Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.09.

Két férfinek is nőket kell megvernie az olimpiai aranyért: jönnek a bokszdöntők

Ma és holnap este is egy-egy olyan döntő lesz a női bokszolóknál, ami az elmúlt olimpiák legnagyobb botránya. A női mezőnyben két férfi érhet fel a csúcsra.

Két bokszolót is eltiltott tavaly a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) azok közül, akik most olimpiai aranyéremért öklözhetnek Párizsban. Az IBA mindkét sportolót ugyanazért nem engedte versenyezni: bár az útlevelükben az szerepel, hogy nők, de a tavalyi vizsgálatok azt mutatták, hogy túl magas a tesztoszteron-szintjük, valamint y kromoszómával is rendelkeznek. Ez pedig a férfiakéhoz hasonló csontozatot és izomzatot biztosít számukra. 

Hámori Luca (jobbra) és Iman Helif óriási küzdelmet vívtak
A Hámori Lucét is megverő Imane Helif aranyért bokszolhat az olimpián. A többség úgy véli, hogy új szabályozásra van szükség. Fotó: Origo/Csudai Sándor

A tajvani Lin Jü-ting és az algériai Imane Helif a szakági döntés ellenére most mégis aranyéremért bokszolhat Párizsban, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a két versenyző minden kritériumnak megfelel. Helif egy nappal Lin előtt, pénteken 22.51-kor küzd meg ellenfelével, Lin pedig szombaton találkozik nyolc évvel fiatalabb lengyel ellenfelével.

Dr. Bakanek György korábban úgy nyilatkozott a Ripostnak, hogy egyértelművé kellene tenni: akinek y kromoszómája van, az ne indulhasson a nők mezőnyében. A sportorvos szerint ugyanis ez akkora előnyt jelent az érintett versenyzők számára, mintha doppingoltak volna.

Óriási a felháborodás

A magyar emberek figyelme az üggyel kapcsolatban kiemelt, mert Imane Helif korábban Hámori Lucát is megverte. A magyar lány a második menet után azt mondta az edzőjének: "Ez hülyeség, nem tudok nyerni, ez egy férfi..."

Az óriási hazai érdeklődés Helif meccsei iránt abból is látszik, hogy a témában megjelenő legtöbb cikk alatt ezres nagyságrendű hozzászólás van. A legtöbbjük felháborodott és nem tetszésének ad hangot, de olyan is van közöttük, akik temetik az olimpiát. Példaként összeszedtünk néhány hozzászólást:

Le kell váltani az olimpiai bizottságot!!!!

Szégyen és gyalázat ez az idei Olimpia!

Ez most egy botrányos helyzet, amit, ha akar a NOB megold egy szabályozással. Genetikai teszthez köti az olimpikonok indulásának feltételét. Ez az idei olimpia már elment ilyen szempontból, de van rá 4 év, hogy kidolgozzák a jogi, és egyéb kérdéseket. A NOB írja a versenykiírást, úgy indulhatnak, ahogy ők szabályozzák. Elejét kell venni ennek a nem is tudom mi vagyok ló.asznak!

Akkor a női bokszban két férfi már biztosan érmet nyert. Gratulálok!

Pontosan arra haladunk, mint korábban. A valódi nők jogai ismét semmibe vannak véve!

Az algériai szövetség antiszemita kijelentéseket tesz

Az eset nem csak Magyarországon okozott megrökönyödést, hanem a mai napig számos nemzetközi nagy lapban is megjelenik róla írás. A legolvasottabb német napilap, a Bild nemrég például egy újabb botrányra hívta fel a figyelmet.

Az Algír Olimpiai és Sportszövetség ugyanis egy összeesküvés-elméletet kezdett terjeszteni. Az észak-afrikai országban hallani nem akarnak a sportolójukat ért kritikákról, sokkal inkább a saját narratívájukat hangoztatják. Yassine Arab, az algériai szövetség elnöke legutóbb azt az antiszemita kijelentést tette, hogy versenyzőjüket a cionista lobbi akarja tönkretenni. 

Nem akarják a cionisták, hogy egy muszlim vagy arab lány kerüljön a bokszvilág élére

– jelentette ki az elnök, akinek szavaiból egyértelműen kivehető a zsidógyűlölet. Helif azzal is feltűnést keltett, amikor az egyik meccse után Allah akbar felkiáltással zárta az interjúját. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek