Létrehozva: 2022.11.20.

Így verhetnek át a karácsonyi vásárban

Nyitnak a karácsonyi vásárok, ami nem csak a hangulat miatt odalátogatókat vonzza, hanem a rájuk vadászó ügyeskedőket is. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, ha ellátogatunk egy vásárba.

Szerző MZ/X

Nem csak az árusok szoktak néha trükközni az adventi időszakban a vásárokon, a tömeg a tolvajokat és a kéregetőket is vonzza. Íme néhány népszerű trükk, amit be szoktak venni a nagyobb tömegeket vonzó eseményeken.

Fotó: Ripost

Ekkor nyitnak a nagyobb vásárok a fővárosban

Idén november 18-ától várja a látogatókat a Vörösmarty téren a Vörösmarty Classic Xmas, vagyis a főváros karácsonyi vására. A rendezvény szilveszterig tart. A gyerekeket ingyenesen igénybe vehető kisvasúttal, a felnőtteket pedig forralt borral és gasztronómiapontokkal és kézműves házzal várják. Szintén november 18-ától várja a látogatókat Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren megrendezett Advent Bazilika karácsonyi vásár. A 2020 után 2022-ben is Európa legszebb karácsonyi vásárának választott eseményen lesz fényfestés, szelfipont, jégpálya és rengeteg gasztronómiai kiállító is.

Ezeket az alapszabályokat tartsuk be, ha ellátogatunk egy vásárba

Meleg élelmiszert hidegen, hideg élelmiszert koszos kézzel szedve, kóstolót pénzért és mechanikus eszközt kipróbálás nélkül ne fogadjunk el, vásároljunk meg. Kérdezzünk rá, milyen borból van a forralt bor. Lehetőség szerint mindenből kérjünk kóstolót. Húskészítményt olyan helyről vegyünk, ahol lehetőleg előttünk sütik meg, amit kinéztünk. Ha tömegre értékesített vásárfiát veszünk, arra figyeljünk, hogy az árus ne mérje és számolja bele az árba a csomagolóanyagot, papírtálcát, műanyag edényt stb. 

Ezekkel sem árt tisztában lenni

A kitelepült árusokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy plázában lévő üzlethelyiségre. Kötelező például feltüntetniük a cégük nevét, székhelyét és elérhetőségeit is azért, hogy ha később bármi gondunk, kérdésünk, panaszunk akad a termékkel kapcsolatban, tudjuk, hogy kihez fordulhatunk. Az eladó nyugta, blokk és számlaadási kötelezettsége sem szűnik meg azzal, hogy szabadtéren árul. Ezen felül ugyanúgy jár a garancia és a jótállás is a termékekre. 

Legyünk óvatosak a kéregetőkkel

Az ünnep hangulatát kihasználva csaló adománygyűjtők lepik el a vásárok környékét. Sokszor nem létező szervezeteknek, embereknek gyűjtenek pénzt. Ha leszólítanak minket, kérjük meg az adománygyűjtőt, hogy igazolja magát, ha pedig úgy döntünk, adakozunk, úgy tegyük, hogy a másik fél lehetőleg ne lássa honnan, mennyi pénzt vettünk elő.

Ne dőljünk be a pénzváltós trükknek

A „váltsd már fel légy szíves” trükk lényege, hogy vagy hamis pénzt kapunk vissza a csalótól, vagy rosszabb esetben semennyit. Ne váltsunk fel nagy címletű készpénzt senkinek az utcán – javasolja a rendőrség.

Fél évezrede léteznek ilyen vásárok

A karácsonyi vásároknak közel 500 éves múltja van Európában, amit Luther Mártonnak és az általa megteremtett ajándékozási hagyománynak köszönhetünk. Érdekes módon az ilyen rendhagyó piacokon nem sokat változott a kínálat az 1545-ös évekhez képest. Megmaradtak a standokon a forralt borok, a gyümölcskenyerek, az édességek és a játékok is. Később persze kiegészültek például a sült kolbásszal, kürtös kaláccsal, forró italkülönlegességekkel és gyakorlatilag minden olyan ajándékba adható tárggyal, amit hajlandóak az emberek megvásárolni.

A zsebtolvajokkal sem árt vigyázni

Sok zsebest vonzanak az ilyen vásárok, ezért vásárlás közben, az áruk válogatásakor se tegyük le a táskánkat, pénztárcánkat a pultra. Az értéktárgyainkat ne a hátsó zsebünkben, a táska külső zsebében vagy a nálunk lévő kosár tetején tartsuk. 

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Úgy tette vissza a leszakadt lökhárítót, ahogy senki, a végén jött a zseniális slusszpoén - videó

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Bevállalós technikával küzdött a betegségével Katalin hercegné

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Új vonat a török látványosságok mentén

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!