
Sárgarépa végzett az egészségmániás tudóssal
Dr. Basil Brown elismert brit tudós és táplálkozási szakember volt, aki elkötelezetten hitt az egészséges életmód és a természetes étrend előnyeiben.
A 48 éves Dr. Basil Brown egészséges ételek rajongójaként volt ismert, aki a természetes táplálkozás és a teljes értékű életmód mellett kötelezte el magát. Azonban a vitaminok iránti megszállottsága túl messzire ment, amikor elkezdett hatalmas mennyiségeket inni a sárgarépaléből.

Sárgarépa okozta a tudós halálát
A beszámolók szerint Brown nagyjából 38 liter sárgarépalevet fogyasztott mindössze tíz nap alatt, koncentrált A-vitamin-kiegészítőkkel kísérve. A következmények azonban katasztrofálisak voltak.
Az orvosok megerősítették, hogy a túlzott fogyasztás A-vitamin-mérgezést váltott ki, amely tönkretette a máját, és végzetes szervleálláshoz vezetett. A boncolás során a halottkém megállapította, hogy a máj állapota hasonló a krónikus alkoholfogyasztás okozta károsodáshoz. A 1974-es vizsgálat hivatalos megállapítása tömör volt:
Halál sárgarépa-függőség következtében.
A vizsgálat során kiderült, hogy Brown bőre sárgás-narancssárgás árnyalatot öltött, ez világos jele a karotin felhalmozódásának. A sárgarépából származó pigment, amely általában ártalmatlan, túlterhelte szervezete feldolgozó kapacitását.
Brown évekig hirdette a természetes ételek és vitamin-kiegészítők előnyeit, meg volt győződve arról, hogy a tápanyagok nagy dózisai képesek megtisztítani a testet és megelőzni a betegségeket.
Az orvosok később tisztázták, hogy az A-vitamin zsírban oldódik, vagyis a szervezet a májban halmozza fel, a felesleget nem választja ki. Amint a szerv eléri a határát, a vitamin mérgezővé válik, gyakorlatilag belülről mérgezve a rendszert. A táplálkozástudományi szakértők máig hivatkoznak Brown halálára, mint az orvostörténet egyik legfigyelemreméltóbb figyelmeztető esetére, amely bemutatja, hogy még a természetes ételek is halálosak lehetnek túlzott mennyiségben.
A sárgarépa és az A-vitamin mérsékelt fogyasztás esetén létfontosságú a jó látás és az egészséges bőr szempontjából - írja a Daily Star.
Képzett táplálkozási szakember és autodidakta tudós volt, aki valóban hitt a vitaminok terápiás hatásában. Előadásokat tartott étrendről és természetes gyógymódokról, szórólapokat készített az egészséges életmódról, és gyakran figyelmeztette másokat a feldolgozott ételek veszélyeire. Brown számára azonban a jó szándékú kísérlet végzetes megszállottsággá vált.






