LELKIZŐ

Szerző Ripost

2 hete

Örök nyugalomra helyezték II. Erzsébet királynőt

Hétfőn végső búcsút vettek a királynőtől.

Szeptember 19-én vettek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől, akit először a Westminster-apátságba vittek hétfőn az első gyászszertartásra. Ezután a koporsó gyászmenettel innen elindult a Wellington Archba, ahol átrakták az állami halottaskocsira, és Windsorba vitték. Ott délután a Szent György-kápolnában egy újabb gyászszertartás keretében búcsúztak II. Erzsébettől, ahogy korábban Fülöp hercegtől is. 

Fotó: MTI

Ez volt a temetés utolsó nyilvános része, ugyanis este a család még egy búcsúztatást tartott. Itt már csak a legszűkebb családi kör vett részt, s II. Erzsébetet a férje, a tavaly elhunyt Fülöp herceg mellé temették el, közel a húga és a szülei sírhelyéhez.

II. Erzsébet halálával a világtörténelem egy korszaka is véget ért. Felsorolni sem lehet, hogy mi minden történt élete során. Túlélte a II. világháborút; tucatnyi külföldi háborúban irányította a brit seregeket, mint főparancsnok; több gazdasági válságból kivezette a hazáját; beiktatott 15 miniszterelnököt; vigasztalta Jackie Kennedyt a férje meggyilkolása után; a tévében látta élőben a holdraszállást; veszélyhelyzetet rendeltetett el Csernobil miatt; elsők között gratulált a berlini fal leomlásához; szemtanúja volt, hogy miként lesz egy kezdetben zártkörű kommunikációra használt rendszerből a mára mindent behálózó internet; elrendelte, hogy az amerikai himnuszt játsszák le a brit közintézményekben szeptember 11-én; hagyta kilépni Nagy-Britanniát az EU-ból; 2020 tavaszán pedig országos karantént rendelt el a koronavírus miatt. 

II. ERZSÉBET
Fotó: Robert Weideman / MTI

A világtörténelem második leghosszabb ideig regnáló uralkodóját a világ minden országában gyászolják, és gyászolni fogják még hosszú-hosszú ideig. Négy gyermeke, nyolc unokája és 12 dédunokája pedig feltehetően egész hátralévő életük során próbálják majd valamilyen szinten tovább vinni az ő szellemi örökségét. Az elhivatottsága és méltóságteljessége ugyanis példa lehet mindenki előtt most és mindörökké.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!