Létrehozva: 2024.06.22.

Indul a vakáció: van 15 tippünk, hogy zökkenőmentesebben teljen!

Véget ért a tanítási időszak, június 22-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a 11 hetes nyári szünet. Összegyűjtöttünk néhány olyan információt, ami segíthet a szülőknek a vakáció ideje alatt!

Idén a megszokottnál jóval tovább, június 21-ig tartott a tanév a köznevelésben. Így a hosszabb évközi szünetek miatt a vakáció sok helyen csak június 22-én, szombaton veszi kezdetét és szeptember 2. hétfőig tart majd. Íme néhány tipp, amivel sok időt és pénzt spórolhatnak a gyermekes családok ebben az időszakban!

Family,Of,Four,Having,Fun,At,The,Beach nyár nyári szünet vakáció
Íme néhány tipp , ami segíthet a szülőknek a vakáció alatt! Fotó: ESB Professional / Shutterstock

1, Mennyi szabadságot vehetnek ki a szülők nyáron?

Amennyiben a szülők a negyvenes éveik elején járnak, úgy fejenként 30-35 nap szabadságuk van egy évre, vagyis akár az egész nyári szünet idejére ki tudnak venni szabadságot, ha felváltva vannak otthon. Ezt azonban csak nagyon kevesen tehetik meg, ugyanis vagy a munkáltató nem engedi, vagy a téli szünetre is szeretnének néhány nap szabadságot félre tenni a szülők. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kivehető szabadnapoknak csak egy részével (7 nap) rendelkezhetnek szabadon a dolgozók!

2, Egyedül maradhat-e a gyerek otthon?

Akik nem tudnak otthon lenni a gyerekkel nyáron, azoknak szerencsés esetben besegítenek a nagyszülők, a szomszédok, vagy ott vannak a nyári táborok. Ha ezek közül egyik sem opció, felmerül a kérdés, otthon maradhat-e egyedül a gyerek? Külföldön sok országban ezt törvény szabályozza, Magyarországon viszont nincs ilyen szabály, de a gyermekek védelméről szóló törvény előírja, hogy mit kell tennie a szülőknek: biztosítaniuk kell a gyermek életkorának megfelelő felügyeletet. Vagyis a gyermek érettségéhez és a körülményekhez mérten otthon lehet hagyni a kiskorút, de ha valami rossz történik vele, akkor azért a szülő felelősségre vonható lesz! A gyermekvédelmi szakemberek véleménye egyébként az, hogy 11-12 éves kor alatt nem szabad hosszú időre egyedül hagyni a gyermekeket.

3, A kicsiknek nincs nyári szünet

A tanév a törvény szerint szeptember első napjától a következő év augusztus 31. napjáig tart. Vagyis minden 3 évesnél fiatalabb gyermek ellátását meg kell oldani a bölcsődékben a nyári szünet ideje alatt is. Ez azt jelenti, hogy ha egy óvodát bezárnak a nyárra, egy közelben lévő másikban meg kell oldania az önkormányzatnak az óvodás korú gyermekek ellátását!

4, Ki segíthet még megoldani a gyermek napközbeni felügyeletét?

A törvény szerint a szülő külön kérelmére a gyermek lakóhelye szerinti település önkormányzata köteles megoldani az étkeztetést és a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását a nyári szünetben is. Mindezt úgy, hogy az ellátás időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodjon. Vagyis az önkormányzattól is kérhetnek segítséget a szülők!

220521-60-KZ
A tömegközlekedés is igazodik a vakációhoz Fotó: Knap Zoltán

5, A tömegközlekedés is igazodik a vakációhoz

A vakáció kezdetével a MÁV-VOLÁN-csoportnál is életbe lép a főszezoni menetrend. Június 22-től a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasaink rendelkezésére, hogy megkönnyítsék, kényelmesebbé tegyék a strandolásra az utazásokat, a tóparti nyaralásokat. Ez a fajta menetrend egészen szeptember 1-jéig lesz érvényben-írja a MÁV. Emellett a Volánbusz is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosít most is közvetlen eljutást a tóhoz.

6, Mindig kössünk biztosítást és váltsuk ki az EEK-kártyát, ha nyaralni megyünk

Sokan csak a külföldön alapellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási Kártyát viszik magukkal, ami ugyan hasznos, de sok esetben kevés. Mivel a kártya nem jelent teljes költségtérítést a külföldi balesetek és betegségek anyagi következményeit illetően, így mindenképpen kössünk utasbiztosítást, ha nyaralni készülünk. A EHIC előnyeiről itt lehet bővebben tájékozódni.

7, Erre érdemes figyelni szállásfoglaláskor

A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, pontosan kivel is szerződünk: utazási irodával, utazásszervező céggel vagy utazási ügynökséggel, mert óriási a különbség köztük! A legjobb, ha engedéllyel rendelkező utazási irodával szerződünk! Az utazásszervező cég (utazási iroda) saját maga szervezi az utakat és állít össze utazási csomagokat. Ehhez képest az utazásközvetítők egy másik cég által már összeállított csomagot próbálnak eladni. Vagyis a felelősséget nem az utazásszervezők, hanem az utak tényleges szervezői viselik.

8, Pénzt vagy bankkártyát vigyünk a nyaralásra?

Egy kevés készpénzt érdemes vinni, amit még az utazás előtt, itthon érdemes a helyi pénznembe átváltatni. Egyébiránt ma már a legtöbb külföldi országban ugyanúgy lehet kártyával fizetni, mint Magyarországon. Vagyis a szolgáltatók nagy része rendelkezik POS-terminállal, amik támogatják az érintéses fizetést is. Ezt azt jelenit, hogy akár a mobilunkkal vagy az okosóránkkal is tudunk külföldön fizetni.

Balatoni illusztaciok 35
Ennyiért lehet strandolni idén  Fotó: Markovics Gábor

9, Ennyiért lehet strandolni idén

A fürdők és a strandok többsége az infláció alatt 5-13 százalékkal emelte a belépőjegyeinek árait. Legdrágábban az aquaparkokban és Miskolctapolcán az Ellipsum Élmény és Strandfürdőben strandolhatunk. Ezt követi a Zalakarosi Fürdő, 6500 Ft-os és a párkányi Vadas Thermal Resort 6000 Ft-os belépője. A Nyíregyházi Park Fürdőben a felnőtt komplex belépőjegy hétköznap 6900, hétvégén 7200 Ft. A Tófürdő hangulatos, mediterrán strandján 4000 Ft-ért pihenhetünk, de ha nyíregyháziak vagyunk, akkor 2900 Ft-ért. Hajdúszoboszló strandfürdője pedig 4300 Ft-ért a kínálja a belépőit, amely nagyon jó ár, mert többmedencés élménypark szinte minden korosztálynak megadja a strandolás élményét. A Tiszántúl közepén a püspökladányi Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand ligetes környezetével a környék egyik legnépszerűbbje. A napi felnőtt belépőjegy ára 1550 Ft. A strandok árai hasonlóak az ország többi részén is. Általában 1500-2200 Ft között mozognak a napi belépők, de a helyi lakosok, egyéb kedvezményes jegyekkel vehetik igénybe a fürdők szolgáltatásait. Érdemes érdeklődni az adott strandoknál a kedvezményekért.

10, Ilyen árakra kell számítani idén a Balatonnál

A Csopaki strand például 2200 Ft-os napi belépőjegyet kínál az alkalmi vendégeknek, de a helyiek kedvezményes szezonbérlettel fürödhetnek a Balatonban. Ha távolabb megyünk a parttól, a Tapolcai Strandon a helyi lakosok napi 2000 Ft-ért, az alkalmi látogatók pedig 2400 Ft-ért strandolhatnak. Ami az ételeket illeti, Balatonfüreden például ilyen árakkal lehet találkozni: fokhagymás lángos 1100 forint, sajtos lángos 1500 forint, sajtos-tejfölös lángos 1900 forint, hekk is 700 Ft/10 dkg, egy pár virsli 1300, egy hot dog1500, egy gyros tál pedig 3200 forint

11, Így védekezzünk a vérszívók ellen

A kullancsok sok súlyos betegséget terjesztenek, amik közül a legismertebb a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás, ezért érdemes és kell is ellenük védekezni, ha szabadtéri programot tervezünk a nyári szünetben. A szúnyogokat sem árt távol tartani, mivel a csípésük azon kívül, hogy kellemtelen, komoly szövődményekhez is vezethet. Arról, hogy mivel érdemes védekezni a vérszívók ellen, itt írtunk korábban.

12, A kerékpárral közlekedőknek is van jó hírünk

A főszezonban a MÁV-START minden kerékpárszállításra alkalmas kocsit forgalomba állít. Mind az északi, mind a déli parton közlekednek olyan vonattípusok, melyekben a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyekben akár 30 kerékpár is szállítható:

  • az északi parton a Kék Hullám InterCity vonatokat és a Vízipók sebesvonatokat javasoljuk a kerékpáros utasoknak
  • a déli parton a Tópart InterCity vonatok kerékpáros kapacitása a legnagyobb
  • a Dunántúl felől a Helikon InterRégió vonatok helyett a Lesence, Tanúhegy és Fenyves expresszvonatokat célszerű választania a kerékpárosoknak.

A kerékpárszállításhoz a balatoni vonatokon a kerékpárjegy vagy kerékpár országbérlet mellé kerékpárhelyjegy vásárlása is szükséges. Ennek ára 100 és 990 forint közötti, és vonattípusonként eltérő a kapacitás függvényében.

bicikli, kerékpár, út
Rengeteg kerékpárút készült el az elmúlt években, amik közül sok vonattal is könnyen elérhető  Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

13, Fokozottan figyeljük a viharjelzéseket - ezt jelentik a villódzó fények!

A hirtelen kialakuló heves záporok és zivatarok a szabadban fürdőzőkre is veszélyesek, sőt, a viharok minden évben követelnek halálos áldozatokat is. Éppen ezért strandolás közben mindig érdemes figyelni a parton lévő viharjelző rendszert (villogó fényjelzővel ellátott jelzőoszlopok), főleg május 1. és szeptember 30. között. Ha I. fokú viharjelzés van érvényben, akkor csak a kijelölt strandok bójákkal határolt területén belül, illetve a parttól maximum 500 méter távolságra szabad fürödni és a vízibiciklivel is a part közelében kell maradni. Onnan lehet tudni, hogy I. fokú viharjelzés van érvényben, hogy jelzőoszlop sárgás fénye percenként 45-ször villan fel. II. fokú viharjelzés esetén tilos a vízben tartózkodni! Eben az esetben a sárga fény már 90-szer villan fel percenként. Ha ilyet látunk strandolás közben, azonnal menjünk ki a vízből, még akkor is, ha egyébként nem sok látható jele van a közelgő veszélynek! A viharjelzésekről részletesebben itt lehet olvasni.

14, Fagyizás közben erre érdemes figyelni

Az ideális fagylaltárusító helyen

  • a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt;
  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
  • az adagolópult és környezete tiszta, rendezett;
  • a fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik;
  • a fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta;
  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé;
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták;
  • folyóvizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak;
  • a leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacson, törlőruhán víztelenítik.

Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyihűtő, amiben a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé. Arról pedig, hogy miből készül a jó fagyi, itt lehet olvasni.

15, Azok a diákok, akik nyári munkát végeznek, erre figyeljenek

Sok helyen várják a munkavállaló tanulókat, de mint mindennek, a diákmunkának is megvannak a maga törvényi előírásai. Ezzel nem csak a cégeknek, de maguknak a diákoknak is érdemes tisztában lenniük. Arról pedig, hogy pontosan mire érdemes figyelni, itt írtunk korábban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek