Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.30.
Módosítva: 2024.07.31.

Szijjártó Péter: Brüsszel vagy túl gyenge, vagy ők kérték az ukránokat az olajszállítás leállítására

A külügyminiszter szerint Ursula von der Leyennek azonnal színt kell vallania.

Szijjártó Péter külügyminiszter a legutóbbi Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy Szlovákia és Magyarország több mint egy héttel ezelőtt fordult az Európai Bizottsághoz, de azóta sem történt semmi. Mint ismert, az ukránok még július 24-én szankciós listára tették az egyik legnagyobb orosz olajvállalatot, a Lukoilt, amelynek következtében a vállalat nem tud kőolajat szállítani. Kijev ezzel veszélybe sodorta a magyar és a szlovák üzemanyagellátást is.

gázvezeték
Több mint egy hete nem jön kőolaj Ukrajna felől. Ha nem változik a helyzet, akkor az ősztől Magyarországon és Szlovákiában is ellátáshiány alakulhat ki. Brüsszel mégsem tesz semmit. / Fotó: ZoranOrcik

A tárcavezető kitért arra is a posztjában, hogy hiába két uniós tagország energiabiztonságának veszélyeztetése, hiába az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése, Brüsszel hallgat. Szijjártó Péter szerint két lehetőség van:

  1. Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.

2. Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet, nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot.

Az Európai Bizottságnak és személyesen Ursula von der Leyen elnöknek azonnal színt kell vallania: Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől? S ha nem, akkor miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság?

– zárta bejegyzését.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek