Létrehozva: 2022.12.16.

Erre figyelj, ha szemes mákot veszel - minden a mákról

A pipacs ízletes rokonát egész évben fogyasztjuk, de a bejgliszezonban eszünk belőle a legtöbbet. Mire figyeljünk, ha nyers mákot veszünk és hogyan tároljuk?

A mák és a bódító hatását övező legenda főleg karácsony közeledtével juthat gyakran az eszünkbe. Mennyi ebből az igazság? Tényleg tompává tesz a sok mákfogyasztás? Ha igen, hogyan úszhatjuk ezt meg?

A bejgli a dió és a mák miatt drága.
Fotó: Osztya / Shutterstock

Sok mákot eszünk

A mák a magyar konyha hagyományos és kifejezetten fontos alapanyaga. Ilyen mennyiségben, mint Magyarországon, a világon sehol sem fogyasztják a mákot, legfeljebb a környékbeli országok egyes területein, a magyar konyha bizonyos elmeinek átvétele miatt.

Ezért tesz jót a mák

A mák bőséges energiaforrás. Linolénsav-tartalma megelőzheti egyes szívbetegségek kialakulását. A benne lévő omega-3 zsírsav ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, a magvak pedig hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. A pici golyókban található jód szabályozza a vérkeringést, a cink az inzulintermelésbe segít be, a réz pedig jótékonyan hat a vérképzésre. Foszfortartalmának köszönhetően pedig segíti a kalcium felszívódását, így csontritkulás esetén is ajánlott sok mákot enni.

Magyarországon a mák kettős felhasználású, a mák magját, a mákszemet élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják, másrészről a mák gubójából gyógyszer alapanyag nyerhető ki.

mák,mákszem
Fotó: Sea Wave / Shutterstock

Tényleg bódultságot okoz, ha sok mákot eszünk?

Tény, hogy a mákgubóból ópium vonható ki, aminek magas az alkaloid-tartalma. A legismertebb mák-alkaloid a morfin, amit a gyógyászatban például fájdalomcsillapítóként használnak. Normális esetben az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mák szemein az alkaloidok csupán nyomokban mutathatók ki. De akkor miért terjedt el mégis, hogy a mákos sütemények, például a bejgli altató, narkotizáló hatásúak?

Így maradhat szennyezett a mák

Az is tény, hogy a mákgubóból származó törmelék, por rátapadhat a mákszemekre, ami viszont tartalmazhatja az alkaloidokat - olvasható a Nébih társoldalán, az eteltcsakokosan.hu-n. Emiatt is terjedt el, hogy a sok mák narkotizál. De előállhat a megnövekedett alkaloidszint akkor is, ha a betakarításnál a mák nem egyenletesen érett, mivel az éretlen mákszemekre könnyebben tapadnak a mákgubó darabkái, vagy akkor is, ha a rovarok megrágják a gubót és így a máktej beleszivárog a gubóba, a mákszemek felületére.

A darált mákkal nincs gond

Az érett, előrecsomagolt mákszemek, amit darálva süteményben vagy egészben péksüteményen, szórásként elfogyasztunk, gyakorlatilag semmilyen alkaloidot nem tartalmaznak. Se morfin, se kodein, se tebain, se noszkapin, se papaverin nincs bennük. A nyersen, darálatlanul vásárolt mákkal viszont már más a helyzet, azokon a fenti okokból maradhatott egy kis alkaloid.

mák,mákszem
Fotó: Ingrid Balabanova / Shutterstock

Ha biztosra akarunk menni, így tisztítsuk meg a mákot

Aki fél, hogy került egy kis alkaloid a megvásárolt mák szemeire, nem hibázik nagyot, ha a mákszemeket vízbe öntve, váltott vízben többször átmossa és a tetejéről minden alkalommal leönti az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyja megszáradni. Így gyakorlatilag teljesen megtisztíthatjuk a mákszemeket az alkaloida-szennyezést okozó törmeléktől, portól.

Mire figyeljünk még mák vásárlásakor?

  • Az olajos magvak, így a mák is hajlamos az avasodásra, ezért csak felhasználás előtt daráljuk le, mivel a mák héja tulajdonképpen természetes tartósító is egyben.
  • Ha darált mákot veszünk, tartsuk a hűtőben, de legjobb, ha a a mélyhűtőbe tesszük, itt egy fél évig is kibírhatja avasodás nélkül.
  • Ha darálás helyett megtörjük és enyhén megpirítjuk, akkor a mák dióra emlékeztető aromája jól illik egyes hal- és zöldségételekhez is.
  • A boltokban darálva vásárolható mákot a feldolgozás során, darálás előtt már átmossák, így ezeknél a termékeknél nem kell tartanunk a narkotizáló hatástól.
  • A fel nem használt mákot légmentesen lezárt dobozban, üvegben, száraz, hideg helyen tároljuk úgy, hogy a tetejére egy centi vastag cukorréteget öntünk, amit jól letömörítünk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

vg.hu

Genf, Zürich: városok Európában, ahol alig lehet megélni – íme a világ tíz legdrágábbja

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!