Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.01.

Fordulatot hozhatnak a mai német választások

Összezsugorodtak a kormányzópártok.

Helyhatósági választást tartanak: Szászországban és Türingiában vasárnap, szeptember 22-én pedig Brandenburgban szavaznak majd az arra jogosultak. Türingiát tíz éve a balliberális koalíció – a Baloldal (Die Linke), a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek (Die Grüne) – irányítja, de több közvélemény-kutatás szerint szeptember 1-jén a választók újrakeverhetik a lapokat. A Focus Magazin cikke nyomán a hirado.hu bemutatta a legerősebb pártok jelöltjeit, akik esélyesek a tartományi miniszterelnöki posztra.

A sztereotípiáktól eltérő: Bodo Ramelow (Die Linke)

Bodo Ramelow, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) párt tartományi miniszterelnöke és jelöltje (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Bodo Ramelow (Die Linke) egy politikai unikum: 68 évesen az egyetlen olyan miniszterelnök Németországban, akit tíz éve a baloldali párt tart a hatalomban. Alsó-Szászországban született, a berlini fal leomlása után szakszervezeti vezetőként került Türingiába, és több ponton eltér a szokásos baloldali sztereotípiáktól: nyíltan keresztény, és sohasem akart hagyományos pártkatona lenni. Előszeretettel használja a közösségi médiát az üzenetei eljuttatására az emberekhez.

„Nem valamely demokratikus párt ellen harcolok, hanem általában a szélsőjobboldal térnyerése ellen”

– olvasható Bodo Ramelow egyik bejegyzésében.

Ramelow 2020 óta olyan baloldali kormányt vezet, amely nem rendelkezik többséggel a tartományi parlamentben (Landtag), és állandó kompromisszumkényszer jellemzi a jobbközép ellenzékkel. „Ez egy nehéz konstrukció. Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy ne tegye” – fogalmazott nemrégiben Ramelow. Harmadik miniszterelnöki ciklusára készülve a baloldali politikus azt tartja fő feladatának, hogy megakadályozza az Alternatíva Németországért (AfD) további erősödését Türingiában.

A jobbszélső: Björn Höcke (AfD)

Björn Höcke, az Alternatíva Németországért (AfD) párt tartományi frakcióvezetője a türingiai kormányfőválasztáson a parlament erfurti üléstermében, 2020. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Björn Höcke a bevándorlásellenes AfD társelnöke és Bundestag-frakcióvezetője, egyben vitathatatlan politikai vezetője – írja a Focus Online. Az 52 éves Höcke nemcsak a párt türingiai politikájában meghatározó, de országosan (a berlini szövetségi parlamentben) is őt tartják a párt egyik „megmondóemberének.” Egyes elemzők szerint a Höcke vezette türingiai AfD egyre radikálisabb elveket képvisel. Höckét idén júliusban Halléban bíróság elé citálták, mert egy korábbi beszédében a „mindent Németországért” szlogent használta, ami a náci Németországban a Sturmabteilung, (rohamosztag) a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt félkatonai szervezetének jelszava volt. A pártvezetőt elsőfokon 16 900 eurós (mintegy 6,5 millió forint) pénzbüntetésre ítélték, de Höcke fellebbezett a határozat ellen.

Tény ugyanakkor, hogy a német balliberális mainstream fellépése nyomán az AfD-t 2021 óta a szélsőjobboldali pártok közé sorolják, és a német alkotmányvédelmi hivatal megfigyelés alatt tartja vezetőit.

Höcke az észak-rajna–vesztfáliai Lünenben született, és a Rajna–Pfalz tartománybeli Westerwaldban járt iskolába. Középiskolai történelem- és tornatanár volt, majd egy hesseni iskolában tanított, mielőtt 2014-ben parlamenti képviselő, majd frakcióvezető lett Türingiában. Nős és négy gyermek édesapja, családjával az észak-türingiai Eichsfeldben él.

Az előrejelzések szerint pedig neki és pártjának bőven van oka optimistának lenni, hiszen Türingiában a közvélemény-kutatások AfD- győzelmet jósolnak,

jelenleg épp csak 30 százalék alatt mérik őket. Szászországban pedig kismértékű CDU győzelem várható, de a verseny még korántsem lefutott – írja a Politco. A portál szerint ha az előrejelzések beigazolódnak, az valóságos politikai sokkot eredményez majd Németországban, és igazolja, hogy a választók teljesen kiábrándultak a kormányon lévő pártokból.

Az ifjú titán: Mario Voigt (CDU)

Mario Voigt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi frakcióvezetője (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Mario Voigt általános célja, hogy tíz év ellenzéki politizálást követően ismét kormányra juttassa a kereszténydemokratákat (CDU) Türingiában. A 47 éves politikus személyes motivációja pedig az, hogy felváltsa Bodo Ramelowot a miniszterelnöki székben. Voigt számára – aki 17 évesen már a CDU ifjúsági tagozatának, a Junge Unionnak a vezetője, majd nem sokkal később a CDU országos főtitkára volt – ez lenne a politikai karrierje csúcspontja.

Voigtot gyakorlatias politikusnak tartják, de kampányában egy ideje agresszívabb hangot ütött meg. Idén nyáron azzal vonzotta magára a figyelmet, hogy helytállt egy országos televíziós vitaműsorban Björn Höckével, az AfD társelnökével szemben. Politológiából doktorált, emellett a berlini Quadriga magánegyetemen oktat.

Aki meglepetést okozhat: Katja Wolf (BSW)

Katja Wolf Eisenach város korábbi polgármestere, a baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tartományi miniszterelnök-jelöltje Türingiában (Fotó: Facebook/Katja Wolf)

Katja Wolf januárban nagy meglepetést okozott azzal, hogy kilépett a német kommunista utódpártból (Die Linke) és a 2023-ban alakult új baloldali formációhoz, a Sahra Wagenknecht Szövetséghez (BSW) csatlakozott. A Wartburg-kastélyról és a Wartburg autógyárról ismert Eisenach városának volt polgármestere most, 48 évesen a BSW csúcsjelöltje. Küldetése – Ramelowéhoz és a többi balliberális politikushoz hasonlóan – az, hogy megakadályozza az AfD térnyerését a tartományi és az országos politikában.

A kétgyermekes anya szociálpedagógiát tanult Erfurtban, majd rövid ideig a Linke tartományi frakciójának a tagja volt. A türingiai tartományi parlamentben 2002 és 2012 között volt képviselő, ezután Eisenach polgármesterévé választották, ahol május végéig maradt hivatalban. 2019-től az országos nagypolitikában is szerzett tapasztalatokat, egy ideig pedig a Német Városok Szövetségének alelnöke volt.

Egy pedig biztos: a szeptemberi tartományi választások nem csupán a Türingiában, Szászországban és Brandenburgban élő számára kulcsfontosságúak – hívja fel rá a figyelmet a BBC. 

Az eredmény ugyanis tökéletes teszt és intő jel lehet a 2025-ös szövetségi választások előtt.

Jelen állás szerint ugyanis kevesen hisznek abban, hogy a jelenlegi kormánykoalíció második esélyt kap majd a választóktól.

Hat ember megsebesült, közülük hárman súlyosan egy buszon péntek este elkövetett késes támadásban a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában; a tartományban az elmúlt egy hétben történt késeléseket követő újabb ilyen incidenssel összefüggésben egy 32 éves nőt vettek őrizetbe – közölte a rendőrség.

A jelentés szerint nincs bizonyíték a támadás politikai vagy vallási indítékára. A letartóztatott nő német állampolgár, aki nem rendelkezik bevándorlói gyökerekkel.

A támadás a Kölntől keletre fekvő Siegenben, a helyi fesztiválra tartó egyik buszon történt, amelyen csaknem 50 ember tartózkodott. A sebesültek 16 és 30 év közötti férfiak és nők, mindannyian a régióból származnak. Szombat reggelre hárman közülük elhagyhatták a kórházat.

Észak-Rajna-Vesztfáliában legutóbb szerdán, egymást követően két késes támadás is történt, amivel kapcsolatban a dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hatósági adatok szerint a tartományban már tavaly drámaian megnőtt a közterületeken elkövetett késes erőszakcselekmények száma: 43 százalékos növekedéssel 3540 esetet regisztráltak.

Múlt pénteken Solingenben feltehetően iszlamista indíttatású, három halálos áldozatot követelő késes támadást követtek el, amely heves politikai viták sorát váltotta ki Németországban. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett, 26 éves szíriai férfi a német szövetségi ügyészség álláspontja szerint osztja az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiáját, és „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni” a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.

Nancy Faeser német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a német kormány „kiterjedt és szigorú” intézkedéseket tervez, első lépésben pedig szigorítják a közbiztonságra veszélyes eszközökre vonatkozó szabályokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek