LELKIZŐ

Szerző Ripost

9 hónapja

Csongrádi Kata készen áll egy új szerelemre

Nehéz hét éven van túl a művésznő, aki abban bízik: végre jó dolgok történnek vele.

Szerző Ripost

Nem volt könnyű Csongrádi Katának az elmúlt hét év: édesanyja és férje, S. Nagy István elvesztése után drámai időszak következett az életében. Igaz, ebből a közönség nem sokat láthatott, hiszen minden évben megrendezte az S. Nagy István-emlékkoncertet, amíg a járvány engedte, és férje kívánsága szerint megírta az életrajzát Férjem, S. Nagy István, a slágergyáros címmel. Igyekezett vidámságot, örömet lopni az emberek szívébe fellépésein, koncertjein.

Fotó: Csongrádi Kata

Gyerekkoromban úgy tanultam meg járni, hogy megfogtam a saját mutatóujjamat és vezettem magam. Ez beugrott nekem, amikor a legnehezebb időket éltem. Az egyik dalban meg is írtam: „ha nem fogja senki a kezed, önmagadat kell, hogy vezesd

– mondta el a Ripost7-nek. „Nekem a dalok segítettek talpra állni és bízom benne, hogy talán másoknak is erőt adnak majd.”

A napokban jelent meg 10. albuma, amin 16 dal hangzik el. A Ripost7-nek elárulta: történt egy kis malőr, amiről nem tehet, de igyekezett korrigálni.

„A múltból többek kérésére rajta van a Naphimnusz, amit angolul és németül is felénekeltem, de egy technikai malőr miatt kétszer került a CD-re angolul, úgyhogy a német nyelvűt kárpótlásul megcsináltuk a YouTube-ra, amihez bárki hozzáférhet” – mesélte a művésznő lapunknak.

A lemezre rákerült a fiatalok körében is kedvelt Táncolj! című dal, ami elterjedt a házibulikon is, a koncertverziója szintén re­mek visszhangot kapott.

A dalokban – amiknek jó részét maga írta – az elengedés is többféleképpen jelenik meg. A vidámabb verziója: Ha nincs mit tenni, részemről ennyi!, de megfogalmaz egy másik látásmódot is.

„A Vár egy új állomás arról szól, hogy menj, elengedlek, ha neked ez jó, legyél szabad. Ám a végén azt énekelem: „menj, ha ezzel célhoz érsz és hozzám visszatérsz”

– mondta Csongrádi Kata.

A Túl a könnyeken című dalt zokogva írta.

Amikor a legjobban sírtam, akkor jött az üzenet: „Túl a könnyeken vár még győzelem, ma még nem hiszed el, hogy a holnap közel, és jobb lesz a folytatás…” Gyorsan odaültem a zongorához és megírtam ezt a dalt. Feltettem a netre, ahol nagyon kedvezően fogadták, akárcsak a Tartsd meg a szíved címűt, amire többen azt írták: helyettünk is jól megmondtad! Lényegében a közönséggel együtt szerkesztettük ezt a lemezt

– árult el egy műhelytitkot.

Fotó: Zih Zsolt

A Zenebutikon tavasszal indul húszrészes sorozata, aminek a címe: Slágergyárosok Csongrádi Katával.

„Ebben a sorozatban húsz olyan magyar slágergyárosról, az életükről beszélek, akiknek a dalai kiállták az idő próbáját. Köztük van Kálmán Imre, Fényes Szabolcs, de Fenyő Miklós, Presser Gábor és Geszti Péter is, Máté Péter és S. Nagy István, Szenes Iván, Zsüti… A velük való kapcsolatomról is szó esik, hiszen velük vagy a dalaikkal volt szerencsém találkozni a pályám során. Beleszőttem a személyes sztorijainkat és persze a slágereiket. Remek előadók felvételeit használhattam fel, Gesztesi Károlytól kezdve Eszenyi Enikőn át Miklósa Erikáig és Balázs Fecóig… az archív felvételeket szervesen beépítettem a műsorba. Én írtam a forgatókönyvet, és az egyik legnagyobb dicséretnek könyveltem el, amikor az egyik híres dalszövegíró jogutódja azt mondta: szeretném, ha ezentúl mindig te írnál az édesapámról! A Zenebutik vezetőjének javaslatára az új dalaim is helyet kaptak a sorozatban, ugyanis szerinte ezek is slágergyanúsak” – mondta a felvételek születéséről Csongrádi Kata.

A Napsütéses Kataságok című műsora már harmadik éve megy és olyannyira sikeres, hogy most az interjúkból könyv is készül.

„Nagyon izgalmas, ahogy egy-egy őszinte beszélgetés során kibontakozik egy-egy élet- és ételrecepteket is tartalmazó emberi sors, amiből mindenki sokat tanulhat. Nem titkoltan elfogult vagyok a vendégeimmel, hiszen olyanokat hívok a műsorba, akiket emberileg és művészileg is szeretek, mert komoly értéket képviselnek az eddigi munkásságukkal. Bízom benne, hogy a májusra tervezett koncertre megjelenik ez a kötet. Május 8-án ugyanis művész barátaimmal koncertet adunk a Stefánia Palotában. Ez S. Nagy István-emlékkoncert is lesz. Kedves aktualitása, hogy május 17-én van a házassági évfordulónk, 18-án a születésnapom, mert annak idején azt kaptam a születésnapomra, hogy ES elvett feleségül” – mesélte Csongrádi Kata. Majd hozzátette: „Ez egyben lemezbemutató koncert is. A címe: Most élsz... Hogyha szeretsz, hiszen ES minden dala és az én valamennyi dalom is a szeretet éltető csodaerejéről szól. A koncert, ahogyan eddig mindegyik S. Nagy-koncert, egyben jótékony célt szolgál: a bevételből rákbeteg gyermekeket támogatunk.”

Fotó: Csongrádi Kata

Csongrádi Kata eddig nem is nagyon gondolt arra, hogy ismét lehetne társa, ám most már nyitott egy új szerelemre.

Eddig még senkire nem dobbant meg úgy a szívem, de már nem zárom ki, hogy ez megtörténjen. Ha nekem még rendeltetett társ, akkor fel fogjuk ismerni egymást és együtt megyünk tovább. Ha nem, akkor marad a hivatásom iránti szerelem

– vallotta be a Ripost7-nek.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!