Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.

Az olimpián akartak robbantani: több terroristát elfogtak Belgiumban

Még épp időben lépett a rendőrség.

Egy országos rendőrségi akció keretében hét embert vettek őrizetbe terrortámadás előkészítésének vádjával csütörtökön Belgiumban - jelentette a brüsszeli székhelyű szövetségi ügyészség. Noha a vádhatóság nem adott tájékoztatását arról, hogy mi volt a terrortámadás konkrét célpontja, a La Dernier Heure (DH) belga hírportál bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt: a merénylők a párizsi olimpia pénteki megnyitóünnepségén akartak robbantani. 

Paris,,France,,March,2023:,Top,View,Of,Flag,Of,French
Az olimpián akartak robbantani: több terroristát fogtak el Belgiumban

A belga terrorelhárítás csütörtök hajnalban tartott 14 házkutatást Brüsszel, valamint Vallónia és Flandria kilenc városában. Rajtaütés-szerű akciókra került sor Antwerpenben, Seraing-ben, Menenben, Leopoldsburgban, Liege-ben, Kortrijkban, Gentben, Zonhovenben és a brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode városrészben. Az összehangolt akció során összesen hét embert vettek őrizetbe, akiknek a kihallgatása jelenleg is zajlik. Az ügyészség később ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy milyen nemzetiségűek és korúak a gyanúsított személyek.

A DH információi szerint „nem zárható ki”, hogy az őrizetbe vett személyek erőszakos akciókat készítettek elő a párizsi olimpia ellen Belgium területéről. Ennek kapcsán a portál külön kiemelte, hogy terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) hármas fokozaton tartja a terrorfenyegetettségi szintet az ország egész területén, legkorábban a nyár végéig. A hármas szintű fenyegetettségi szint egyébként a tavaly októberben, svéd futballszurkolók ellen Brüsszelben elkövetett támadás óta van érvényben.

„Nem zárható ki annak a kockázata, hogy Belgiumban egy terroristakommandó olyan műveletet készít elő, mint a 2015-ös párizsi támadások”

- fogalmazott egy újságírói kérdésre Gert Vercauterent, az OCAM igazgatója, aki elmondta: a hármas fokozat fenntartása azt jelenti, hogy „a fenyegetettség komoly”, míg a legmagasabb, négyes szint azt jelentené, hogy terrortámadás elkövetése nagyon valószínű. Közölte továbbá, hogy a hármas szint fenntartása nem független a közelgő párizsi olimpiától. Hozzátette: egyelőre nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy egy, a francia fővárosban elkövetni tervezett támadást készítenének elő Belgiumban, mert különben – mint kiemelte – a besorolást újraértékelnék.

Márciusban egyébként az OCAM közzétett egy jelentést, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma Belgiumban. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az ideológiai dimenziót meghatározni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek