tóth gabi
Két élelmiszert érdemes elkerülni.
A kutatók azt találták, hogy két étel a koszorúér-betegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatához kapcsolódik. A tudósok azonban azt is megállapították, hogy egyes ultra-feldolgozott élelmiszerek, mint például a joghurt és a kenyér, alacsonyabb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségekre vagy a stroke-ra.
Kenny Mendoza, a kutatás egyik vezetője a következőket mondta:
Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kedvezőtlen szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatában. Eredményeink azt sugallják, hogy az üdítőitalok és a feldolgozott húsok fogyasztása nem javasolt.
A csapat csaknem 207 ezer nővér és más egészségügyi szakember által kitöltött kérdőívekből gyűjtött adatokat tanulmányozta. 2-4 évente megkérdezték a résztvevőket egészségi állapotukról és étrendjükről. Az élelmiszereket négy csoportba sorolták: feldolgozatlan/minimálisan feldolgozott, feldolgozott kulináris összetevők, feldolgozott élelmiszerek és az ultrafeldolgozott élelmiszerek.
A magas cukor-, zsír-, kalória- és sótartalmú, valamint alacsony rosttartalmú ultrafeldolgozott élelmiszereket ezután 10 csoportra osztották összetételük alapján:
Összességében az ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitele a szív- és érrendszeri betegségek és a szívelégtelenség magasabb kockázatához kapcsolódott - írja a The Sun.
A cukros italok és a feldolgozott húsok voltak a két legnagyobb kockázattal járó élelmiszercsoport.
Ez magában foglalhatja a szalámikat, virsliket, kolbászt, a szalonnát, valamint a szénsavas, cukros italokat.
Ez azonban nem minden ultrafeldolgozott étel esetében volt igaz, mivel a 10 csoportból 8 nem eredményezett jelentősen megnövekedett kockázatot.
Azok, akik több ultrafeldolgozott kenyeret és reggeli gabonapelyheket ettek, kisebb valószínűséggel kaptak agyvérzést a kutatás szerint. Ezt annak tulajdonították, hogy ezeknek magasabb lehet a rosttartalma, és gyakran vitaminokkal dúsítják őket.