telefonunkat, fontos, hogy be legyen kapcsolva a roaming. Elsőként ellenőrizzük, hogy az előfizetésünkön aktív-e a szolgáltatás, mert előfordulhat, hogy azt külön kell aktiválni a szolgáltatónál.

2. Korlát a netezésre

A belföldi adatkeretünket felár nélkül használhatjuk külföldön is. Arra figyeljünk, hogy korlátlan adatkeret, vagy az olcsóbb díjú csomagok esetében a szolgáltató meghatározhatja azt az adatmennyiséget, amelyet felhasználhatunk roaminghelyzetben. Ennek mértékét a díjcsomag feltételei tartalmazzák, és jellemzően a szolgáltatók mobil applikációi is feltüntetik.

3. Amennyiben szűkös a keret

Utazás előtt azt is érdemes ellenőrizni a szolgáltató felületén vagy az alkalmazásban, hogy mennyi adatot használtunk már fel az elérhető havi keretből. Ha szükséges, bővíthetjük az adatkeretet telefonhívással, alkalmazáson keresztül, vagy akár SMS-ben is.

4. Óvatosan a határ mentén

Automatikus hálózatválasztás esetén telefonunk átkapcsolhat EGT-n kívüli külföldi szolgáltató hálózatára is, ami váratlanul magas roamingdíjakat róhat ránk. Elkerülhetjük a véletlen csatlakozást, ha a mobilt az utazás előtt repülő üzemmódba kapcsoljuk, vagy átállítjuk az automatikus hálózatválasztást manuálisra.

5. Tiltsuk le a csatlakozást!

Ha hajón, vagy repülőn utazunk, figyeljünk a műholdas hálózatokra is, ugyanis több százezres, akár milliós adatforgalmat is generálhatunk a tudtunkon kívül. Bár kérhetjük szolgáltatónknál az ilyen csatlakozások tiltását, ez nem mindig automatikus, ezért érdemes előre tájékozódnunk.

6. Zabálják a háttérben

Az okostelefonok használata során a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, frissítések, amelyek automatikusan adatforgalmat generálhatnak külföldön is. Ezeket utazás előtt érdemes manuálisan kikapcsolni, hogy takarékoskodjunk az adathasználattal.

Így telefonáljunk külföldön!

Ha külföldön tartózkodunk, a hívások indításához használjuk az adott ország nemzetközi forgalomválasztóját (00 vagy +). Utazás előtt mentsük el a fontos telefonszámokat nemzetközi előhívóval együtt, így egyszerűbben telefonálhatunk belföldről és külföldről egyaránt.

2. Nem lesz extra költség

Ha EU-s országból telefonálunk haza, akkor a hazai percdíjakon telefonálhatunk, tehát semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel a hívás indításáért. A hívott félnek sem kell fizetnie a hívás fogadásáért, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy külföldön tartózkodik.

3. Hálózaton kívüli díjak

Az EU díjzónából indított hívások esetén díjcsomagunk hálózaton kívüli percdíja kerül felszámolásra. Vagyis ugyanannyiért telefonálhatunk külföldről haza, mintha egy másik szolgáltatóhoz tartozó számot hívnánk otthon.

4. Mindenhol ingyenes

Jó hír, hogy ha olyan díjcsomagunk van, amellyel itthon valamennyi hálózatra díjmentesen telefonálhatunk, ezt roaminghelyzetben is megtehetjük.

5. Csak a hálózaton belül

Arra figyeljünk, hogy ha csak hálózaton belül beszélhetünk ingyen, akkor ezzel a kedvezménnyel nem élhetünk külföldön, azaz a belföldi hívások percdíjáért telefonálhatunk még akkor is, ha hálózaton belüli számot hívunk.

6. Néhány hétre szól

Fontos tudnunk, hogy a hazai díjszabású roaming szabályok csak az EU-s roamingolásra, és csak az időszakos utazásokra, például nyaralásra, síelésre, üzleti útra vonatkoznak, tehát életvitelszerű külföldi tartózkodás esetén nem.

7. Rájuk nem vonatkozik

Jóval magasabb díjszabásra készülhetünk, ha EU-n kívüli államba vagy nem EU-tagállamból, például Törökországból, Svájcból, Nagy-Britanniából telefonálunk, ezek az országok ugyanis nem tartoznak a szabályozott roaming körébe. Még utazás előtt nézzünk utána a hatályos tarifáknak.

8. Ilyenkor a hívott fél is fizet

Ha EU-n kívüli államból telefonálunk, és a hívott fél Magyarországon tartózkodik, általában a hívásfogadás számára díjmentes. Ha viszont a hívott fél is EU-n kívüli külföldi országban tartózkodik, akkor neki is fizetnie kell a hívásfogadás díját.

9. Figyeljünk az akciókra!

Nézzük meg, hogy EU-n kívüli tartózkodás esetén a szolgáltató kínál-e különféle, napijegyeket, hetijegyeket, amelyekkel lényegesen kedvezőbb díjakon telefonálhatunk és internetezhetünk.

10. Megoldás lehet a SIM-kártya

Ha hosszabb ideig tartózkodunk külföldön, különösen EU-n kívüli országban, érdemes fontolóra venni egy helyi SIM-kártya beszerzését. Ez lehetővé teszi, hogy helyi tarifákon használjuk mobiltelefonunkat.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek