KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.04. 10:11

Paradicsommal dobálták meg a svéd külügyminisztert a parlamentben

Az incidens kapcsán két nőt és egy férfit vett őrizetbe a rendőrség.

Maria Malmer Stenergard svéd külügyminiszter kimenekült a stockholmi parlament üléstermében tartott meghallgatásáról, miután palesztin-párti tüntetők paradicsommal és vöröshagymával dobálták meg a karzatról - írja a Dagens Nyheter (DN) svéd napilap online kiadása.

Paradicsommal dobálták meg a parlamentben a svéd külügyminisztert

Az incidens csütörtök délután, a közel-keleti válsághelyzet parlamenti vitáján történt. A külügyminiszter épp arról beszélt, hogy Svédország miért tartózkodott Ciszjordánia izraeli megszállásának szavazásán az ENSZ Közgyűlésében, amikor a karzaton hangos kiabálás támadt, majd paradicsomok és vöröshagymák kezdtek záporozni felé.

Az esetről készült felvételen nem látszanak az aláhulló zöldségek, csak az, hogy a külügyminiszter felpattan és kirohan az ülésteremből. Ezt követően a házelnök ideiglenesen berekesztette az ülést és riasztotta teremőröket.

A parlament közleménye szerint a rendőrség három embert, két nőt és egy férfit vett őrizetbe. A hatóságok közölték: az incidenst komolyan veszik, és a lehető legszigorúbban fognak eljárni az elkövetőkkel szemben. Azt egyelőre meg vizsgálják, hogyan sikerült a látogatóknak zöldségeket becsempészni a karzatra, ahová még telefont sem vihetnek magukkal az emberek.

 

Az incidenst követően Maria Malmer Stenergard köszönetét fejezte az érte aggódóknak, valamint közölte: nem ijedt meg az erőszakos aktivistáktól.

Ulf Kristersson miniszterelnök azt közölte, hogy büszke külügyminiszterére, és erőteljes hatósági intézkedéseket szeretne látni az elkövetőkkel szemben. 

"Büszke vagyok arra, hogy Svédországnak hozzáértő és derék külügyminisztere van, aki tartja a kormány irányvonalát a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Senkinek sem szabad megfenyegetnie vagy tárgyakat dobnia rá. Alapos elemzést várok arról, hogy ez hogyan történhetett meg, és határozott intézkedéseket a parlamenti képviselők és a miniszterek biztonságának megőrzése érdekében"

- fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Svédországban mindenkinek jogában áll másként gondolkodni mint a kormány, de az erőszak alkalmazása nem alapjog.

A paradicsomdobálás kapcsán érdemes elmondani, hogy Maria Malmer Stenergardt alíg egy hónapja nevezték ki a külügy élére, miután elődje, Tobias Billström váratlanul lemondott a hivataláról, és teljesen visszavonult a politikától. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek