Létrehozva: 2023.09.11.

Még vonzóbb lett szakmát tanulni: megduplázták az ezért járó ösztöndíjat, és ez még nem minden!

A szakképzésben tanulók többféle pénzügyi támogatást kapnak, később pedig akár munkabér is járhat nekik. És itt még nem ért véget az ösztöndíjak sora!

2020-ban alakította át a kormány a szakképzési rendszert. Ekkor egy új ösztöndíjrendszert is bevezettek, ami azóta az összegeket és a lehetőségek számát tekintve is számos változáson ment keresztül. Idén például a tavalyihoz képest duplájára nőttek az ösztöndíjak a dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára. Milyen ösztöndíjat kaphatnak ezen kívül a szakképzésben tanulók idén? Késő már csatlakozni vagy év közben is lehet? Csak az általános iskola után lehet szakmát tanulni? Íme a válaszok!

festő,szakember,felújítás, lakásfelújítás, létra, festék, otthonfelújítás, lakásfelújítás, szakma, ösztöndíj, szakképzés
A szakképzésben tanulók többféle ösztöndíjra jogosultak. / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Egyre népszerűbb szakmát tanulni

„A szakképzési rendszer megújításával és a korszerű ösztöndíj rendszer bevezetésével egyre népszerűbb a szakképzés, és javulnak a tanulók eredményei. Ez azt jelenti, hogy a családok és a fiatalok, a leendő diákok fontosnak és hasznosnak találják a rendszer kínálta lehetőségeket, nő a szakképzés presztízse Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint. Nem véletlen, hogy ma már az általános iskola 8. évfolyama után a szakképzést, ezen belül is a technikumokat választják a legtöbben” - tette hozzá. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményből az is kiderül mennyi ösztöndíjat kaphatnak a tanulók az idei évben.

Milyen ösztöndíjakat kaphatnak idén a szakképzésben tanulók? 

2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. Ez az idei tanévtől a duplájára, havi 16 ezer forintra nő a Dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára, a technikumokban tanulók 8000 forintok kapnak két éven keresztül, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16.000 forintot egy éven keresztül. Emellett a nappali képzésben tanuló szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók az alapoktatást követően a tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59.000 forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával az ösztöndíjnál 2-3-szor magasabb munkabér válthat fel. Ennek összege -duális képzésben- a minimálbér 43-72%-a, vagyis idén 168.000 Ft is lehet havonta. 

Az ösztöndíjak sorában a következő a pályakezdési juttatás: a tanulók vizsgaeredménytől függően 150.000 és 300.000 ezer forint közötti összeget kapnak a sikeres szakmai vizsgát követően, amit eszközökre vagy a szakmai karrierjük beindítására költhetnek. Ezeken kívül folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogatását célzó Apáczai ösztöndíj program is, melynek keretében a jó tanulmányi eredményű tanulók havi 16-34.000 forint közötti összeget kaphatnak, 7-19 hónapon keresztül. 

Mi az a dobbantó program?

A Dobbantó Program célja, hogy azok is el tudják végezni az általános iskolát, akiknek ez korábban, a hagyományos keretek között ez nem sikerült. A program biztosítja a alapkompetencia-fejlesztést, és néhány hónap alatt felkészíti a jelentkezőket a műhelyiskolába történő továbblépésre. A programban az a fiatal vagy felnőtt vehet részt, aki a megelőző tanév utolsó napjáig a tizenötödik életévét betöltötte és alapfokú végzettséggel nem rendelkezik. Egyéb, életkori vagy az általános iskolában elvégzett osztályok számára vonatkozó korlátozás nincsen-olvasható a képzéstámogató központ weboldalán.

szakképzés, szakma, szakács, cukrász, tanuló
Ilyen ösztöndíjat kaphatnak a szakképzésben tanulók idén. / Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Mi az a műhelyiskola és ki járhat oda?

A műhelyiskola a szakmai oktatás új megközelítését jelenti: a képzésben részt vevők oktatása nem iskolai, tantermi keretek között, hanem gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy pedagógiai mentor által támogatva. A műhelyiskolában részszakmát szerezhetnek a tanulók. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány szakképesítést, ha pedig a felkészítés Dobbantó Program keretében és műhelyiskolában történt, államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít, amivel legalább egy munkakört be lehet tölteni. A műhelyiskolai végzettség megszerzése nem tanévhez kötött, minimum 6 hónapig és maximum két évig tart. A műhelyiskolai képzésekhez bármikor lehet csatlakozni.

Mi az a résszakma?

A részszakmák nem tekinthetők önálló szakmának, inkább egy adott szakmának olyan önállóan elkülöníthető részének, ami legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák megszerzését teszi lehetővé. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megbukott Zelenszkij, összeomlik Ukrajna - már a lengyel hadsereg is ezt mondja

origo.hu

Tóth Vera mindent elmondott a húga válásáról

borsonline.hu

"Éjjel szóltak nekünk" – gyilkosság áldozata lett Nagy Melanie eltűnt rokona

magyarnemzet.hu

Méghogy Szoboszlai Olaszországban! Spalletti tudja, hogy mit beszél?

ripost.hu

"Nem hittem el, hogy ez velem megtörténhet" - a szerelem erejével győzte le a rákot a magyar énekesnő

vg.hu

Óriási mennyiségű hó várható, a közútkezelő rossz útviszonyokra figyelmeztet

origo.hu

Bayer Zsolt: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban - videó

mindmegette.hu

Kiabálva, csomagolópapírral verte egymást két nő az Aldiban - Videó

ripost.hu

Kulcsár Edina már most bejelentette: jön a következő

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

magyarnemzet.hu

Pusztító leleplezés: a most harsogó baloldalnak korábban egyáltalán nem volt baja a vendégmunkásokkal

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Mit ne csinálj, ha ködben vezetsz?

MANI

10+1 tipp, hogyan spórolhatsz a fűtéssel

MANI

Itt a megoldás: így spórolhatunk rengeteget a hétköznapokban

MANI

Százezres mobilt vagy notebookot kaphatsz ingyen

MANI

Meglepő eredménnyel zárult a teszt: kiderült, melyik élelmiszerbolt a legjobb

MANI

Akár havi 2 millió forintot is kereshet egy informatikus Magyarországon

MANI

Hétfőn itt az újabb kereskedelmi ünnep, a Cyber Monday

MANI

Milliárdos lett valaki? Kihúzták az Ötöslottó nyerőszámait