Létrehozva: 2022.09.08.

96 éves korában elhunyt mindenki királynője, II. Erzsébet

Bekövetkezett, amitől hónapok óta mindenki tartott: a brit uralkodó távozott az élők sorából.

Szerző The_M

Az elmúlt 70 évben szinte minden megváltozott a világban, de a fizika és a természet törvényein túl az is állandó volt, hogy II. Erzsébet a brit uralkodó. Sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy nemcsak a britek királynője volt, hanem a világon mindenkié. Ha bárhol a világon királynőt emlegettek, akkor mindenkinek ő jutott az eszébe, még ott is, ahol szintén női uralkodó volt. Hiszen kevés olyan élő ember van a bolygón, aki még emlékszik arra az időszakra, amikor nem II. Erzsébet volt a brit trónon, vagy legalább nem ő volt a trónörökös. 

Royal Maundy Service
Fotó: Getty Images

De mától ezek az alapvetések sajnálatos módon már nem érvényesek. Ugyanis életének 96. esztendejében elhunyt II. Erzsébet. A királynő egészsége a férje, Fülöp herceg halálát követő hónapokban kezdett fokozatosan romlani. Tőle szokatlanul még a nyilvános eseményeken való részvételét is lemondta több tucat alkalommal, és a Buckingham-palota szinte hetente adott ki olyan közleményt, ami arról szólt, hogy az uralkodó nem érzi jól magát. Legutóbb szeptember 8-án, amikoris leírták, hogy állandó orvosi felügyelet alá került II. Erzsébet. Röviddel ezt követően pedig érkeztek a hírek, hogy előbb Károlyt, Camillát és Vilmost rendelték a királynő betegágyához Balmoralba, majd pedig a többi gyerekét, Andrást, Annát és Eduárdot. A helyzet komolyságát viszont az mutatta, hogy a királyi családdal évek óta háborúban álló, és éppen Európában turnézó Harryt és Meghant a skóciai birtokra szólították. A BBC ekkor szakította meg az adását, hogy folyamatosan a királynőről szóló híreket sugározzák, felkészítve a legrosszabbra a briteket.

Fotó: Ferrariphoto/ Northfoto

II. Erzsébet halálával a világtörténelem egy korszaka is véget ért. Felsorolni sem lehet, hogy mi minden történt élete során. Túlélte a II. világháborút; tucatnyi külföldi háborúban irányította a brit seregeket, mint főparancsnok; több gazdasági válságból kivezette a hazáját; beiktatott 15 miniszterelnököt; vigasztalta Jackie Kennedyt a férje meggyilkolása után; a tévében látta élőben a holdraszállást; veszélyhelyzetet rendeltetett el Csernobil miatt; elsők között gratulált a berlini fal leomlásához; szemtanúja volt, hogy miként lesz egy kezdetben zártkörű kommunikációra használt rendszerből a mára mindent behálózó internet; elrendelte, hogy az amerikai himnuszt játsszák le a brit közintézményekben szeptember 11-én; hagyta kilépni Nagy-Britanniát az EU-ból; 2020 tavaszán pedig országos karantént rendelt el a koronavírus miatt. 

Uralkodása két legrosszabb helyzetét azonban nem háborúk, világjárványok vagy a terrorizmus okozta. Előbb elsőszülött fia, Károly házassági válsága, majd válása okozott soha korábban nem tapasztalt negatív hangulatot a britek körében, majd Diana tragikus halála után egyenesen lincshangulat uralkodott a királyi családdal szemben. Ám végül győzött a józanész és a korona iránti tisztelet mindenkiben, és az elmúlt évtizedekben minden korábbit felülmúló népszerűségnek örvendtek az uralkodó ház tagjai. Egészen addig, míg Meghan Markle-t feleségül nem vette Harry herceg, akik az utóbbi két évet azzal töltötték, hogy szidják a Buckingham-palota összes lakóját és alkalmazottját. A Megxit okozta válságot tetézte a királynő kedvenc fiának, Andrásnak a pedofilbotránya, és mindezek tetejében még legnagyobb támaszát, imádott férjét is elveszítette 2021-ben. Ez az eseménysorozat sokak szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kora miatt amúgy is romló egészsége még inkább rosszabb legyen. 

Queen & Duke of Edinburgh Diamond Wedding Anniversary
Fotó: Getty Images

A világtörténelem második leghosszabb ideig regnáló uralkodóját a világ minden országában gyászolják, és gyászolni fogják még hosszú-hosszú ideig. Négy gyermeke, nyolc unokája és 12 dédunokája pedig feltehetően egész hátralévő életük során próbálják majd valamilyen szinten továbbvinni az ő szellemi örökségét. Az elhivatottsága és méltóságteljessége ugyanis példa lehet mindenki előtt most és mindörökké. 

Isten óvja a királynőt!

 

Szerző The_M

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

magyarnemzet.hu

A magyar játékos belépője pirosat ért a PL-ben, nagy meccsekről marad le + videó

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

LELKIZŐ

"Innen menj el" - Csúnyán kidobta feleségét a TV2 sztárja

LELKIZŐ

Nagy a baj: az életéért küzd a „The Voice” győztese

LELKIZŐ

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”