Létrehozva: 2023.03.05.

Ha nincs ilyen nyilatkozatod, bukhatod a lakásod

Hívják még kiürítési nyilatkozatnak is azt az iratot, amit minden albérlővel érdemes aláíratni. Kiköltözési nyilatkozat hiányában ugyanis szinte lehetetlen kirakni valakit egy albérletből.

Két dolog segíthet egy nem fizető albérlővel szemben. Az egyik a közjegyző előtt aláírt bérleti szerződés, a másik az úgynevezett kiköltözési nyilatkozat. Ezek nélkül - még ha ügyvédi is írta a bérleti szerződést - szinte lehetetlen jogszerűen kirakni valakit az albérletéből.

albérlet csaló,panelház,kiköltözési nyilatkozat, albérlő
Kiköltözési nyilatkozat nélkül bukhatod a lakásod. Fotó: Fehér Gábor

Mi is az a kiköltözési nyilatkozat?

A kiürítési nyilatkozat vagy más néven kiköltözési nyilatkozat leggyakoribb esetben a lakás vagy üzlethelyiség bérlőjének egyoldalú nyilatkozata. Enne arra vállal kötelezettséget, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor – bármilyen okból is történjen az – kiköltözik az ingatlanból. Ez a bérleti szerződésen felüli plusz garancia a bérbeadó részére.

Miért érdemes ilyen papírt aláíratni az albérlővel?

Főleg mert a közjegyzők által készített okiratok közvetlenül végrehajthatók. Ez azt jelenti, hogy nem kell bíróságra mennie a bérbeadónak, ha a bérleti szerződés megszűnése miatt újra birtokba szeretné venni a saját ingatlanát. Több éves pereskedéstől mentesül az, aki előre gondol a legrosszabb esetekre is, és ügyvédhez, illetve ezen felül közjegyzőhöz fordul. A nyilatkozat birtokában közvetlenül, akár rendőri közreműködéssel is ki lehet tenni a jogosulatlan ingatlanhasználót a bérleményből -olvasható az ingatlan.com-on.

Egyéb tudnivalók a kiürítési nyilatkozatról

Önmagában kevés egy aláírt kiürítési nyilatkozat. Szükséges hozzá egy bérleti szerződés is. Ha ez megvan, kétféle megoldás közül választhatunk a közjegyzőnél: az egész bérleti szerződést közokiratba foglaltathatjuk vagy csak a bérlőre vonatkozó kötelezettségeket. Ha az egész szerződést közokiratba foglaljuk, akkor nem csak a bérlői kötelezettségek lesznek „kőbe vésve”, hanem a bérbeadó kötelezettségei is. Vagyis ez a megoldás a bérlők érdekeit is védi, adott esetben ők is kérhetnek a bérbeadóval szemben közvetlen végrehajtást, például, ha nem fizeti vissza a kauciót.

Fotó: Pixabay

Nem csak a kiköltözésre vállalhat kötelezettséget egy albérlő

A bérleti szerződés alapján a bérlő nem csak az ingatlan kiürítésére tehet közjegyzői okiratban kiürítési kötelezettségvállaló nyilatkozatot, hanem például a bérleti díj, közös költség, rezsi megfizetésére is. Ez még nagyobb biztosítékot jelenthet a bérbeadónak, ugyanis ha az albérlő nem fizet, végrehajtóval kötelezhető erre, ha pedig nem tud fizetni, rövid idő alatt ki lehet rakni a lakásból.

Ha van ilyen papír, a rendőrség gyorsan cselekszik

Ha a bérleti szerződést közokiratba foglaltatjuk egy közjegyző előtt, vagy a bérlő közjegyzői okiratba foglalt ún. kiköltözési nyilatkozatot tesz, de nem költözik ki az ingatlanból, akkor a közjegyző végrehajtást kezdeményezhet. Ezt követően a bíróság a rendőrség segítségével -per nélkül- kötelezi a volt bérlőt, hogy adja át a lakást. Ez a folyamat sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint kiköltözési nyilatkozat nélküli megoldás. Az ugyanis évekig eltarthat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!