POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.08.

Lantos Csaba: Megtartjuk az éves elszámolást a napelemet üzemeltetőknél

Jó hír, sokan fellélegezhetnek!

Megtartjuk az éves elszámolást a napelemes rendszereket üzemeltető családok számára” – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken a szaktárca Facebook-oldalán. A feltett videóban azt mondta, a kedvezménnyel azok a háztartások is élhetnek, amelyek már benyújtott igényük alapján tervezik megvalósítani fejlesztéseiket.

A napokban arra kértük a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy vizsgálják meg a kapcsolódó szabályozás módosításának lehetőségét. Juhász Edit elnök asszonnyal folytatott mai egyeztetésünk alapján megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt, bizonyos megkötésekkel az előkészületben lévőknél is. Megállapodásunk alapján a hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást”– közölte a miniszter.

Hozzáteszi: a jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át. Az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlákhoz segíti a családokat.

„Brüsszeli elvárás azonban, hogy 2024. január elsejével változtassuk meg az elszámolási rendszert, vezessük be a bruttó elszámolást. A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is az éves elszámolás további fenntartása mellett szólt.”

Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői 2023. szeptember 7. éjfélig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a 2026. január 1-jéig biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére időtartamot. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek” – hangzik el a videóban.

A kormány, ahogy az eddigiekben, a jövőben is támogatja a magyar családokat a napelemek telepítésében és működtetésében. Az áramfogyasztásukat saját termelésből fedezők elősegítik a sikeres energiaátmenetet, erősítik Magyarország energiafüggetlenségét. Az Energiaügyi Minisztérium a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt.

Keressük tehát a lehetőségeket arra, hogy új belépőket ösztönözzünk napenergiás fejlesztésekre, új beruházások megvalósítására. Ahogy ígértem, hamarosan tájékoztatást adunk a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás fokozatos feloldásának ütemezéséről ”– fogalmaz a miniszter.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy marad az éves elszámolás a napelemekre beruházó családok számára – olvasható a szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A Ficsak örömmel fogadta, hogy a kormány a magyar családok érdekeit szem előtt tartva, a háború és az energiaválság idején is mert változtatni a döntésén, így marad az éves elszámolás a napelemre beruházó családoknál a korábbi szerződéseik alapján – tartalmazza a közlemény.

Egyben üdvözlik, hogy a kormány az „unió elvárásai ellenére” belátta, hogy nem tisztességes a jelenlegi napelemesekkel szemben, hogy menet közben változnak a szabályok.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Ficsak az elmúlt héten „rengeteg egyeztetést” folytatott le, napelemet működtető családokkal, különböző szervezetekkel, kormányzati szereplőkkel annak érdekében, hogy „a hibás EU-s szabályozás” ne érintse azokat, akiknek élő szerződésük van.

A Ficsak üdvözli, hogy a kormány nem nyugodott bele abba, hogy a Brüsszeli direktíva miatt a napelemekbe beruházók korábban szerzett jogai sérüljenek. A kormány azoknak a családoknak kedvez ezzel a döntéssel, akik spórolás és a környezet védelme miatt beruháztak – olvasható a Ficsak közleményében.

A baloldal Brüsszel, a Fidesz a magyar családok oldalára állt most is – írta pénteki közleményében a Fidesz, amely Kálmán Olga és Molnár Csaba (DK) nyilatkozatára reagált.

Ahogy azt ma Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, a kormány a kormánypárti frakció javaslatára megtartja a napelemeseknek az éves elszámolást” – írták.

Hozzátették: a baloldal Brüsszel, a Fidesz a magyar családok oldalára állt most is, ezt teszik minden ügyben: a baloldal a guruló dollárokért cserébe háborúpárti, szankciópárti, migránspárti, akadályozza a hazánknak járó uniós források kifizetését, és mindezzel rengeteg kárt okoz Magyarországnak, a magyar családoknak és vállalkozásoknak.

A napelemes rendszereket üzemeltető háztartások esetében – fokozatos kivezetés mellett – továbbra is fenntartható az eddig alkalmazott éves szaldó elszámolás rendszere jövőre – közölte Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a közösségi oldalán közzétett videójában pénteken.

Juhász Edit és Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken egyeztettek a háztartási napelemes rendszereket érintő elszámolási szabályok módosításának lehetőségeiről.

Juhász Edit elmondta: a hivatal önálló szabályozó hatóságként olyan szabályozási keretrendszer kialakítására törekszik, mely hatékonyan támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását. A háztartási méretű kiserőműveket működtető fogyasztókra vonatkozó elszámolási szabályokat részben kormányrendelet, részben pedig a hivatal elnökének rendelete tartalmazza.

Hozzátette: utóbbi terjed ki a rendszerhasználati díjak alkalmazásának elveire. A pénteki egyeztetésen az energiaügyi miniszterrel közösen áttekintették, hogy milyen elszámolási rendszert lehet és célszerű működtetni a hazai szabályozásban annak érdekében, hogy a számlázás a jövőben is egységes elvek szerint történjen.

Kitért arra, hogy a bruttó elszámolás jövőbeni bevezetése elkerülhetetlen, nemcsak az uniós irányelvek teljesítése miatt, hanem annak okán is, hogy a napelemes rendszerek elterjedésének bizonyos szintjén túl már ez biztosítja a leghatékonyabb és legbiztonságosabb működést.

Közlése szerint megvizsgálták, hogy az éves szaldó elszámolásból való áttérés a bruttó rendszerbe milyen módon történhet. Egyetértettek abban, hogy az éves szaldó fenntartása – amennyiben a jog kiszámíthatóan biztosítja annak kivezetését – nem ütközik uniós jogba. Ennek figyelembevételével, valamint a korábban eszközölt beruházások kedvezőbb megtérülése érdekében arra jutottak, hogy ezt az átmenetet választják és rögzítik a szabályozásokban.

Kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a meglévő napelemek tekintetében jövő évtől nem térnek át a havi szaldó elszámolásra, hanem fokozatosan kivezetve fenntartják az éves szaldó rendszerét. A MEKH az új szabályozás alapját jelentő rendeletmódosítást előkészíti, és gondoskodik annak kihirdetéséről.

Előre mutatónak nevezte, hogy az energiahatékonysági célú beruházások aránya az otthonokban folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Ezt szem előtt tartva a célunk továbbra is az kell legyen, hogy a műszaki biztonság fenntartása mellett a szabályozás ösztönözze a zöld beruházásokat, és a felelősen gondolkodó fogyasztókat segítse hozzá ahhoz, hogy minél több megtermelt energiát fogyasszanak el helyben” – fogalmazott Juhász Edit.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába