2 éve

5 tévhit az influenzaoltással kapcsolatban

A szakemberek szerint minden eddiginél fontosabb, hogy aki csak teheti, oltassa be magát influenza ellen. Ez idén mindenkinek ingyenes, mégis sokan ódzkodnak tőle, főleg a közszájon forgó tévhitek miatt.

Már megérkeztek az oltóanyagok a háziorvosokhoz, október 20-tól pedig bárki ingyen beadathatja magának az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint. Ez most nagyon fontos, mivel akit a két vírus (COVID, influenza) egyszerre támad meg, annak dupla akkora esélye lesz arra, hogy örökre legyőzi a betegség. Sajnos az influenzaoltás körül még mindig sok a félinformáció, a mítosz és a félreértés, amiket a novekedes.hu gyűjtése igyekszik szertefoszlatni.

Fotó: Pixabay.com

1.Tévhit: nincs még elég tapasztalata a gyáraknak a jó oltás legyártáshoz. Tény: az influenza-vakcinák sorozatgyártása az 1940-es években kezdődött. Azóta több milliárd adag oltóanyagot használtak fel szerte a világban.

2.Tévhit: az oltás nem biztonságos, súlyosak lehetnek a mellékhatásai. Tény: okozhat mellékhatást az oltás (bőrpírt, hőemelkedést), de csak átmenetileg.

3.Tévhit: hiába az oltás, úgyis megfertőzhet az influenzavírus. Tény: az influenza-vakcina valóban nem nyújt teljes védettséget a betegség ellen, de sokkal kisebb az esélye a fertőzésnek, mint oltás nélkül. Az sem mellékes, hogy kevésbé súlyosak a tünetek, kevesebben kerülnek kórházba és halnak meg azok közül, akik az oltás ellenére is megbetegszenek.

4.Tévhit: az oltástól is meg lehet betegedni. Tény: a vakcinák elölt vírust tartalmaznak, azoktól pedig nem lehet influenzát kapni. Gyakran előfordul azonban, hogy más, lappangó felső légúti kórokozó aktiválódik az oltóanyag hatására.

5.Tévhit: aki már volt az idén influenzás, annak felesleges kérnie az oltást. Tény: az influenza-szezon téltől kora tavaszig tart. Aki tehát az idén már volt influenzás, az még az előző influenza-szezonban betegedett meg, az influenza vírusa pedig szezonról szezonra változik. Ezért is készül minden évben új összetételű oltás. A „tavalyi” tehát nem lesz jó, és aki korábban átesett influenzán, az sem lesz teljesen védett az új szezonban. Egy szezonon belül is többféle influenza vírustörzs fertőzhet. Általában egyszerre fertőz az A és B törzs, így ha valaki egyszer megfertőződött az egyiktől, még minden esélye megvan arra, hogy a másik törzs is megbetegítse.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!