Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.15.
Módosítva: 2024.07.16.

Egyre veszélyesebb a békét képviselni a világban - minden, amit a Trump elleni merényletről tudni lehet

Két hónap alatt két békepárti politikussal is végezni akartak. Donald Trump élete szinte szó szerint egy hajszálon múlott.

Az egész világot megrázta a hír: lövések és éles sikolyok szakították félbe Donald Trump pennsylvaniai Butlerben tartott szombati kampánygyűlésén elhangzó beszédét. Mint kiderült, egy 20 éves amerikai férfi akart végezni a békepárti republikánus elnökjelölttel. Az első lövés a beszéd kezdete után hat perccel dördült el, ezt követően a titkosszolgálat munkatársai azonnal körülvették a republikánus elnökjelöltet és védőgyűrűben levezették a színpadról. 

Szinte szó szerint értendő, hogy a békepárti Donald Trump élete egy hajszálon múlott.

Donald Trump megsérült, a füle környékén vérzett, amikor lekísérték a színpadról. 

Az ügy érdekessége, hogy a merénylőre többen úgy emlékeznek a környezetéből, mint a világ legcukibb srácára. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek. Az FBI-igazgató megerősítette, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni.

A Magyar Nemzet grafikája a merénylet helyszínét mutatja be alaposan:

Rengeteg megválaszolatlan  kérdés van egyelőre a merényletkísérlet körül. Hogyan tudott a lövésig eljutni a merénylő és az is kérdéses, hogy hol tanult meg ilyen jól lőni. Az elkövető és az elnökjelölt között ugyanis 130 méter volt a távolság. Forrás: Magyar Nemzet

Célkeresztben a békepárti politikusok

Még ha hiszünk is a véletlenekben, mekkora az esélye annak, hogy a világ számtalan politikusai közül csak azok kerülnek célkeresztbe, akik a háború leállításával kampányolnak és megígérik, hogy a békéért fognak küzdeni? Ki hitte volna pár hónappal ezelőtt, hogy 2024-ben két fontos politikus ellen is merényletet fognak megkísérelni? 

Először május 15-én érkezett a hír, hogy egy kormányülést követően több lövést adtak le Robert Ficó szlovák miniszterelnök ellen. A lövedékek közül több is eltalálta Ficót, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. 

Szinte napra pontosan két hónappal később pedig a világsajtó a Donald Trump elleni merénylettel volt tele. Mindkét politikus a béke mellett kötelezte el magát. 

A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni, és a legbrutálisabb, legelképzelhetetlenebb eszközöket is hajlandók bevetni ennek érdekében, mint ahogy azt korábban a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficóval szemben is tették 

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott telefoninterjújában.

Sorsdöntő hatással ebben a tekintetben az amerikai elnökválasztás bírhat, hiszen ott eldőlhet, hogy az Egyesült Államok a jövőben folytatja-e a mostani háborúpárti politikáját, vagy lesz esély egy békepárti politika előtérbe kerülésének

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Egytized százalék esély volt a túlélésre

Donald Trumpot az eset óta már kiengedték a kórházból és interjút is adott a New York Postnak. Ebben elmondta, hogy nem tudja elfelejteni a pillanatot, ahogyan éppen elfordította a fejét, hogy egy tőle jobbra lógó nagy képernyőn lévő adatokról beszéljen, a merénylő pedig akkor húzta meg a ravaszt és a golyó így pont elkerülte a koponyáját. 

A leghihetetlenebb dolog az volt, hogy nem csak elfordultam, hanem pontosan a megfelelő időben és a megfelelő mértékben. Ha csak félig fordulok el, az agyam hátsó részét találja el. És mivel a tábla magasan volt, felfelé nézek. Annak az esélye, hogy tökéletesen fordulok, valószínűleg egytized százalék, úgyhogy nem kellene itt lennem.

Trump egyébként a történtek ellenére is elismerően beszélt a titkosszolgálat ügynökeiről, akik fedezték őt, amíg a színpadon volt. Egy, a jobb karján lévő mélyvörös-fekete zúzódás szerinte azért van ott, mert az egyik ügynök nem hagyta felállni.

Tudják, milyen erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt megtehessék?

 – kérdezte. Trump azt is elmondta, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy saját erejéből álljon fel és sétáljon le a színpadról. „Azt mondtam, ki kell mennem, ki kell mennem. Nem akartam, hogy kivigyenek. Láttam, hogy embereket kivisznek, és ez nem jó. És nekem nem volt gondom a járással.”

Donald Trump szerint egységre van szükség

Trump kifejtette, hogy már a merénylet előtt készen volt az a beszéd, amit a republikánus jelölőgyűlésen tervezett elmondani. 

Brutális beszéd volt, igazán jó, igazán kemény, de kidobtam. Szerintem nagyon rossz lenne, ha felállnék, és elkezdenék arról beszélni, hogy milyen szörnyű és korrupt mindenki, még akkor is, ha ez igaz. Most egy olyan beszéddel készülök, ami egységbe kovácsolja [az országot].

Néhányan azok közül, akikkel Trump a politika és az üzleti élet világában beszélget, azt javasolták neki, hogy használja a merényletet kiindulópontként arra, hogy megpróbáljon egy az egységet képviselő elnökjelöltté válni. Egy merényletkísérlet nagyon nagy dolog, hiszen több mint negyven éve nem történt ilyen. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatása lesz, de Trump szerint nincs túl nagy esélye annak, hogy a pennsylvaniai támadásból alapvető politikai változás következzen.

"Szeretnék egységet elérni, ha lehet egységet elérni, ha ez lehetséges "

– mondta Trump. „Sok jó ember van a másik oldalon… De vannak olyanok is, akik nagyon megosztottak. Vannak, akik valóban nyitott határokat akarnak, és vannak, akik nem akarnak nyitott határokat. A kérdés az, hogy ez a két oldal össze tud-e fogni? Össze tudnak-e jönni azok az oldalak, ahol vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy férfiak játszanak a női sportban, és van egy olyan oldal, amelyik még a felvetést sem érti?”

Kocsis Máté: Fel kell lépni az életellenes uszítások és utalások ellen

"Haladéktalanul és minden eszközzel fel kell lépni az életellenes uszítások és utalások minden formája ellen" – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán. Kocsis Máté a bejegyzésben közzétett egy profilt, amelynek használója a politikus szerint szavazást indított „egy liberális csoportban” arról, mikor fogják lelőni a magyar miniszterelnököt.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: „ismerjük a liberális média gyáva és sunyi módszereit”, most menetrendszerűen azt fogják mondani, hogy ugyan már, feleslegesen ugrottak rá egy viccoldal bejegyzésére, „mert ez csak humor, ez csak szellemeskedés, nem kell komolyan venni”.

Ezek az idők azonban elmúltak – szögezte le Kocsis Máté. Hozzátette: "bizony, komolyan kell venni, mert ebben semmi humoros, semmi szellemes nincs, különösen a Robert Fico és a Donald Trump elleni merényletek árnyékában."

A Donald Trump elleni merényletkísérletről készült videónk itt tekinthető meg:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek