Létrehozva: 2023.05.15.

Ennyibe kerül egy közjegyző idén

Közjegyzőhöz nem csak végrendelet ügyében fordulhatunk, lakáskiadásnál és vásárlásnál is nagyon hasznos egy általuk készített papír. Átlagosan ennyiért dolgoznak a közjegyzők idén.

A közjegyzők különböző közokiratokat állítanak ki. Ezeknek az iratoknak a különlegessége, hogy olyan erősek, mint egy bírósági ítélet. Vagyis az ezekben leírtakat végrehajtathatjuk például a rendőrséggel. Így napok alatt kiköltöztethetünk egy nem fizető bérlőt, évek helyett. Mi mindenre jók még a közjegyzők által írt közokiratok és mennyibe kerül a kiállításuk?

válás,szerződés,tartozás,hitel
Fotó: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

A közjegyző feladatai

A közjegyző egy jogász, aki elsősorban a közhitelességet biztosítja. Legfőbb feladata az okiratkészítés, hiteles kiadvány, másolat, kivonat és bizonyítvány kiadása, valamint okiratok, pénz és értékek megőrzése. Nem peres eljárásokat is lebonyolíthatnak, így ők kezelik a hagyatéki és a fizetési meghagyásos eljárásokat, az élettársi kapcsolatok bejegyzését, illetve azok megszüntetése is hozzájuk tartozik. A közjegyzők ingatlanügyek kapcsán segíthetnek adásvételi, bérleti szerződések elkészítésében, kiköltözési vagy például lakáshitel-szerződések okiratba foglalásában. De ingatlannal kapcsolatos hagyatéki eljárások és ajándékozási szerződések esetén is fordulhatunk hozzájuk hitelesített okiratokért - írja az ingatlan.com.

Mitől függ a közjegyző fizetése?

A közjegyzők tevékenységét a Magyar Országos Közjegyzői Kamara felügyeli és irányítja. A díjazás mértékét ennek megfelelően jogszabály állapítja meg. A közjegyzői díjak a közjegyzői munkadíjból és a költségtérítésből állnak össze. Az általunk fizetendő díj megállapításához többnyire az ügyértéket veszik alapul. Ha ezt nem lehet meghatározni, akkor az ügyre fordított időt kell kifizetni. Ezen kívül, ha költségük merül fel egy ügy intézése közben - például utazási, szállás- vagy étkezési kiadás, tolmácsolási, fordítói szolgáltatás, postaköltség - azt is meg kell téríteni.

Van, aki kaphat kedvezményt a közjegyzőnél

Azoknak a 35 év alatti fiataloknak, akik első lakásukat vásárolják, az adásvételi szerződésért járó közjegyzői munkadíj felét kell csak kifizetniük, ha a lakás nem drágább, mint 15 millió forint. A nyugdíjasok a közjegyzői munkadíj háromnegyedét fizetik csak ki tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződések okiratba foglalásakor. 50% kedvezményt kapnak ezen kívül az írásra, olvasásra képtelenek. A három vagy több gyermekes családok pedig az adásvételi szerződéseik okiratba foglalásakor csak a közjegyzői munkadíj háromnegyedét fizetik ki.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A közjegyzői díjakról

A pontos összeg általában az ügy értékétől vagy az arra fordított időtől függ. A közjegyzői díjak a jelzáloghitelek esetén például a hitel összegétől, az okirat kiállítás helyszínétől és időpontjától függenek. Alapesetben 10.000-19.500 forint közé esnek. A hivatali helyszínen kívüli eljárásért 50%-os felárat számolnak fel. A munkaidőn kívül, hétvégén, pihenőnapon készített okirat pedig már dupla szorzóval fizetendő. A hagyatéki ügyeknél az ügyérték a fontos: például egy 11 millió forint összegű hagyatéknál a közjegyzői díjak 44.350 forint munkadíjat, 17.740 forint költségátalányt, azaz 62.090 forintot foglalnak magukba. Az élettársi kapcsolat bejegyzésének megszüntetése alaphangon 12.000 forintba kerül, de hitelesíttethetők közjegyzővel különféle szerződések már 7000 forinttól is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

hirtv.hu

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!