Létrehozva: 2023.10.10.

Januártól ezek a változások lépnek életbe a napelemekkel kapcsolatban

Többek között több milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a családok jövőre. Ekkor lép életbe az új elszámolási rendszer és feloldják a háztartási méretű napelemes kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását is.

2024. januárjában egy új pályázat indul a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók számára. A Napenergia Plusz program keretein belül közel 76 milliárd forintra lehet pályázni. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és nem ez az egyetlen újdonság a napelemekkel kapcsolatban, ami jövőre lép életbe.

napelem
Új pályázatot írtak ki napelemes rendszerek telepítésére Fotó: Török János / Délmagyarország

Feloldják a betáplálási tilalmat

Január 1-től a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, párhuzamosan pedig megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is - jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. Ekkortól újra lehet majd háztartási erőműveket telepíteni – mondta el a miniszter. Azt is ismertette, hogy ez csak az ország 93%-ára lesz igaz, mert egyelőre az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljek a növekvő betáplálást.

10 évig marad az éves szaldó elszámolás, de nem mindenkinél

Az is elhangzott a konferencián, hogy az éves szaldóelszámolást fenntartja még a kormány, méghozzá tíz évig a telepítés kezdetétől számítva. Ez azonban csak a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentőkre és a legkésőbb 2025. december 31-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek tulajdonosaira érvényes. Ők a napelemrendszerük üzembe helyezésétől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradhatnak. Mindenki más átkerül az új bruttó elszámolási rendszerbe.

Életbe lép az új bruttó elszámolás

2024. január 1-én életbe lép az új bruttó elszámolási rendszer is. Ebben a rendszerben a fel nem használt áramot el lehet adni a szolgáltatóknak, ha pedig nem termel a napelem elég áramot, akkor kedvezményes áron vásárolhatunk is tőlük energiát. A szolgáltatók kis mértékben eltérő, de egyaránt 5 forint körüli energiadíjat fizetnek majd egy kilowattórányi áramért. Fontos újítás, hogy a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására a családok, tehát jobb megtérülésre is lehetőségük van, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak áramhoz - derült ki az energiaügyi miniszter szavaiból. Fontos bejelentés az is, hogy a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Új napelemes pályázat is indul

Az energiaügyi miniszter elmondása szerint több mint 5200 megawattóra napenergia-kapacitás épült ki Magyarországon. Amikor ezek termelnek, akkor olyan sok napenergiánk van, hogy már tárolnunk kellene. Ehhez viszont szükség van a tárolási lehetőségek fejlesztésére. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy jövőre új támogatási programot indítanak, amivel modern napelemes rendszerek létesítését, illetve a családok által megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását segítik majd elő. Az erről szóló kormányhatározat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A Napenergia Plusz program a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók számára lesz majd elérhető, 75,8 milliárd forint keretösszegben. A családok a vissza nem térítendő támogatást panelek és tárolók együttes építésére kapják majd. A beruházáshoz azonban önerőre is szükség lesz majd, mivel az elnyerhető összeg csak a költségek 65%-át fedezi az erről szóló rendelet szerint. További korlát, hogy a pénzből maximum 4kW háztartási napelemek mellé legfeljebb egy 8kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni. A további részletek még kidolgozás alatt vannak, de legkésőbb január elsejéig elkészülnek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Ezért veszted el az eszedet, amikor szerelmes vagy - itt a tudományos magyarázat

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

life.hu

Kitálalt a királyi család egykori sajtósa: „Harry teljesen más ember lett, mióta megházasosott"

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!