KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.01.

Átszállítják a migránsokat, itt lesz az Európai Unió migránslerakata

Olaszországban megteltek a befogadóközpontok, így az újonnan érkezőket már egy másik országba szállítják.

Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök tavaly novemberében megállapodást kötött arról, hogy Olaszország két menekülttábort létesít Albániában. A két központ augusztus elsején kezdte volna meg működését, de az olasz kormány bejelentette, hogy csúszás történt a menekültközpontok felszerelésénél, így néhány hetet várni kell a megnyitásukra.

migránsok
A férfi migránsokat ezentúl Albániába viszik. Ha jogosultak menekültstátuszra, akkor Olaszországba mehetnek, ha nem, akkor visszaküldik őket a hazájukba / Fotó: Adriel Perdomo

A tervek alapján a két központ évi 36 ezer migránst vállalna át Olaszországtól, és ide elsősorban azokat a biztonságos országból származó férfi bevándorlókat szállítanák, akiket az olasz haditengerészet fog el olasz felségvizeken. Az olasz hajók ezeket a férfiakat már nem Olaszországba, hanem egyenesen az albán központokba vinné. A nőket, gyermekeket és a valamilyen fogyatékossággal élőket viszont továbbra is az olasz partokhoz szállítanák. 

Albánia a megállapodást az Olaszországgal való szolidaritás gesztusaként jelölte meg, amely albánok ezreit fogadta be a kommunista rezsim bukása után, az 1990-es évek elején.

A megállapodás kimondja, hogy a migránsok a táborokból nem léphetnek albán területre, illetve csakis az eljárás lefolytatásának ideje alatt tartózkodhatnak az országban. Azok, akik menedékjogot nyernek, Olaszországba kerülnek, míg az elutasított személyeket visszaküldik a származási országukba.

A Magyar Nemzet grafikáján jól látszik, hogy a tengeren elfogott migránsokat az olasz partok helyett Albániába szállítanák. 

A szakemberek az év végéig tartó időszakot egyfajta tesztüzemként tekintik, de ha a rendszer beválik, akkor jó esély van arra, hogy több nyugati ország is tárgyalásba kezd másik balkáni országokkal, hogy hasonló rendszert alakítsanak ki. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek