KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.31.

Politico: Brüsszel nem is akar segíteni a magyaroknak

A brüsszeli lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az Európai Bizottság szerint a „mi bajunk”, ha benzinhiány fenyeget szeptembertől.

A Magyarországra érkező kőolaj jelentős része Oroszországból származik, ami Ukrajnán keresztül jut el hazánkba. Nemrég Kijev vezetése úgy döntött, hogy elzárja a Magyarország és Szlovákia felé tartó csapokat, aminek az lehet az következménye, hogy ősztől üzemanyaghiány léphet fel a hazai benzinkutakon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón úgy fogalmazott: nincs ok a pánikra jelenleg, de szeptemberig megoldást kell találni. Magyarországnak 90 napra van tartaléka.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Ursula von der Leyennek azonnal színt kell vallania, hogy a kőolajvezeték elzárása valóban Kijev ötlete volt-e, vagy Brüsszelben döntöttek a kemény zsarolás mellett (Fotó: AFP)

Magyarország és Szlovákia két héttel ezelőtt az Európai Bizottsághoz fordult, segítséget kérve az ügy mihamarabbi rendezésének érdekében. Szijjártó Péter külügyminiszter a minap ezzel kapcsolatban arról írt bejegyzést a Facebookon, hogy 

két hét alatt Brüsszel nem tett semmit. 

Aminek két oka lehet:

  • 1: Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.
  • 2: Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet, nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot. 

Brüsszel nem is akar segíteni

A brüsszeli Politico című lapnak név nélkül nyilatkozó forrás úgy tudja, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán nem tetszik, hogy a két ország még mindig jelentős mennyiségű orosz kőolajat importál. A bennfentes informátor arról is beszélt, ez a fő oka annak, hogy Brüsszel tulajdonképpen a füle botját sem mozdítja annak érdekében, hogy megvédje a saját tagállamai érdekeit. 

Az ő bajuk

– állítólag ez a közvélekedés a háborúpárti brüsszeli vezetésben. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek