KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.

Svéd javaslat: ne nézzenek tévét és okostelefont a kisgyerekek

Rendkívül szigorú iránymutatást adtak ki a szakemberek.

A svéd egészségügyi hatóság (Folkhälsomyndigheten) legfrissebb iránymutatása szerint a 2 évesnél fiatalabb gyerekeket semmilyen digitális képernyőnek (tévé, okostelefon, számítógép, táblagép) sem szabadna kitenni, mert azok jelentősen károsíthatják a szellemi és mentális egészségüket - jelentette a helyi sajtó.

Svéd javaslat: ne nézzenek tévét és okostelefont a kisgyerekek

Az állami ügynökség ajánlása szerint 2 és 5 éves kor közötti gyerekek képernyő előtt töltött idejét napi egy órára kell korlátozni, a 6 és 12 év közötti tinédzserek esetében pedig legfeljebb egy-két órára. A 13 és 18 év közötti fiatalok pedig legfeljebb napi két-három órát tölthetnek képernyő előtt az ajánlás szerint. A közegészségügyi hivatal azt is javasolja, hogy lefekvés előtt fiatalok ne férjenek hozzá a képernyőhöz, a táblagépeket és okostelefonokat éjszakára pedig tartsák távol a gyermekek hálószobájától.

Ha a svéd szülők betartják az iránymutatást, az jelentős csökkenést eredményezne a gyerekek és fiatalok jelenlegi átlagos képernyőhasználati idejéhez képest. Korábban megjelent becslések szerint ugyanis a 9-12 éves svéd gyerekek naponta négy órán át nyomkodják a mobiljukat, a 17-18 éveseknél pedig ez az idő több mint hét óra.

A témában megjelent tanulmányok szerint az eltúlzott képernyőidő károsíthatja a kiadós alvást, depressziós tünetekhez és a testi szükségletek figyelmen kívül hagyásához vezethet. 

„Túl sokáig hagytuk, hogy a képernyők és az alkalmazások elrabolják az időt és a figyelmet annak rovására, amiről tudjuk, hogy a jó közérzethez szükséges. Tudjuk, hogy a digitális média használata negatív egészségügyi hatásokkal járhat, beleértve a rosszabb alvást és a depresszió tüneteit” 

- fogalmazott Jakob Forssmed szociális miniszter, aki azt is jelezte, hogy fontolgatja az okostelefonok kitiltását az általános iskolákból.

A tárcavezető rámutatott, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek képernyők előtt, így "kevés idő marad a csoportos tevékenységekre, a testmozgásra és a megfelelő alvásra". A politikus szerint „ezekkel az életkornak megfelelő ajánlásokkal most fontos támogatást kapnak a gyerekek és fiatalok, a szülők és más gondviselők a képernyők és a digitális média egészségesebb, tudatosabb és felelősségteljesebb használatához”.

Helena Frielingsdorf, a svéd közegészségügyi hatóság kutatója szerint a szülőknek példát kell mutatniuk a gyerekeknek, amikor képernyőhasználatról van szó.

A svéd iránymutatás kapcsán fontos elmondani, hogy egy nemrég publikált francia tanulmány arra jutott, hogy a 3 éven aluli gyerekeket semmilyen képernyőnek sem szabad kitenni, 11 éves koruk előtt pedig nem szabad mobilt adni a kezükbe. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek