RETRO RÁDIÓ

Sárgarépa végzett az egészségmániás tudóssal

Létrehozva2025. 11. 08. 14:00

Dr. Basil Brown elismert brit tudós és táplálkozási szakember volt, aki elkötelezetten hitt az egészséges életmód és a természetes étrend előnyeiben.

A 48 éves Dr. Basil Brown egészséges ételek rajongójaként volt ismert, aki a természetes táplálkozás és a teljes értékű életmód mellett kötelezte el magát. Azonban a vitaminok iránti megszállottsága túl messzire ment, amikor elkezdett hatalmas mennyiségeket inni a sárgarépaléből.

Sárgarépa-mérgezés következtében halt meg a táplálkozási szakember
Sárgarépa-mérgezés következtében halt meg a táplálkozási szakember Fotó: Forrás: Pexels

Sárgarépa okozta a tudós halálát

A beszámolók szerint Brown nagyjából 38 liter sárgarépalevet fogyasztott mindössze tíz nap alatt, koncentrált A-vitamin-kiegészítőkkel kísérve. A következmények azonban katasztrofálisak voltak.

Az orvosok megerősítették, hogy a túlzott fogyasztás A-vitamin-mérgezést váltott ki, amely tönkretette a máját, és végzetes szervleálláshoz vezetett. A boncolás során a halottkém megállapította, hogy a máj állapota hasonló a krónikus alkoholfogyasztás okozta károsodáshoz. A 1974-es vizsgálat hivatalos megállapítása tömör volt: 

Halál sárgarépa-függőség következtében.

A vizsgálat során kiderült, hogy Brown bőre sárgás-narancssárgás árnyalatot öltött, ez világos jele a karotin felhalmozódásának. A sárgarépából származó pigment, amely általában ártalmatlan, túlterhelte szervezete feldolgozó kapacitását. 

Brown évekig hirdette a természetes ételek és vitamin-kiegészítők előnyeit, meg volt győződve arról, hogy a tápanyagok nagy dózisai képesek megtisztítani a testet és megelőzni a betegségeket. 

Az orvosok később tisztázták, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, vagyis a szervezet a májban halmozza fel, a felesleget nem választja ki. Amint a szerv eléri a határát, a vitamin mérgezővé válik, gyakorlatilag belülről mérgezve a rendszert. A táplálkozástudományi szakértők máig hivatkoznak Brown halálára, mint az orvostörténet egyik legfigyelemreméltóbb figyelmeztető esetére, amely bemutatja, hogy még a természetes ételek is halálosak lehetnek túlzott mennyiségben.

A sárgarépa és az A-vitamin mérsékelt fogyasztás esetén létfontosságú a jó látás és az egészséges bőr szempontjából - írja a Daily Star.

Képzett táplálkozási szakember és autodidakta tudós volt, aki valóban hitt a vitaminok terápiás hatásában. Előadásokat tartott étrendről és természetes gyógymódokról, szórólapokat készített az egészséges életmódról, és gyakran figyelmeztette másokat a feldolgozott ételek veszélyeire. Brown számára azonban a jó szándékú kísérlet végzetes megszállottsággá vált.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.