MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Ennyiért bérelhetnek lakást idén az egyetemisták

Eldőlt, ki hol folytathatja tanulmányait és a ponthatárok kihirdetésével ismét elindult a roham a legjobb albérletekért.

A folyamatosan emelkedő bérleti díjak és a jelenléti oktatási rend visszatértével idén még inkább igaz az, hogy érdemes minél előbb felmérni a lehetőségeket és nem az utolsó pillanatra halasztani a lakásválasztást.

Drágább lesz, de lesz albérlet

Az albérletárak 2022-ben majdnem negyedével magasabbak, mint egy évvel korábban a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az emelkedés többek között azzal magyarázható, hogy a stabilan erős kereslethez képest az albérletkínálat a felére esett vissza – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A következő hetekben berobbanó kereslettel párhuzamosan a kínálat is bővülésnek indult, és ismét bőven 10 ezer fölé kerülhet a kiadó lakóingatlanok száma, amelyekből az egyetemre tartó fiatalok válogathatnak - tette hozzá.

Karnok Csaba
Fotó: Délmagyarország

Fővárosi albérletárak

A fővárosi albérletárak 2022-ben jelentősen emelkedtek, július közepén átlagosan 195.000 forintot tettek ki. A legdrágább városrész az V., a II. és az I. kerület. A két legnagyobb kínálatot felvonultató kerület a XI. és a XIII., ahol 175 ezer, illetve 163 ezer forintos átlagár várja a bérlőket. A legolcsóbb városrészek közé sorolható a X., a XVII., a XVIII., a XX., a XXI. és a XXIII. kerület, ahol 125-150 ezer forint az átlag.

Árak a vidéki nagyvárosokban

Debrecenben, Győrben és Veszprémben 150-150 ezer forintos átlagos bérleti díj volt jellemző július közepén. Miskolcon 95.000 forint volt ugyanez, Szegeden 140.000 forintért, Pécsen pedig 130.000 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

Fotó: Katona Vanda

Bérbeadóként ezt nem árt megfontolni

Az emelkedő rezsidíjak miatt szükség lesz valamiféle extra biztosítékra. Háromhavi kauciót nem fognak tudni kifizetni a diákok, a bérlő nevére íratott villany- és gázóra sem oldja meg a dolgot, így az idei albérletszezon slágerei az úgynevezett előrefizetős mérőórák lehetnek. A telepítés költsége kisebb, mint egy havi bérleti díj, és elkerülhető ezekkel a túlfogyasztás és a tartozás felhalmozása. Egy másik tanács, ami érdemes megfogadni, hogy amikor feltesz valaki egy albérlethirdetést, akkor érdemes a rezsi összegét, a közös költséget és a fűtéstípust is feltüntetni, mert így hamarabb ki lehet adni az ingatlant.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!