
Tesztelték a koktélparadicsomokat: ez lett a legfinomabb – videó
Koktélparadicsomokat ültetett, majd ezek termését vizsgálta meg az élelmiszer-biztonsági hatóság.
A Nébih terméktesztoldala, a Szupermenta a Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomáson a tavasszal tesztelt paradicsommagokat elvetette, a terméseket pedig laboratóriumba vitte, hogy megmérjék a vitamin, cukor és savtartalmukat. Az eredmények, illetve a kedveltségi teszt alapján pedig kiderült, hogy melyik a legfinomabb koktélparadicsom.

Mit vizsgáltak?
A koktélparadicsomok színéért felelős likopintartalmat, a cukortartalmat, a savtartalmat és a C-vitamin tartalmat egyaránt vizsgálták a szakemberek. A laborteszteket követően pedig kedveltségi vizsgálatnak vették alá a tesztalanyokat, ahol íz, állag, külső megjelenés és illat alapján kellett rangsorolni a 25 fajta koktélparadicsomot.
A laboreredményekről
A paradicsom kb. 93-96%-a víz, ezért az energiatartalma is igen alacsony. A fennmaradó részt szénhidrátok és rostok alkotják. A szénhidrátok egy részét pedig a cukor képezi. A tesztben résztvevő paradicsommintáknak átlagosan 4,4g/100g volt a cukortartalma. Ami a savtartalmat illeti: a vizsgált paradicsomoknak átlagosan 0,47% (m/m) volt a citromsav tartalma. A C-vitamin vizsgálat eredménye szerint a szakemberek által felnevelt paradicsomokban átlag 23,9 mg/100g vitamin található, tehát egy átlagos C-vitamin-tartalmú paradicsomból kb. 300-350 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott bevitelünket.

A kedveltségi teszt eredménye
Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 25 fajta paradicsomot kóstolhattak meg. A termékek értékelése most is vak-kóstolásos módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik fajtát takarja. A résztvevők a fent említett négy szempont mentén értékelték a paradicsomterméseket. A kedveltségi vizsgálata során a kóstolók véleménye alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett. A második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), míg az értékelés alapján harmadikként a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) fajta végzett.
Likopin, a színfelelős
A likopinnak köszönhető a paradicsom piros színe. Antioxidáns tulajdonsága miatt az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik, mert csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, ezenkívül hatékony a cukorbetegség megelőzésében is.
Ha csak az ízt nézzük, ez a nyerő
A kóstolók az íz szempontot találták mind közül a legfontosabbnak és e-tekintetben is a Ravello bizonyult a legjobbnak. Érdemes megemlíteni, hogy a külső megjelenés szempont alapján viszont a Charmant paradicsom vitte el a pálmát.







