Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.07.29.

Hamarosan nagyobb biztonságban lesz a pénzünk - augusztus 1-től komoly változások jönnek

Augusztus 1-jével hatályba lép egy, az online csalások elleni fellépés érdekében született új törvény. Ez nagyban meg fogja nehezíteni a kiberbűnözők dolgát és nagyobb biztonságban tudhatjuk majd a pénzünket.

Az új jogszabállyal a kormány – a családok védelme és az online pénzügyi, banki szolgáltatásokba vetett közbizalom megőrzése érdekében – határozottan fel kíván lépni az elektronikus pénzforgalom területén bekövetkező csalásokkal szemben. Mutatjuk, mi fog változni augusztus 1-től és hogyan lesz nagyobb biztonságban a pénzünk!

pénz, online csaló, kiberbűnözö
Augusztus 1-től nagyobb biztonságban lesz a bankban tartott pénzünk Fotó: AlyoshinE / Shutterstock

Rengeteg pénzt lopnak tőlünk kiberbűnözők

A Covid-időszak kezdete óta az online vásárlások, pénzügyi tranzakciók tömegessé válásával párhuzamosan növekedésnek indult az olyan csalások száma is, amit online, banki ügyfelek ellen követtek el - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Mindez számokban kifejezve a következőt jelenti: míg 2020 I. negyedévében 113 sikeres visszaélést követtek el, összesen több mint 422 millió forint értékben, addig ez a szám 2023 IV. negyedévére 3737-re nőtt, közel 5,8 milliárd forint értékben.

Ez fog változni augusztus elsejével

2024. augusztus 1-től egy újfajta bejelentési, zárolási eljárás kerül bevezetésre, amely hozzájárulhat a visszaéléssel érintett ügyletek által eltulajdonított pénzek visszaszerzéséhez. Az új bejelentési, zárolási eljárás az ügyfelek, pénzforgalmi szolgáltatók és hatóságok hatékony és gyors információcseréjén alapul majd.

Így fog működni az új rendszer

Ha mi magunk vagy a hatóság csalást észlel (pl. egy nagyobb összeget utalnak el a számlánkról), értesítést kap a bank a gyanús tranzakcióról. Ezt követően a bankunk értesíti azt a pénzintézetet, ahová a pénz átutalásra került. Az értesítés a következőket fogja tartalmazni:

  • a fizető fél nevét és számlaszámát,
  • a fizetési művelet kedvezményezettjének nevét, számlaszámát,
  • a fizetési művelet pénznemét, összegét és időpontját.

Ezzel párhuzamosan a pénzforgalmi szolgáltatók bejelentést tesznek egy erre szakosodott hatóságnak, valamint adott esetben a számlákat is felfüggesztik.

Mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Amennyiben a gyanús ügylet és a bankok értesítése között kevesebb, mint 24 óra telik el, a már továbbított pénzösszegek jóváírását felfüggesztik, ami lehetőséget teremt a csalással eltulajdonított pénzösszegek visszaszerzésére - részletezte az Economxnak a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, Túri Anikó az új rendszer működését. Vagyis, ha gyanús ügyletet észlelünk mi vagy a hatóság, az összeget zárolják ott, ahová a pénzt átutalták. Így nagyobb eséllyel kaphatjuk vissza a csalók által ellopott pénzt.

Jövő nyártól újabb eszköz segít majd elkerülni a csalókat

2025 nyarától hazánkban is elkezd működni egy visszaélésszűrő rendszer, ami a fizetési mintázatok folyamatos elemzésével, öntanuló módon fogja kiszűrni a csalárd fizetési megbízásokat.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek