Létrehozva: 2023.07.17.

Ezek az applikációk segítenek friss vízhez jutni a kánikulában

Rengeteg, erre a célra kifejlesztett interaktív térkép található az interneten. Összegyűjtöttük, milyen applikációk segítségével találunk a közelünkben egy vízvételre alkalmas közkutat.

Ahhoz, hogy átvészeljük a kánikulát, fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Erre a legjobb a csapvíz, amiből mindig legyen nálunk valamennyi. Ha pedig kifogynánk, a következő applikációk segítenek megtalálni a hozzánk legközelebbi ivókutat, közkutat vagy vendéglőt, ahol újratölthetjük, újratöltik a nálunk lévő kulacsot, üveget.

telefon,applikáció,app,facebook
Applikációknak a segítségével találhatsz ivókutat Fotó: Pixabay

Jelenleg is hőségriasztás van érvényben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Rengeteg ivókút van a fővárosban

A már meglévő ivókutak mellett idén újabbakat is kialakítanak a város több pontján. A Fővárosi Vízművek 56 ivókutat, 549 közkutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták, a Jane Haining rakparton pedig már működik a Főkert páraalagútja, amely a járókelőknek nyújt átmeneti felfrissülést - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A szökőkutakban tilos fürdeni

A Főpolgármesteri Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Applikációknak a segítségével találhatsz ivókutat. Fotó: Bujdos Tibor

Ezekkel az applikációkkal lehet megtalálni a hozzánk legközelebbi ivókutat

  • Budapest Go applikáció. A BKK applikációja nem csak jegy- és bérletvásárlásra alkalmas, hanem ivókút keresésére is. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókútfunkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. 
  • A Főkert közkútjai. Az általuk fenntartott ivókutakat a www.fokert.hu/listing/ivokutak oldalon lehet megtalálni. Szám szerint 79 kút tartozik hozzájuk, ebből csak a Margitszigeten 24 darab található. 
  • Közkutak mobilapp. A kozkutak.hu és a Közkutak mobilapplikáció egy ingyenes alkalmazás, ami nem csak a fővárosi, hanem a Magyarországon található összes közkutat, ivócsapot, forrást és újratöltő pontot gyűjti egy helyre, egy térképre. A térkép folyamatosan bővül, ugyanis bárki bejelenthet új ivóvízlelő helyet.
  • MaVíz applikáció. A Magyar Vízközmű Szüvetség applikációja a MaVíz. Egyelőre csak androidos telefonokra lehet letölteni, de azt ígérik, hamarosan az iOS verziót is közzéteszik. A térkép elkészítésében a kozkutak.hu volt az együttműködő partnerük. Az appban nem csak egy közkifolyókat tartalmazó térkép található meg, hanem egy vízfogyasztás kalkulátor is. Emlékeztetőt is állíthatunk be magunknak, hogy folyamatosan figyelmeztessen az app, igyunk egy pohár vizet, hogy a nap végére elérjük a szervezetünk számára szükséges folyadékmennyiséget.
  • Ha van kulacsunk, ez az applikáció is segíthet vizet találni. A PET-palackok újratöltése nem javasolt, főleg, ha nem víz volt benne eredetileg. Néhány száz forintért azonban vásárolhatunk olyan kulacsot - néhány ezerért akár fémet is -, amit többször is újra lehet tölteni. Ha pedig letöltjük a BWT Hungária által fejlesztett Vízlelőhely applikációt, akkor a közkutak mellett azokat a vendéglátóipari egységeket is könnyen megtalálhatjuk, ahol ingyen megtölthetjük szűrt vízzel a kulacsunkat.

Tavaly ilyenkor is javában tombolt a kánikula. Akkor így próbálták meg átvészelni az emberek:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

A Momentumnak nehézséget okoz az ajánlások összegyűjtése + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!