KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.02.

Politikai földrengés volt Németországban, senki sem tudja, mi lesz most

Kelet-Németország fellázadt a jelenlegi berlini kormány politikája ellen. A jobboldali előretörés akár kormányváltáshoz is vezethet?

Tartományi választásokat tartottak vasárnap Németország két keleti tartományában, Szászországban és Türingiában. A kampány fő témája a migráció és a migráció okozta egyre romló közbiztonság volt. Úgy tűnik, hogy a kelet-németek már megértették azt, ami a nyugati tartományok lakóinak még egy kis idejébe telik: a tömeges bevándorlást meg kell állítani!

Federal police seize migrants who entered the country without permission
Már a baloldali kormánypártok vezetői is elismerik, hogy elvesztette az állam az irányítást a migráció felett / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Földrengésszerű győzelmet arattak a minap a migráció ellenes politikai erők az említett két német tartományban. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt története első választási győzelmét könyvelhette el, korábban ugyanis soha nem fordult elő, hogy egy tartományban rájuk adták volna le a legtöbb voksost. Türingiában ez most megtörtént, de Szászországban is csak egy nagyon kicsivel maradtak le a szintén jobboldali CDU-tól. 

A jelenlegi három baloldali pártból álló német kormánykoalíció akkorát bukott, hogy annak még országos szinten is lehetnek következményei. A zöldpolitikát minden áron erőltető koalíció elkötelezett a migráció mellett is, ami azonban a katasztrófa szélére sodorta az országot. Európa nagyhatalmában ugyanis egymást érik a késsel elkövetett terror- és egyéb támadások. Az elkövetők túlnyomó többsége migráns. 

A választási eredmények tükrében tartott sajtótájékoztatót Christian Lindner, a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a liberálisoknak (FDP) a vezetője. A legolvasottabb német lap, a Bild arról számolt be, hogy a pártvezér remegő hangon, könnyes szemmel lépett a pódiumra

Az elkeseredettség érthető, mivel az egyik tartományban 1,1, míg a másikban 0,9 százaléknyi szavazatot tudtak mindössze megszerezni. 

Christian Lindner keményen fogalmazott, szerinte az embereknek elege lett abból, hogy az állam elvesztette az irányítást a tömeges bevándorlás felett, és ennek most vasárnap hangot is adtak. Egyes szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a csúfos választási eredmény kormányválsághoz vezethet, ami akár a kormány lemondásához is vezethet. A baloldalon ugyanis sokan úgy látják, hogy a közelgő országos választáson is erőteljesen megbüntetik majd a baloldali pártokat a választók az elmúlt évek sikertelen kormányzása miatt. Ezt pedig nem lenne szerencsés megvárniuk... 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek