Létrehozva: 2022.12.25.

Erre figyelj, ha elutaznál az ünnepek alatt

Sok minden elronthatja a kikapcsolódást az utazás közbeni megbetegedéstől kezdve a késő gép miatti többletköltségen át a trükköző szállásadókig.

Nincs is jobb annál, mint az ünnepeket egy napsütötte tengerparton vagy hófödte hegyek között tölteni. Egy ilyen év végi utazást azonban sok minden beárnyékolhat. Egy későn indult járat vagy elhagyott bőrönd is rengeteg bosszúsággal járhat. Érdemes tehát felkészülni ezekre a helyzetekre.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Erre figyeljük utazás előtt

A legfontosabb a tájékoztatás, a tudatos fogyasztói gondolkodás és a megfelelő szolgáltató kiválasztása-hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Alapszabály, hogy jól válasszunk utazási irodát, utazási csomagot, kössünk biztosítást és legyünk tisztában a jogainkkal.

Erre figyeljünk, ha belföldön utazunk

Jó hír, hogy változtak a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP-kártya) vonatkozó szabályok. A három különböző zsebben lévő pénz akár egyben is felhasználható lesz, és nem kell különbséget tenni a különböző célok között sem. Tehát bármelyik cél szabadon elkölthető a SZÉP-kártyán lévő pénz, decemberben már nem is külön zsebekbe érkezett. Szállásfoglalás előtt ezért bepipálni és előnyben részesíteni a SZÉP-kártya elfogadóhelyeket. Mielőtt foglalunk egy adott szállásközvetítő portálon, mindig nézzük meg, hogy a feltüntetett árban mi van benne és, hogy számíthatunk-e azon kívül egyéb extra költségekre, mint a takarítási- vagy a parkolási díj. Mindig kössünk útlemondási biztosítást, és lehetőleg olyan szállást foglaljunk le, ahol nem kérnek előre foglalót. Mindig nézzük meg a szállás saját weboldalát, közösségi felületeit is, mert előfordulhat, hogy ott kedvezőbb ajánlatot találunk, mint a szállásközvetítőknél. Mielőtt véglegesítenénk a foglalást, olvassuk el a korábbi vendégek véleményeit is!

Erre figyeljünk, ha külföldre utazunk

Mindig körültekintően válasszunk utazási irodát, és mindig győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt ajánlat egy utazásszervezőtől vagy egy utazásközvetítőtől származik-e. Nagyon nem mindegy ugyanis melyiktől. A lényegi különbség köztük, hogy míg az utazásszervező saját maga szervezi az utakat, addig az utazásközvetítők egy más cégek utazási ajánlatait próbálja eladni. Vagyis a felelősséget nem az utazásszervezők, hanem az utak szervezői viselik! Ezen kívül, az utazás lefoglalása előtt győződjünk meg arról, hogy az utazási iroda rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel. Ezt a legegyszerűbben a www.muisz.com oldalon lehet megtenni.

repülőgép, repülő, Airbus 320, reptér, baleset,
Fotó: Pixabay.com

Erre figyeljünk, ha magunk szervezzük az utat

Ebben az esetben is elengedhetetlen körültekintően kiválasztani az úti célt, tájékozódni és betegség-, baleset-, valamint poggyászbiztosítást kötni. Ezek nélkül felelőtlenség elutazni, akár a szomszédos Ausztriába is.

Egyéb hasznos tanácsok

Értesítsük a közvetlen szomszédokat, hogy mennyi időre utazunk el. Kapcsoljuk takarékra a fűtést, de ne hagyjuk teljesen kihűlni a lakást, mert nagyon sokba fog kerülni újra felfűteni. Ne posztolunk a közösségi oldalakon, hogy hol vagyunk, amíg haza nem értünk. Indulás előtt ne felejtsük el levinni a szemetet. Csak megbízható internethálózatra csatlakozzunk fel és ahol csak lehet fizessünk bankkártyával, ami soha ne adjunk ki a kezünkből.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp nevetség tárgya lett

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Donáth Anna: Nem ez a cél, hogy egymás torkát kettéharapjuk + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!