KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.24. 10:10

Osztrák tanárnő: sok másodikos még a nevét sem tudja leírni

A tömeges migráció egyre nehezebb helyzetbe hozza az osztrák iskolarendszert is.

Az egyik legolvasottabb osztrák hírportálnak, a Heute-nak panaszkodott egy osztrák tanárnő az iskolákban tapasztalható áldatlan állapotokról. A pedagógus szerint az elmúlt években jelentősen romlott a helyzet, mára pedig szinte egy lehetetlen küldetéshez lenne hasonlítható az, amit elvárnak tőlük.

iskola, osztályterem, pad, tábla
Az osztrák iskolákban egyre rosszabb a helyzet, rengeteg diáknak nem a német az anyanyelve. Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

A neve elhallgatását kérő fiatal tanárnő Bécs egyik problémás negyedének számító iskolájában tanít. A környék igazán az elmúlt években lett problémás, 2015 óta ugyanis több ezer muszlim migráns költözött a kerületbe. 

A tanárnő azzal kezdte, hogy ő egy normális általános iskola második osztályában tanít 22 gyermeket, de közülük hatan (!) is osztályismétlők, vagyis az osztály több mint negyede. A pedagógus kiemelte, hogy 

egyetlen gyereknek sem a német az anyanyelve és körülbelül csak ezen diákok fele született Ausztriában.

A nő arról is beszélt, hogy az osztályban többen egyetlen betűt sem ismernek, így még a saját nevüket sem tudják leírni. Az egykor motivált és elhívatott tanárnő mára belefásult a helyzetbe, mivel véleménye szerint a problémák belátható időn belül nem fognak megoldódni.

A tanárnő megjegyzi, hogy természetesen sokszor nem a gyerekek, hanem a szülők a hibásak a kialakult helyzetért. Sok bevándorló családban ugyanis felesleges dologként tekintenek a tanulásra és a különféle képzésekre, így a gyermekeiktől el sem várják, hogy rendesen tanuljanak. 

A fiatal nő végül arról beszélt, hogy lényegében három ember feladatát végzi egyszerre. Egyfelől segíti a gyerekek beilleszkedését az osztrák társadalomba, másrészt osztályfőnök, harmadrészt pedig sokszor még nyelvtanár is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek