MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Óraátállítás 2023: ezek változnak a nyári időszámítás kezdetével

Március 26-án, vasárnap előre kell tekerni az órát, vagyis előbb nyitnak a boltok, előbb kezdődik a mise és tovább lesz világos. Mi változik még az óraátállítás miatt?

Március 26-án, vasárnap veszi kezdetét a nyári időszámítás, vagyis ismét óraátállítás lesz. Emiatt módosul néhány vonat és busz menetrendje, tovább lesz világos és a közérzetünk is változhat. Összegyűjtöttük mire van hatással a 2023-as óraátállítás.

óra, óraátállítás
Mi változik az óraátállítás miatt? Fotó: Pixabay

Tovább lesz világos az óraátállítás miatt

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik. Idén ez március 26-ára esik, tehát ekkor kell átállítani az óráinkat hajnal 2-ről előrefelé, hajnal 3-ra. Vagyis egy órával kevesebbet alhatunk, cserébe viszont egy órával tovább lesz kint világos, mivel az este 6 órási naplementekor már bőven este 7 óra lesz. A nyár felé közeledve pedig még kijjebb tolódik a sötétedés.

Mikor szűnik meg az óraátállítás?

Az Európai Parlament (EP) 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást. Akkor a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be véglegesen, a határidő pedig 2021 volt. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntést. Végül az EP a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. Vagyis a mostani lehet az egyik utolsó óraátállítás, amit átélünk.

A hétvégi óraátállítás a közlekedésre is kihat

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét is érinti. A Volánbusznál pedig az óraátállítás miatt néhány busz közlekedése módosul Érd, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely térségében. A BKK járatok közül néhány éjszakai járat menetrendje az érintett.

A BKK járatai közül március 26-án hajnalban az alábbi járatok közlekedése változik: a 2:00 és 2:59 közötti végállomási indulások minden járatnál elmaradnak. A 907A, 909A, 914A, 934-es, 956-os és 973A járatok 3:00 és 4:00 között a meghirdetettnél sűrűbben közlekednek. Egyes járatok vonalán egyedi változások is életbe lépnek, ezekről az adott járatok menetrendjeinél elhelyezett információs blokkokban tájékozódhatnak majd az utasok.

Fotó: Pixabay.com

A MÁV járatok közül az óraállítás a következő vonalakon közlekedőket érinti a közleményük szerint: Budapest–Esztergom vonal; Budapest–Székesfehérvár vonal; Budapest–Vác–Szob vonal; Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal; Debrecen–Nagykereki vonal;Budapest–Újszász–Szolnok vonal; Budapest–Lajosmizse vonal; tram-traint (vasútvillamos), négy nemzetközi vonat. Emellett a március 25-én induló éjszakai vonatok egyórás késéssel érkeznek meg külföldi célállomásukra. Március 26-án pedig 7 nemzetközi vonat körülbelül 60 perccel később érkezik Budapestre.

A Volánbusz estében az érdi, kiskunhalasi és hódmezővásárhelyi térség járatai érintettek az óraátállításban. A részletes információk itt érhetők el.

Mikor vezették be a nyári időszámítást?

Eredetileg a téli időszámítás szerint éltek itthon az emberek. A nyári időszámítást 1916-ban vezették az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban pedig újra bevezették. A bevezetés oka egyébként az volt, hogy a napfényes órák magasabb számát kihasználva, a világítás mellőzésével energiát takarítsunk meg.

Az idegrendszerünkre is kihat az óraátállítás

Az óraátállítás hatásait hetekig érezhetjük majd, mivel a biológiai óránk a természet változásait követi és a fényviszonyoknak megfelelően alakítja ki, hogy mikor leszünk álmosak, mikor kell felébrednünk. A nyári időszámítás kezdetével azonban ez teljesen felborul, hiszen a pontos idő nincs összhangban azzal, ami a természetben történik: nem akkor kelünk és fekszünk, amikor természetes lenne. Ez pedig már az óraátállítást követő héten is érezhető lesz: rosszabbul ébredünk, kimerültek leszünk, de van, akinél fejfájást is okozhat.

Mit lehet ez ellen tenni?

Aki tudja magáról, hogy nagyon megviseli az óraátállítás az kezdd el már szombat hajnalban az átállást: egyelőre csak fél órával állítsa előrébb az órát. Majd szombatról vasárnapra virradó éjszakára ismét tekerjen fél órát előre. A kétszer fél órát ugyanis könnyebben elviseli a szervezetünk, mint az egyet. Ahhoz, hogy a szervezet teljesen átálljon, legalább 4–14 napra lesz szükség.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: halálos betegségek szabadulhatnak el Ukrajnából

borsonline.hu

Itt a drámai fordulat VV Fanni ügyében: " sokat kellett várni erre a pillanatra"

mandiner.hu

Közelebb léptünk a világháborúhoz? Kadirov nyíltan eldicsekedett azzal, hogy kínai páncélozott Tigrisek mennek a frontra

ripost.hu

Újabb bizonyítékot találtak az eltűnt Madeleine ügyében

origo.hu

Előkerült Curtis, így magyarázkodott az eltűnéséről

mindmegette.hu

Ezután te sem fogod kidobni a maradék lekvárt! Így használd fel és egy csepp sem veszik kárba

ripost.hu

Mentőt hívott magára az Omega zenésze

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Szörnyű hír terjed a neten Majkáról, kétségbe estek a rajongók

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

150 ezer forint adót utal vissza a NAV, ha kéred – ez kell hozzá

MANI

Idősek és idős rokonaikat féltők, figyelem: így lehet felkészülni az otthoni balesetekre

MANI

Fúrt kutak: íme minden tudnivaló, eloszlatjuk a zűrzavart

MANI

Mi az az állampapír és kinek érdemes ebben tartani a pénzét?

MANI

Fesztiválszezon: ennyibe kerülnek idén a belépők, íme a teljes lista

MANI

Ennyit drágult idén Horvátország

MANI

Újabb településen lehet falusi csokot igényelni - így már 2679 helyen vehető igénybe a támogatás!

MANI

Ennek a hírnek minden magyar örülni fog: visszatér a Pilóta keksz