MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Ha ezekre figyelsz, nem verhetnek át a tűzifával!

Megnövekedett a tűzifa iránti igény, ezzel párhuzamosan a csalók száma is szaporodik, pedig eddig sem voltak kevesen.

A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa beszerzése előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Itt van hozzá egy kis segítség!

Lassan hiánycikk lesz a tűzifa?

Évtizedek óta nem látott roham indult a fatelepeken, rengetegen akarnak betárazni tűzifából. A drasztikusan megnőtt kereslet miatt számos telep már nem tud új rendeléseket felvenni. Ősszel talán még érdemes próbálkozni, illetve az erdészeket érdemes keresni, ahol előrendelést is felvesznek. Érdemes mielőbb körülnézni, mert kérdés, mennyiért adják később a fát, mivel az árak megugrottak, és a hatalmas kereslet is drágítja a fát – olvasható a Növekedés.hu elemzésében.

© Unger Tamás
Fotó: Vas Népe

A gázzal együtt drágul a fa is

Július 15. után kezdődött el a fakitermelés, de kevés a munkaerő és sokba kerül az üzemanyag (50 literig jár csak 480-as áron, felette a piacit kell fizetni). Ehhez hozzájön a három-négyszeresére nőtt kereslet és a tény, hogy a fa árát a gáz világpiaci árához igazítják. Máris megvan az oka annak, hogy csak az elmúlt időszakban húsz százalékkal drágult a tűzifa.

Egyre gyakoribbak a visszaélések is

Sokan először az interneten néznek utána, hol mennyibe kerül a téli tüzelő. A rengeteg hirdetés között viszont sok a kamu, ahogy a kiszállítás közben is előfordulnak ügyeskedések. A fakereskedőket felügyelő Nébih ezért minden favásárlót arra int: csak körültekintően, megfontoltan! Ebben segít a Nébih Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala is.

Milyen egy jó tűzifahirdetés?

Egy jó tűzifahirdetésben fel van tüntetve az eladó személye vagy a cég, akitől a fát rendelhetjük. Az áron és az elérhetőségen kívül pedig az eladó EUTR azonosítója is szerepel a hirdetésben, ez ugyanis előírás és garancia arra, hogy egy, a hatóságok által ellenőrzött és nyilvántartásba vett kereskedőről van szó.

Varga Balázs;
Fotó: Rosta Tibor

Mire figyeljünk még?

 • Kiszállításkor a sorszámozott szállítójegyen, a számlán vagy nyugtán kívül egy vásárlói tájékoztatót is mellékelnie kell az eladóknak.
 • Vásároljunk ismert kereskedőtől, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.
 • Ellenőrizzük a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
 • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át!
 • Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
 • Legyünk nagyon óvatosak, ha a hirdető az ország egész területére vállal szállítást.
 • Ha tehetjük, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyünk tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 • Ha frissen kitermelt fát veszünk, igyekezzünk minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni.
 • Ha száraz fával fűtünk, akár 30%-ot is spórolhatunk!
 • A rendőrség szerint egy megbízható kereskedőnek általában nincs szüksége arra, hogy házaljon, így az ilyen árusokat lehetőleg kerüljük el.
 • Aki bűnözőktől vesz fát, amit engedély nélkül vágtak ki vagy loptak, magával a vásárlással is bűncselekményt követ el!
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!