KÜLFÖLD

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.09.27. 08:30

„Nyolc éve diagnosztizálatlan agydaganatom volt, ezek a legfontosabb figyelmeztető jelek”

A fiatal férfi most az agydaganat tüneteire figyelmezteti az embereket.

Egy férfi, aki nyolc évet élt le egy nem diagnosztizált agydaganattal, elárulta, milyen fontos jelekre kellett volna odafigyelnie.

kórház, orvosok, folyosó
Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

A Hullból származó Matthew „Matt” Carpenter még 2018 januárjában a munkahelyén szenvedett rohamot. Csak ezt követően derült ki, hogy agydaganata van, és hogy sürgősen műtétre van szüksége. Ekkor jöttek rá az orvosok arra is, hogy a kétgyermekes apukánál egy 2010-es CT-vizsgálatnál elmulasztották észrevenni az elváltozást.

Matthew elárulta, több olyan jel is volt, ami miatt vissza kellett volna mennie az orvosokhoz, miután az agydaganatát eredetileg nem vették észre. Ő azonban úgy gondolta, hogy a tünetei a stressznek és a túl sok munkának tudhatók be.

„Az agydaganatom nem igazán okozott olyan tüneteket, amelyeket észrevettem volna. Csupán abban nyilvánult meg, hogy a beszédem idővel furcsa lett. Néha-néha elnagyoltam a szavaimat. Józanul elfelejtettem, hogyan kell kimondani bizonyos szavakat, vagy elfelejtettem, hogy mit mondok a mondat közepén” – mesélt tapasztalatairól Matthew, majd hozzátette: „Az alatt a nyolc év alatt, amíg az agydaganatom észrevétlenül maradt - nyilván egyre nagyobb és nagyobb lett -, egyszer sem fájt a fejem.”

Néhány év elteltével vett észre egy újabb piros zászlót, ezúttal az érzelmeiben és a mentális jólétében bekövetkezett változást. Végül pedig egyik repülőútja során furcsa alvásbénulásra figyelt fel, ami valójában az agydaganata okozta roham volt.

„Kiderült, hogy ez nem alvásbénulás volt, ahogy azt magamnak mondogattam. Erőszakos rohamaim voltak, de ezek a rohamok csak akkor váltak ki, ha fáradt vagy stresszes voltam, így elég sok ilyen rohamom volt. De ismét csak kifogásokat gyártottam” – tette hozzá Matthew, akinek a műtétje után egy másodlagos agydaganat miatt sugárkezelésre és kemoterápiára van szüksége.

Az agydaganat tünetei:

Az NHS szerint az agydaganat tünetei attól függően változnak, hogy pontosan melyik agyterületet érinti. Előfordulhat, hogy kezdetben nem jelentkeznek a tünetek, vagy azok nagyon lassan, idővel alakulnak ki.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • fejfájás
  • rohamok
  • tartós rosszullét: hányinger, hányás és álmosság
  • mentális vagy viselkedésbeli változások, például memóriazavarok vagy személyiségváltozás
  • progresszív gyengeség vagy bénulás a test egyik oldalán
  • látási vagy beszédproblémák
     
@tumourkiller Once again, brain, tumours, suck #awareness #braintumour #nhs #hospital #scan #symtoms #signs #redflag @The Brain Tumour Charity @Macmillan Cancer Support ♬ Very Sad - Enchan
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek