Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.08.01.

Durva bírságot kaphatsz a külföldi nyaraláson, ha nem figyelsz oda

Mutatjuk hogyan kerülheted el, hogy rémálommá váljon a nyaralásod.

Résen kell lennünk, különben egy zsíros büntetés könnyen rányomhatja a bélyegét a régóta várt külföldi nyaralásunkra. Külföldre utazás esetén mindig érdemes tájékozódni a célország törvényeiről, hiszen azok eltérhetnek azoktól, amiket itthon ismerünk és betartunk. 

Horvátországban eltérő a parkolási rend, mint hazánkban (Képünk illusztráció) Fotó: Google Maps

Egyre több magyar számol be különböző közösségi média felületeken arról, hogy úgy érzik igazságtalanul kaptak parkolási bírságot Horvátországban, hiszen kitették a szélvédőre az Uniós mozgáskorlátozott parkolási igazolványukat. 

Több, mint 70 ezer forintos bírság 

Károlyék például egy évvel ezelőtt kaptak parkolási bírságot a horvátországi Split városában. A család egyik tagja mozgáskorlátozott, ezért kitették a szélvédőre a kártyát, azonban -miután rövid sétájuk után- visszatértek az autójukhoz látták, hogy az Uniós mozgáskorlátozott parkolási kártya ellenére egy büntetőcédula volt az ablaktörlő alá tűzve. Károlyék azt hitték, hogy a parkolóőr tévesen tette az autójukra a bírságot, hiszen kitették a Magyarországon bárhol parkolásra jogsító Uniós kártyát, ezért nem foglalkoztak a bírsággal. Egy év után azonban felkereste őket egy ügyvéd, hogy fizessék be a parkolási bírságot, ami 18 euróról 180 euróra, azaz több, mint 70 ezer forintra emelkedett.

Országonként eltérőek a mozgáskorlátozott parkolási igazolványra vonatkozó szabályok

A mozgáskorlátozott parkolási engedéllyel rendelkezőkre vonatkozó parkolási rend az uniós tagországokban eltérő, ezért az Európai Unió közzétett egy kiadványt, ami a tagországokra vonatkozó valamennyi szabályozást tartalmazza. Indulás előtt érdemes tájékozódni az adott országban hatályban lévő parkolási rendről, hogy elkerülhessük az esetleges kellemetlenségeket és a pénzbírságot. 

Amennyiben más országban parkolunk, mint ahol igényeltük a kártyát, akkor érdemes az igazolvány mellé helyezni a kiegészítő kártyát is, az adott ország nyelvén írt bővítménynél kinyitva, hogy elkerüljük a félreértéseket. 

Hogyan parkolhatunk Horvátországban mozgáskorlátozott igazolvánnyal?

  • A közutakon és a parkolókban a mozgáskorlátozottak járművei részére fenntartott parkolóhelyeket kerekesszéket ábrázoló szimbólum és sárga színnel felfestett útburkolati jel jelöli. Csak a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával rendelkező személyek vehetik igénybe a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyeket.
  • A díjszabás és a megengedett parkolási idő nem egységes azokra a járművekre vonatkozóan, amelyekben jól látható helyen mozgáskorlátozottaknak szóló parkolási igazolványt helyeztek el – tájékozódjon minden esetben a vonatkozó helyi szabályokról.
  • Ne parkoljon olyan utakon, ahol tilos várakozni – tájékozódjon minden esetben a vonatkozó helyi szabályokról.
  • Ne parkoljon gyalogos övezetben vagy korlátozott forgalmú övezetben, kivéve ha ezt a helyi szabályok megengedik – tájékozódjon minden esetben a vonatkozó helyi szabályokról.
  • Egyes parkolókban kedvezményesen parkolhatnak azok a járművek, amelyekben jól látható helyen mozgáskorlátozottaknak szóló parkolási igazolványt helyeztek el.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek