9 hónapja

Hihetetlen, milyen tanácsokat kapott a magyar anyuka, akinek kismacskát akart a gyereke

Előbb-utóbb minden szülő találkozik a kérdéssel: mi legyen, ha macskát szeretne a gyerek? Egy anyuka feltette a kérdést egy online fórumon, és meglepő válaszokat kapott...

Általában két táborra szakadnak cica-ügyben a szülők: az egyik azt mondja, semmiképpen ne vigyünk kismacskát a gyereknek, hiszen átmeneti fellángolás is lehet a gyerkőc részéről, hogy szeretne egy kisállatot, és hosszú ideig nekünk kell gondoskodni róla. A másik tábor szerint a gyerekek nem árt, ha megtanulják, milyen gondoskodni egy állatról, és ha szeretnének cicát, akkor adni kell nekik. Egy magyar anyuka is gondban volt a kérdéssel, és egy online fórumon kért tanácsot a szülőtársaktól. Az ő helyzetét ráadásul nehezítette, hogy panellakásban élnek, és ő úgy tudja, a macskák csak kint, a természetben lehetnek boldogok. Ám igencsak meglepő válaszokat kapott; ugyanis ezúttal a kommentelők nem szakadtak két táborra, hanem olyan praktikus tanácsokkal látták el az anyukát, amikből nem csupán az derült ki, adjunk-e kismacskát a gyereknek, de az is, mire számíthat egy kezdő cicatartó, ha lakásba szeretne örökbe fogadni egy bársonytalpút.

Nehéz kérdés, hogy adjunk-e kismacskát a gyereknek, vagy se. Fotó: Shutterstock

„Soha nem hittem, hogy valaha benti macskánk lesz, én is félve vágtam bele, és nálunk is a kislányom akarta. Egy percig se bántam meg, a lányom nagyon szereti, mi is; már öt éves, és nagyon okos, családtag lett.”

„Nem tudok tanácsot adni, a benti macskákhoz rengeteg türelem kell, majdnem annyi figyelmet igényelnek, mintegy gyerek. Nálunk kettő is van, és a gyerekek imádják őket, szerintem nagyon jó hatással van rájuk az, hogy gondoskodni kell a két cicáról. Mérlegeld, hogy neked belefér-e az idődbe, erődbe.”

„Ha csak a gyerek akarja a cicát, akkor ne vigyetek, fontos, hogy az egész család hozza meg a döntést. Arra készülj fel, hogy főleg te fogod gondozni, a benti macskának kell alom, azt a gyerekek nem szeretik takarítani. Mivel benti lesz, szüksége lesz dolgokra, például kaparófa, macskabútor, macskavár. De egy biztos: ha mindenki akarja, nem fogjátok megbánni, egy macska mellett ugyanis nem lehet unatkozni.”

„Sok munka van velük, de megéri, nálunk három cica lakik lakásban, és a kisfiam nagyon szereti! Megtanulja, hogyan kell tisztelni és szeretni az állatokat, és szépen is bánik a cicákkal, nem húzza-nyúzza őket, pedig még csak három éves.”

„Macskaalomhoz egy tipp: fedettet vegyél, annak semmilyen szaga nincsen, és sok macska is szereti, mert el tud bújni, miközben végzi a dolgát. De azt tudnod kell, hogy hiába a gyerek akarja, a te macskád lesz, neked kell kaját venni neki, takarítani, és orvoshoz vinni, ha beteg. Nálunk működik, hogy ebbe bevonni a gyerekeket, de a nagy fiam egyre kevésbé szereti ezt a kötelességet.”

„Nekem a kisfiam akart cicát, hoztunk is, és az elején nagyon bántam. Mindent összekapart, bútorokat, a táskámat, rengeteg volt bent a szőr, és éjszaka nem hagyott minket aludni. De lenyugodott olyan másfél éves korában, főleg, hogy ivartalanítottuk is, és most már igazi hízelgős, dorombolós szobacica lett belőle. Egyébként a nap legnagyobb részében alszik.”

„Sokat játszanak, míg picik, és rombolnak is, ahogy futkároznak a lakásban, arra készülj fel, hogy káosz lesz az életetek. De ha eleget foglalkoztok a cicával, akkor nem csinál nagy károkat, például játsszatok vele minden nap ugyanabban az időpontban. A gyerek megtanul gondoskodni, szeretni, és a macska lesz a legjobb barátja, akinek minden bánatát elmondja. Nálunk legalábbis így van, a kamasz lányomnak van egy cicája, aki vele nőtt fel.”

„Azon ne aggódj, hogy a macskának rossz lesz a lakásban. Amelyik megszokja a benti létet, boldog és nyugodt lesz, nem vágyik ki. Azért jó, ha van egy helyük az ablakban, ahol tudnak nézelődni, meg emeletes házban kell macskaháló az ablakra, ki ne essen, amikor szellőztetsz.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Apáti Bence: A BKV-ellenőrből lett first lady és a hugyszagú megálló

borsonline.hu

Kulcsár Edina párjának féltékenységi rohamától tartanak a tévénézők

borsonline.hu

Egymásba karolva zuhant ki a hatodikról a színész és felesége

mandiner.hu

Zelenszkij bejelentette: Eljött a menekülés ideje

vg.hu

Észak-koreai „munkások” építik újjá a megszállt ukrán területeket

origo.hu

Szexszektát üzemeltetett, most pedig négy ember tűnt el farmjáról - nagy bajban a sztár

lakaskultura.hu

Vissza az iskolába: a tanulósarok kialakítása kisiskolásoknak

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

ripost.hu

Sokkoló, amit a tudósok állítanak: így üzennek a földönkívüliek

ripost.hu

Vajna Tímea melltartós fotójába még mi is belepirultunk

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed