9 hónapja

Demenciában szenved Keresztes Ildikó édesanyja

Keresztes Ildikó mindenben segíti idős édesanyját, akinél megjelentek a demencia első jelei.

Keresztes Ildikónak nehéz beszélnie az édesanyjával való kapcsolatáról. Nap mint nap eszébe jut, ha az idősödő asszonyra néz, hogy már nem sokáig lehetnek együtt.

Éva néninél ráadásul megjelentek a demencia első jelei is. Ezt a tényt pedig nagyon nehéz elfogadnia Ildikónak.

„Nagy bennem a lelkifurdalás, mert nem tudom a helyzetet megfelelő türelemmel és elfogadással kezelni. Minden nap küzdök édesanyám betegségével, féltem őt, hiszen egyre több mindent felejt el” – kezdte a Bors megkeresésére az énekesnő.

Keresztes Ildikó és édesanyja

Szerencsére Ildikó anyukája még nincs olyan állapotban, hogy külső segítségre szorulna, de az énekesnőnek minden nap meg kell küzdenie azokkal a gondolatokkal, hogy bármikor rosszabbodhat a helyzet.

„Nem tudom, hogy mikor jön el az az idő, amikor már nem tud magáról gondoskodni, de ha eljön, egy olyan megoldást kell találnunk, amit az ő és az én lelkem is elfogad. Ebben a szituációban valójában senki nem fog tudni segíteni. Jöhet bármilyen külső támogatás, a kapcsolatunkban csak ketten vagyunk” – tette hozzá Ildikó.

Ildikó édesanyja nem él magányosan, a húgával laknak egy budapesti lakásban, tíz percre az énekesnőtől. Ildikó szerint Éva néninek jót tesz, hogy nincs egyedül, de a nagynénje sem segítség.

„Ő rokkantnyugdíjas és szintén kicsit demens. Nagyon jól kijönnek egymással, de figyelnem kell rájuk – mondta Ildikó, aki sokat köszönhet az édesanyjának. – Ő nagyon szociális, hisz a szeretetben. Biztos vagyok benne, hogy minden jót, ami bennem van, tőle örököltem. A szeretetet,

a kitartást és a melót” – mesélte.

Ildikó az elmúlt időben rengeteg embert elveszített, amitől rájött, hogy hiába akarjuk, nem uralhatjuk a világot.

„Nagyon kicsik és törékenyek vagyunk, és ez nem csak a kortól függ. Ránézek az édesanyámékra, és elgondolkodom, ki tudja, meddig lesz még holnap?”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!