Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző B. V.

Létrehozva: 2024.08.31.

Reményt adott a meddőknek: 46 éves lett a világ első lombikprogramos babája

Luise Joy Brown esete 1978 óta ad vigaszt több millió ember számára.

46 éves lett az orvostudomány egyik legnagyobb világszenzációja, az első lombikprogrammal született gyermek, Louise Joy Brown. A maga is orvosként dolgozó nő születése hatalmas áttörés, két orvosa, Patrick Steptoe és Robert Edwards orvosi Nobel-díjat is kaptak a felfedezésükért. Luise 1978-as angliai világrajövetele óta 8-10 millió lombik programos baba született még. Az eljárás nehéz és továbbra is bonyolult, ám hatalmas remény a meddő pároknak. 

kéz, baba, kisbaba, csecsemő
46 éve született a világ első lombikprogramos babája / Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Jelenleg a lombik gyermekek 8-10 százaléka tud megszületni Dr. Vereczkey Attila meddőségi specialista szerint. Louise esetében azért volt szükség a segítségre, mivel az édesanyjának különböző mechanikai okok, gyulladások miatt petevezető elzáródása volt. Épp ezért Dr. Steptoe és Edwards a petesejtet kivette, majd szervezeten kívül megtermékenyítette és azt 2-3 napos korában visszaültették az anya testébe.

Ettől a pillanattól kezdve pedig bombaként robbant be az eljárás a világon, ami alapjaiban változtatta meg a reprodukcióhoz való hozzáállásunkat. A technológia ráadásul az elmúlt közel 5 évtized alatt rengeteget fejlődött, így ma már sokkal eredményesebb.

A hatékonyság folyamatosan nő, a technológiák javulnak, hihetetlen kutatás, innováció, tudomány van az eredmények mögött egyébként, tehát minden megszületett kisbaba olyan értelemben is egy csoda, hogy hihetetlen mennyiségű pénz, kutatói munka és innováció kell ahhoz, hogy ez létrejöjjön. Tehát az eredményesség egyre nő

- közölte Dr. Vereczkey Attila, aki azért kiemelte, hogy a sikeresség függ a páciens állapotától, illetve az adott ország vagy intézmény szakmai programjától is, attól milyen magas szinten tudják kezelni a meddőséget. Az út azonban továbbra is rendkívül bonyolult, így nem mindegy, a párok milyen stratégiával vágnak neki. Joy megszületése azonban jó motiváció minden hasonló problémával küzdő nőnek, a gyermekáldás lehetősége ugyanis hamarosan egy karnyújtásnyira lehet minden nő számára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek