Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.20.

Felmérés: az ukránok többsége nem érzi magát európainak

Az elmúlt 12 hónapban jelentősen csökkent az "Európához való tartozás" érzése az országban.

Egy napokban publikált reprezentatív felmérés szerint Ukrajna lakosságának abszolút többsége, 53 százaléka egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben érzi magát az európai közösség részének, miközben 40 százaléka gondolja úgy, hogy bizonyos mértékben európainak érzi magát - jelentette a helyi sajtó.

Felmérés: az ukránok többsége nem érzi magát európainak

Az átfogó szociológiai felmérést az "Ilko Kucheriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány" végezte több ezer ember megkérdezésével 2024. június 15. és 20. között. A kapott adatok alapján kijelenthető, hogy az elmúlt 12 hónapban jelentősen csökkent Ukrajnában az Európához való tartozás érzése, tavaly ugyanis még csak az emberek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem érzi magát az európai közösség részének.

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik európaiaknak tartják magukat, többnyire Ukrajna nyugati részén élnek és ukrán az anyanyelvük. Továbbá a fiatalabb generációk körében is sokkal nagyobb volt azok aránya, akik európainak érezték magukat.

Az ukránok arra a kérdésre, hogy mi az, ami megakadályozza őket abban, hogy európainak érezzék magukat, leggyakrabban az alacsony életszínvonalat és a szociokulturális körülményeket nevezték meg.

A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt mondta, hogy bízik az Európai Unióban, mint szövetségi rendszerben, ugyanakkor az európai intézményekkel kapcsolatban már nem volt ennyire pozitív a kép. Az Európai Parlamentben csak a megkérdezettek 47 százaléka bízott, az Európai Bizottság 42 százaléka, míg az Európai Tanács esetében ez a szám mindösszesen 40 százalék volt.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ukránok nem szívesen osztanák meg szuverenitásukon az Európai Unióval egy esetleges csatlakozás esetén. A megkérdezettek csaknem 50 százaléka mondta, hogy nem értene egyet azzal, hogy az EU szervei határozzák meg Ukrajna külpolitikáját. Több mint 45 százalékuk azt is ellenezte, hogy Brüsszel alakítsa Kijev védelmi politikáját. A megkérdezetteknek pedig mindössze 37 százaléka támogatta, hogy az EU befolyást gyakoroljon ezekre a területekre.

Érdekességképp fontos elmondani, hogy az Egyesült Államokba vetett bizalom extrém alacsonyabb volt az ukránok körében:  a megkérdezettek csak a 37 százaléka mondta azt, hogy megbízik Washingtonban. Mindeközben viszont a válaszadók közel fele, 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik az ukrán hatóságokban és kormányban.

"A kutatás eredményei azt jelzik, hogy Ukrajna integrációja az európai közösségbe még nem teljes, és sokan nem tekintik sajátjuknak az európai kultúrát és értékeket. Az európaiság érzése a fiatalabbak, a felsőfokú végzettségűek, a magasabb jövedelemmel rendelkezők és az Ukrajna nyugati régióiban élők körében magasabb"

 – olvasható a tanulmány zárófejezetében az Ukrinform tájékoztató portál beszámolója szerint.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek