Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.25.

Brüsszel betilthatja a húsfogyasztást: az Európai Bizottság napirendre vette a témát

Az Ursula von der Leyen vezette testület szerint vitára érdemes ez a javaslat.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvántartásba vett kettő európai polgári kezdeményezést, melyek közül az egyik az állattartás és állattenyésztés beszüntetését követeli, valamint a szintetikus hús ipari mértékű előállítását sürgeti, a másik pedig az élelmiszerek címkézésével kapcsolatos - olvasható az Agriland mezőgazdasági szakportálon.

Brüsszel betilthatja a húsfogyasztást: az Európai Bizottság napirendre vette a témát

Az Európai Bizottság közleménye szerint a "Vessünk véget az állatok kegyetlen levágásának" elnevezésű olasz kezdeményezés szervezői arra kérik az uniós testületet, hogy vezessen be ösztönzőket a növényi fehérjék, köztük a növényi alapú tej- és tojáspótlók, valamint a szintetikus hús előállítására. Valamint azt szorgalmazzák, hogy fokozatosan zárják be az összes álattartó gazdaságot az unióban. 

A kezdeményezés azt állítja, hogy „az állatok szenvedésének és kizsákmányolásának vannak kitéve” a farmokon, miközben ezek a helyek az új járványok és egészségügyi problémák terjedésének kockázatát is magukban hordozzák.

A kezdeményezés szerint az állattartó üzemek és a vágóhidak „ellentmondanak az Állatjogok 1978-as Egyetemes Nyilatkozatának és a Lisszaboni Szerződésnek, amely minden állatnak azonos jogokat biztosít a létezéshez, és érző lényként határozza meg őket”.

A másik napirendre vett kezdeményezés az "Elég a hamisított élelmiszerekből: eredetmegjelölést a címkékre" nevet viseli. Ennek kezdeményezői olyan intézkedéseket sürgetnek, melyek biztosítják, hogy az európai fogyasztók átlátható információkhoz jussanak a megvásárolt élelmiszerekről. 

A kezdeményezés olyan törvények bevezetésére szólítja fel a bizottságot, amelyek minden termék esetében biztosítják az eredet egyértelmű címkézését, valamint a belső piacon a következetes környezetvédelmi, egészségügyi és munkaügyi normák betartását.

Mi az európai polgári kezdeményezés? 

Az európai polgári kezdeményezés egyfajta petíció, egyike a 2007-es lisszaboni szerződés legfontosabb újításainak. A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a tagállamok jelentős részében élő, legalább egymillió uniós polgár közvetlenül az Európai Bizottsághoz terjesszen az EU hatáskörébe tartozó, őket érintő jogszabály-módosításokat.

Mivel mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott formai feltételeknek, az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy azok jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát a testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta meg. A kezdeményezés tartalma csak a szervezői csoport véleményét fejezi ki, és semmilyen módon nem tükrözi az Európai Bizottság álláspontját - szögezték le a közleményben.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek