tóth gabi
A pipacs ízletes rokonát egész évben fogyasztjuk, de a bejgliszezonban eszünk belőle a legtöbbet. Mire figyeljünk, ha nyers mákot veszünk és hogyan tároljuk?
A mák és a bódító hatását övező legenda főleg karácsony közeledtével juthat gyakran az eszünkbe. Mennyi ebből az igazság? Tényleg tompává tesz a sok mákfogyasztás? Ha igen, hogyan úszhatjuk ezt meg?
A mák a magyar konyha hagyományos és kifejezetten fontos alapanyaga. Ilyen mennyiségben, mint Magyarországon, a világon sehol sem fogyasztják a mákot, legfeljebb a környékbeli országok egyes területein, a magyar konyha bizonyos elmeinek átvétele miatt.
A mák bőséges energiaforrás. Linolénsav-tartalma megelőzheti egyes szívbetegségek kialakulását. A benne lévő omega-3 zsírsav ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, a magvak pedig hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. A pici golyókban található jód szabályozza a vérkeringést, a cink az inzulintermelésbe segít be, a réz pedig jótékonyan hat a vérképzésre. Foszfortartalmának köszönhetően pedig segíti a kalcium felszívódását, így csontritkulás esetén is ajánlott sok mákot enni.
Magyarországon a mák kettős felhasználású, a mák magját, a mákszemet élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják, másrészről a mák gubójából gyógyszer alapanyag nyerhető ki.
Tény, hogy a mákgubóból ópium vonható ki, aminek magas az alkaloid-tartalma. A legismertebb mák-alkaloid a morfin, amit a gyógyászatban például fájdalomcsillapítóként használnak. Normális esetben az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mák szemein az alkaloidok csupán nyomokban mutathatók ki. De akkor miért terjedt el mégis, hogy a mákos sütemények, például a bejgli altató, narkotizáló hatásúak?
Az is tény, hogy a mákgubóból származó törmelék, por rátapadhat a mákszemekre, ami viszont tartalmazhatja az alkaloidokat - olvasható a Nébih társoldalán, az eteltcsakokosan.hu-n. Emiatt is terjedt el, hogy a sok mák narkotizál. De előállhat a megnövekedett alkaloidszint akkor is, ha a betakarításnál a mák nem egyenletesen érett, mivel az éretlen mákszemekre könnyebben tapadnak a mákgubó darabkái, vagy akkor is, ha a rovarok megrágják a gubót és így a máktej beleszivárog a gubóba, a mákszemek felületére.
Az érett, előrecsomagolt mákszemek, amit darálva süteményben vagy egészben péksüteményen, szórásként elfogyasztunk, gyakorlatilag semmilyen alkaloidot nem tartalmaznak. Se morfin, se kodein, se tebain, se noszkapin, se papaverin nincs bennük. A nyersen, darálatlanul vásárolt mákkal viszont már más a helyzet, azokon a fenti okokból maradhatott egy kis alkaloid.
Aki fél, hogy került egy kis alkaloid a megvásárolt mák szemeire, nem hibázik nagyot, ha a mákszemeket vízbe öntve, váltott vízben többször átmossa és a tetejéről minden alkalommal leönti az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyja megszáradni. Így gyakorlatilag teljesen megtisztíthatjuk a mákszemeket az alkaloida-szennyezést okozó törmeléktől, portól.