Létrehozva: 2023.10.05.

Módosult a fizetési meghagyásokról szóló törvény – kit és hogyan érint ez?

Több helyen is módosult az erről szóló törvény október 1-jétől. Kiket és hogyan érintenek ezek a változások? Mi is az a fizetési meghagyás egyáltalán és komolyan kell-e venni? Összeszedtük a tudnivalókat.

Bizonyos esetekben teljesen elektronikussá vált a fizetési meghagyásos eljárás, vagyis gyorsabban és egyszerűbben a pénzükhöz juthatnak azok, akiknek a követelése jogos és a közjegyzői eljárást választják. Megnéztük, érintik-e a fizetési meghagyással kapcsolatos változások a magánszemélyeket és annak is utánajártunk, mi is pontosan ez az eljárás.

jogszabály, paragrafus, törvény, fizetési meghagyás
Mi az a fizetési meghagyás és mi változott vele kapcsolatban? Fotó: Andrey_Popov / Shutterstock

Mi is az a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyásos eljárás tulajdonképpen egy, a közjegyző hatáskörébe tartozó egyszerűsített polgári nemperes eljárás. Ez azt jelenti, hogy akinek tartozunk, az elmehet egy közjegyzőhöz és kérheti fizetési meghagyás kibocsátását. Fontos, hogy ehhez nem kell bizonyítania a tartozás jogosságát, de a kérést alá kell támasztani, például egy kölcsönszerződéssel vagy más irattal. Az eljárást nem csak behajtóirodák és bankok kezdeményezhetik, hanem akár magánszemélyek vagy szervezetek is. Ilyenkor nincs tárgyalás, a közjegyző nem vizsgálja, hogy jogos-e a követelés vagy hogy tényleg annyi-e a tartozás, amit állítanak – olvasható a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójában.

Mi változott a fizetési meghagyásokkal kapcsolatban?

Október 1-jétől tovább egyszerűsödött a fizetési meghagyásos eljárás: az elektronikus ügyintézésre kötelezettek ugyanis nem postán, hanem elektronikusan, a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást, továbbá az összes, az eljáráshoz kapcsolódó iratot, például a hiánypótlási felhívást.

Magyarországon a 3 millió forintot meg nem haladó lejárt pénztartozás behajtására nem lehet közvetlenül bírósági eljárást indítani, hanem fizetési meghagyásos eljárás útján érvényesíthető a követelés. 3 és 30 millió forint között a bírósági és fizetési meghagyásos eljárás is kezdeményezhető, míg 30 millió forint feletti pénzkövetelés érvényesítéséhez már mindenképp bírósághoz kell fordulni.

Kiket érint a változás?

Az elektronikus ügyintézésre kötelezetteket, például a gazdálkodó szervezeteket, önkormányzatokat, alapítványokat, egyesületeket, valamint az ügyvédeket, jogi képviselőket, illetve azokat a társasházakat, amiknek van ügyvédje vagy a közös képviselője Kft., Bt. vagy egyéni vállalkozó.A fizetési meghagyás elektronikus kézbesítésével tovább gyorsul és egyszerűsödik az eljárás, amellyel a kezdeményezők hozzájuthatnak jogos pénzkövetelésükhöz. Az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek figyelniük kell arra, hogy ha a tárhelyükre fizetési meghagyás érkezik, arra időben reagáljanak, különben az jogerőre emelkedik, és a jogosult végrehajtást kezdeményezhet” – mondta Szécsényi-Nagy Kristóf, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője.

papírok, iroda, hivatalos irat
Elektronikussá válik az ügyintézés a fizetési meghagyásoknál  Fotó: Unsplash.com

Mostantól az adószámot is meg kell adni

Nemcsak a fizetési meghagyás kibocsátásának módja változott. Októbertől a fizetési meghagyást kezdeményezőknek meg kell adniuk a kötelezett adószámát is, amennyiben az rendelkezik ilyennel. A NAV adatbázisából, illetve a cégjegyzékből ez egyszerűen lekérhető.

A magánszemélyek esetében nem változtak a szabályok

Amennyiben valaki vélt vagy valós tartozást követel rajtunk és fizetési meghagyást kért ellenünk, magánszemélyként postán kapunk a közjegyzőtől egy ajánlott levelet, amit teljesen mindegy, hogy átveszünk-e vagy sem: a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon automatikusan kézbesítetté válik a levél. De nemcsak ezért érdemes átvenni egy ilyen levelet! Egy fizetési meghagyással a következőt tehetjük: elfogadhatjuk a benne leírtakat vagy ellentmondhatunk. Az ellentmondásra, halasztási, részletfizetési kérelem benyújtására a kézbesítés utáni naptól számított 15 naptári nap áll rendelkezésre. Emiatt a szűk határidő miatt is fontos átvenni és komolyan venni az ilyen leveleket. Ha ugyanis a fizetési meghagyás jogerőssé válik, jöhet a végrehajtás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen hihetetlen, de betiltják Olaszországban a pizzát és fagylaltot is

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

magyarnemzet.hu

Nézze meg a magyar válogatott feljutást érő győztes gólját!

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!