Létrehozva: 2023.02.12.

Mikor van idén farsang, és mit ünneplünk ilyenkor?

A farsang egy téltemető, tavaszváró ünnepsorozat, ami a karácsony és a húsvét között zajlik itthon és más országokban. Ezt érdemes tudni róla.

A farsang nem egy hétig, hónapig vagy egy napig tart. Sőt, nem is mindig tart ugyanannyi ideig. Azt, hogy mikor van, ki kell számolni, azt pedig, hogy mit is ünneplünk ilyenkor, összegyűjtöttük.

A busójárás is a farsangi időszakban van.

Mikor van farsang 2023-ban?

A farsang időpontja változó, a kezdete mindig január hatodika, Vízkereszt napja, a vége viszont évről évre változik, eshet akár március elejére is. A farsang ugyanis hivatalosan a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, a húshagyókeddet követő hamvazószerdáig tart. Ahhoz, hogy megtudjuk, idén meddig tart a farsang időszaka, a húsvét dátumából kell kiindulni, ami szintén egy változó ünnep. Húsvét napját a tavaszi nap-éjegyenlőség (márc. 20) utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljük. Ha ettől visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a farsang végét. Vagyis idén a farsang január 6-tól március 1-ig tart.

Mit jelent az, hogy farsang?

A farsang a téli ünnepkört záró, téltemető-tavaszváró, maszkos alakoskodások, köszöntők összefoglaló megnevezése. A szó egyrészt arra utal, hogy a böjt előtt még lehet alkoholt inni, másrészt pedig magára a böjtre. Az osztrák eredetű fastenscht szóból alakult ki, ami böjti kocsmát is jelent. Ebből lett osztrák kiejtéssel vaschanc, abból pedig nálunk fassang, majd farsang. Más országokban ezt az időszakot egyébként karneválnak (carneval) hívják, ami olaszul annyit tesz: húst elhagyni, eltávolítani.

Az ünnep eredete

A tél végét, a tavasz elejét, a bőséget, a bort és a termékenységet éltető ókori ünnep a farsang. A hedonista mulatságok célja, hogy a természetet hasonló bőségre ösztönözzék. Ebben az időszakban régen díszes ruhákban, állati jelmezekben dorbézoltak az emberek szerte a világon. A középkorban az egyház képviselői elkezdték közelebb vinni a kereszténységhez a farsangot, például II. Orbán pápa egyházi ünneppé nyilvánította a hamvazó szerdát, amivel hivatalosan is a kereszténységhez kapcsolta a pogány ünnepet. Egyébként már a XV. század óta vannak feljegyzések a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról.

farsang,fánk,farsangi fánk
Fotó: Ingrid Balabanova / Shutterstock

Mi az a farsang farka?

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Vagyis a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó három nap. Számos városban ekkor rendezik meg a híres felvonulásokat, mint a riói vagy a velencei karnevált, itthon pedig a mohácsi busójárást. Idén február 16–21. között lesznek ehhez kapcsolódó programok Mohácson.

A farsangi fánk és a torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, úgy, mint például farsangi fánkot. Arról, hogy pontosan mikor van torkos csütörtök, megoszlanak a vélemények. Az egyik változat szerint hamvazószerda előtti csütörtökön, a másik verzió szerint, hamvazószerda utáni csütörtökön.

Farsangi szokások és hagyományok Magyarországon

A magyar farsangi szokások német eredetűek, akárcsak maga a szó. Már Mátyás király idejében is köszöntőkkel, maszkos alakoskodással búcsúztunk a téltől és köszöntöttük a tavaszt. Majd a tehetősebbek körében jöttek a franciáktól elirigyelt álarcos mulatságok és bálok, mint például az Anna-bál. A kevésbé tehetősek céhes bálokon, batyus bálokon és asszonyfarsangokon mulattak, vagy részt vettek valamilyen felvonuláson.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Orbán Viktor elmondta, mi Karácsony Gergely igazi bűne

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

magyarnemzet.hu

Szoboszlai bombagóljával is hangol a Liverpool a West Ham ellen + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!