KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.02.

A sportot is tönkreteszi a genderőrület! Férfiak, akik női mezőnyben indulnak

Szombaton egy biológiailag férfi ellen küzd Hámori Luca bokszoló Párizsban az olimpiai éremért. Nem ez az első eset, amikor a genderőrület teszi tönkre a sportot.

Szombaton száll ringbe Hámori Luca az ellen az algériai sportoló ellen, aki nőknek született, de biológiai értelemben férfi. Imane Khelif izomzata, csontozata és tesztoszteronszintje is egy férfiénak felel meg, mégis nőkkel küzd a ringben. Az egyenlőtlen küzdelem nem csak igazságtalan és sportszerűtlen, hanem veszélyes is. Az elmúlt években több olyan eset is előfordult, amikor egy férfi ellen kellett megküzdenie a női sportolóknak. 

Egyenlőtlen verseny lehet Hámori Luca és a biológiailag férfinek számító algériai versenyző között. Fotó: AFP

Súlyemelés

A brit Daily Mail számolt be róla annak idején, hogy botrányt okozott egy transznemű versenyző szereplése a sport világában egy nők számára megrendezett versenyen. Az erőemelőknél keltett éles vitát, sportszerű-e, hogy a férfiből nővé lett Anne Andres elképesztő főlénnyel megnyerte a kanadai női erőemelő bajnokságot, sőt rekordot állított be. A sportoló 597,5 kilogrammos összteljesítménnyel nyert, ami 200 kilogrammal több, mint a második helyezett SuJan Gill eredménye, aki 387,5 kilogrammig jutott. Persze, ő született nő.

Úszás

A nemzetközi sportélet fókuszába került egy néhány éve egy másik magyar sportoló, György Réka is. Az úszó az Egyesült Államok egyetemi bajnokságában (NCAA) versenyez, ahol az 500 yardos viadalon az a Lia Thomas győzött a női mezőnyben, aki Will Thomas néven férfiként született. A tengerentúlon tanuló György Réka nyílt levélben tette szóvá, hogy igazságtalannak tartja azt, hogy tizenhetedik lett és így nem került be a B döntőbe sem, mivel egy biológiai értelemben nem nőnek született vetélytársa megelőzte őt.

A szabályokat át kellene gondolni

 – fogalmazott a magyar sportolónő, aki nyomatékosította, hogy Lia Thomas tényleges nemátalakító műtétet nem végeztek el; 185 centi magas, hosszabbak a végtagjai, magasabb a tesztoszteronszintje, erősebb az izomzata, mint bármelyik női versenyzőnek a mezőnyben. 

Az NCAA elnöke, Mark Emmert válaszlevelében ezt írta a magyar úszónak:

Az NCAA irányadó testülete elvárja, hogy minden diákot, sportolót méltósággal és tisztelettel kezeljenek. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az NCAA-bajnokságokon mindenki szerepelhessen, aki jogosult arra, hogy induljon.

És a hiba itt van: miért jogosult arra, hogy induljon, ha fizikailag egy férfi? Hol itt a sportszerűség?

Futás

Tavaly tört ki a botrány, amikor több hírportál is arról számolt be, hogy Valentina Petrillo, az 50 éves transznemű futó már nyolc női bajnoki címet birtokol. Férfiként azonban egyet sem tudott megszerezni. Valentina Petrillo újabb bajnoki címet szerezett női kategóriában tavaly év elején, miután megnyert egy versenyt az Anconában rendezett olasz fedett pályás mastersbajnokságon.

Március 12-én Valentina Petrillo az 50 és 54 év közötti nők 200 méteres versenyében indult. Petrillo győzelmét követően a második helyen végzett női sportoló úgy nyilatkozott, hogy csalódott az eredmények miatt. Cristina Sanulli az első helyen végzett volna, és női fedett pályás futórekordot állított volna fel, ha nincs Petrillo.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek