Létrehozva: 2023.05.15.

Ennyibe kerül egy közjegyző idén

Közjegyzőhöz nem csak végrendelet ügyében fordulhatunk, lakáskiadásnál és vásárlásnál is nagyon hasznos egy általuk készített papír. Átlagosan ennyiért dolgoznak a közjegyzők idén.

A közjegyzők különböző közokiratokat állítanak ki. Ezeknek az iratoknak a különlegessége, hogy olyan erősek, mint egy bírósági ítélet. Vagyis az ezekben leírtakat végrehajtathatjuk például a rendőrséggel. Így napok alatt kiköltöztethetünk egy nem fizető bérlőt, évek helyett. Mi mindenre jók még a közjegyzők által írt közokiratok és mennyibe kerül a kiállításuk?

válás,szerződés,tartozás,hitel
Fotó: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

A közjegyző feladatai

A közjegyző egy jogász, aki elsősorban a közhitelességet biztosítja. Legfőbb feladata az okiratkészítés, hiteles kiadvány, másolat, kivonat és bizonyítvány kiadása, valamint okiratok, pénz és értékek megőrzése. Nem peres eljárásokat is lebonyolíthatnak, így ők kezelik a hagyatéki és a fizetési meghagyásos eljárásokat, az élettársi kapcsolatok bejegyzését, illetve azok megszüntetése is hozzájuk tartozik. A közjegyzők ingatlanügyek kapcsán segíthetnek adásvételi, bérleti szerződések elkészítésében, kiköltözési vagy például lakáshitel-szerződések okiratba foglalásában. De ingatlannal kapcsolatos hagyatéki eljárások és ajándékozási szerződések esetén is fordulhatunk hozzájuk hitelesített okiratokért - írja az ingatlan.com.

Mitől függ a közjegyző fizetése?

A közjegyzők tevékenységét a Magyar Országos Közjegyzői Kamara felügyeli és irányítja. A díjazás mértékét ennek megfelelően jogszabály állapítja meg. A közjegyzői díjak a közjegyzői munkadíjból és a költségtérítésből állnak össze. Az általunk fizetendő díj megállapításához többnyire az ügyértéket veszik alapul. Ha ezt nem lehet meghatározni, akkor az ügyre fordított időt kell kifizetni. Ezen kívül, ha költségük merül fel egy ügy intézése közben - például utazási, szállás- vagy étkezési kiadás, tolmácsolási, fordítói szolgáltatás, postaköltség - azt is meg kell téríteni.

Van, aki kaphat kedvezményt a közjegyzőnél

Azoknak a 35 év alatti fiataloknak, akik első lakásukat vásárolják, az adásvételi szerződésért járó közjegyzői munkadíj felét kell csak kifizetniük, ha a lakás nem drágább, mint 15 millió forint. A nyugdíjasok a közjegyzői munkadíj háromnegyedét fizetik csak ki tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződések okiratba foglalásakor. 50% kedvezményt kapnak ezen kívül az írásra, olvasásra képtelenek. A három vagy több gyermekes családok pedig az adásvételi szerződéseik okiratba foglalásakor csak a közjegyzői munkadíj háromnegyedét fizetik ki.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A közjegyzői díjakról

A pontos összeg általában az ügy értékétől vagy az arra fordított időtől függ. A közjegyzői díjak a jelzáloghitelek esetén például a hitel összegétől, az okirat kiállítás helyszínétől és időpontjától függenek. Alapesetben 10.000-19.500 forint közé esnek. A hivatali helyszínen kívüli eljárásért 50%-os felárat számolnak fel. A munkaidőn kívül, hétvégén, pihenőnapon készített okirat pedig már dupla szorzóval fizetendő. A hagyatéki ügyeknél az ügyérték a fontos: például egy 11 millió forint összegű hagyatéknál a közjegyzői díjak 44.350 forint munkadíjat, 17.740 forint költségátalányt, azaz 62.090 forintot foglalnak magukba. Az élettársi kapcsolat bejegyzésének megszüntetése alaphangon 12.000 forintba kerül, de hitelesíttethetők közjegyzővel különféle szerződések már 7000 forinttól is.

 

origo.hu

Ez a ronda német város lehet a legszebb a magyaroknak

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

borsonline.hu

Zokognak a rajongók: elhunyt mindenki kedvenc sorozatának sztárja

mandiner.hu

Kiderült, miért kapott ki Svájctól a magyar válogatott – gondolta volna, hogy ezen múlt?

metropol.hu

Ma útnak indulnak az első vonatok a horvát tengerparthoz-ennyiért szállhatsz fel rá

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

lakaskultura.hu

Fókuszban az utolsó simítások: így lesz igazán barátságos az otthonunk

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Ma szavaz az ország, a tét minden eddiginél nagyobb: háború vagy béke?

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

MANI

Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!