Létrehozva: 2024.08.12.

Vigyázz! Ezekre utaznak a horvát rendőrök - Egymilliós bírságot is kaphatsz!

Fel nem húzott autóablak, villogás az autópályán, gyorshajtás lakott területen. Akár börtönt is kaphatsz a magyarok kedvenc nyaralóhelyén, ha ezeket elköveted.

Már lassan két évtizede, hogy mi magyarok elsősorban Horvátországot választjuk nyaralásaink első számú helyszínéül. Ennek több oka is van, például az ország szépsége, az ott elérhető szolgáltatások és nem utolsó sorban az, hogy autóval is könnyen elérhető. Idén az átlagosnál több volt a közlekedési fennakadás, dugó az eddigi nyaraló szezonban, sokan számoltak be torlódásokról, hosszú órákon át tartó araszolásokról az autópályákról. Azonban ennél sokkal kellemetlenebb meglepetés is érhet minket, ugyanis a szomszédos ország rendőrei jóval szigorúbban vesznek néhány közlekedési vétséget, mint magyar kollégáik. Ha ezeket nem ismered, akár egymillió forintos büntetést is kaphatsz, ezért a Ripost most ezeket összegyűjtötte a Vecerníj List segítségével. 

Zagreb,,Croatia,,12.04.2023,,Police,Car,At,The,Square,Of,Ban
A horvát rendőrök kellemetlen meglepetést okozhatnak, ha nem ismered ezeket a szabályokat  Fotó: lordzg

Lehúzva hagyott ablak 

Igen jól olvasod, ha lehúzott vagy fogalmazzunk úgy, hogy fel nem húzott ablakkal hagyod az autódat, miután leparkoltál, akkor ezért meg fognak büntetni. Az indok az, hogy így gyakorlatilag felkínálod, hogy ellopják, esetleg ellopjanak valamit a kocsidból. Ez akár 30 euródba, kb. 12 ezer forintodba is kerülhet. 

Villogás az autópályán 

Vélhetően legalább egyszer előfordult már veled is, hogy egy előzés után rád villogott egy a sebességhatár jócskán túllépő autó sofőrje az autópályán, jelezve neked ezzel, hogy ő bizony jön és te hagyd el a belső sávot. A horvát zsaruk ezzel sem viccelnek, náluk ez durván balesetveszélyesnek számít, mert a villogás más autósokat könnyen megzavarhat. Ha így teszel, 260 eurós, nagyjából százezer forintos bírságra készülj

Cikázás a sávok között 

Néhány szeretik egymás után nagy sebességgel váltogatni a sávokat a gyorsabb előrehaladás érdekében az autópályán. Ez különösen veszélyes, hiszen pillanatok alatt baleset alakulhat ki, ami az sztrádán jó eséllyel válhat tömeges balesetté. Ezt a nyaralóbirodalom zsarui szintén 260 euróval jutalmazzák

Gyorshajtás 

A büntetés a gyorshajtás mértékétől függ. Ebben sem viccelnek a horvátok, ha lakott területen belül 50-nel léped túl, pl: 30 helyett 80-nal mész, az 2650 euródba fog fájni, ami több mint 1 millió forint, de akár hatvan nap elzárást, azaz börtönt is kaphatsz. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek